Contact
  1. 8284-Laserbehandeling bloedblaar (venous lake)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Een bloedblaar op de onderlip (venous lake) komt best vaak voor. Meestal ontstaat deze plek spontaan en groeit langzaam. De bloedblaar verdwijnt niet uit zichzelf. Wel is de blaar goed te behandelen met een laserbehandeling met de Nordlys ND:YAG laser. Deze effectieve laser kan de bloedblaar verminderen en vaak zelfs laten verdwijnen.

Hoe ziet het eruit?

Een bloedblaar is een met bloed gevulde holte. De blaar is ontstaan door verwijding van een klein bloedvaatje. Het is een donkerblauw doorschemerend bultje. Soms is het bultje ook donkerpaars of bijna zwart. Ze kunnen ongeveer een centimeter groot worden. Meestal zitten deze bloedblaren op de onderlip. Maar ze kunnen ook op de bovenrand van het oor voorkomen. Of op andere plekken in het gezicht.

Een bloedblaar is totaal onschuldig, goedaardig. Het komt vaak voor en ontstaat zomaar. Ze groeien heel langzaam. Als de bloedblaar kapot gaat, bijvoorbeeld door stukbijten, kan de blaar wel flink bloeden. Verder geven ze geen problemen.

Wat is de werking van de laser?

Voor deze behandeling gebruiken wij de ND:YAG laser. Een laserbehandeling geeft warmte af aan het bloedvat. Hierdoor wordt de wand van het bloedvat vernietigd. Het lichaam breekt het bloedvaatje af en ruimt het op.

Voor wie is deze laserbehandeling geschikt?

Voor iedereen die een blauwe/rode/paarse bloedblaar op de onderlip heeft.

Hoe verloopt de laserbehandeling?

Tijdens de laserbehandeling geven wij laserpulsen af aan het bloedvat. U krijgt een beschermende bril op, om uw ogen goed te beschermen tegen het laserlicht. Hoeveel laserpulsen er nodig zijn, hangt af van de grootte van de bloedblaar. Gemiddeld zijn er maar 1 à 2 pulsen nodig. De behandeling duurt dan maar enkele seconden.

Is deze laserbehandeling pijnlijk?

De pijn valt erg mee. Een verdoving is bij deze laserbehandeling dan ook niet nodig. Het voelt als een elastiekje dat tegen de huid wordt geschoten en is snel weer over. Na de behandeling kan het plekje enkele minuten gekoeld worden.

Zijn er bepaalde risico’s of complicaties?

Er bestaat het risico op pigmentvlekken. Dit risico is er altijd bij laserbehandelingen. Meestal gaat zo’n pigmentvlek wel vanzelf weer weg. Als de huid gebruind is, is de kans op een pigmentvlek groter. Ga daarom vier weken voor de laserbehandeling en tot vier weken na de laserbehandeling niet in de zon of onder de zonnebank. Bescherm uw lippen tijdens deze periode met een lippenbalsem met een beschermingsfactor.

Welke huidreacties kunnen door de laserbehandeling ontstaan?

  • Mogelijke huidreacties zijn donkerdere blauwverkleuring, zwelling, roodheid, korstjes en blaasjes.
  • Binnen 24 uur nemen zwelling en roodheid vanzelf af. De blauwkleuring trekt ongeveer binnen een week weg.
  • Laat korstjes verder met rust om te genezen.

Wat te doen voor en na de laserbehandeling?

  • Bescherm uw huid tegen de zon.
  • Ga na afloop van de laserbehandeling niet in een warm bad of naar de sauna.
  • Pas nog twee dagen na de behandeling op met heet water tegen de lippen houden. Bijvoorbeeld als u koffie of thee drinkt.
  • Koel de huid naderhand niet. Door warmte of koude temperatuurwisselingen trekken de bloedvaten samen of zetten ze uit. Dit kan er juist voor zorgen dat het bloed weer door het bloedvat gaat stromen.
  • Pas op met bloedverdunnende invloeden: zoals het drinken van alcohol, gebruik van paracetamol en andere bloedverdunnende medicijnen. Heeft u hier vragen over? Bespreek het met uw behandeld huidtherapeut.
  • Gebruik lippenbalsem met een zonnefilter. Dit gaat schilvering tegen en beschermt uw lippen tegen de zon.

Door wie wordt de laserbehandeling uitgevoerd?

Door huidtherapeuten van Isala Dermatologisch centrum die hiervoor speciaal zijn opgeleid.

Hoeveel laserbehandelingen zijn nodig?

Afhankelijk van hoe groot de bloedblaar is, zijn 1 à 2 behandelingen voldoende. Vaak is een bloedblaar na één behandeling al helemaal verdwenen. Soms is er een tweede behandeling voor nodig. Uw huidtherapeut kan hier meer over vertellen tijdens uw intake gesprek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder vragen of wilt u meer informatie? De huidtherapeuten van Isala Dermatologisch centrum staan u graag te woord.

Tijdens een oriënterend gesprek bekijkt de huidtherapeut uw huid. Daarna bespreekt u samen wat een passende  huidbehandeling is. Ook bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intakegesprek besluit om tot een laserbehandeling over te gaan, maken wij een behandelafspraak met u.

De laserbehandeling vindt plaats op de afdeling Cosmetische dermatologie en Huidtherapie van Isala Dermatologisch centrum.

Zwolle

Isala Dermatologisch centrum
(038) 424 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)
dermatologiezwolle@isala.nl

Laatst gewijzigd 22 juni 2020 / 8284