Contact
 1. 8285-Laserbehandeling haarnestcyste
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is een holte onder de huid van de bilspleet met een uitgang naar buiten. Aan de buitenkant is een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid te zien. In de haarnestcyste zitten haren. Deze haren kunnen voor ontstekingen zorgen. Dit is erg pijnlijk. Ook kan er bloed en vocht uit komen. Vaak is een operatie nodig om de cyste te verwijderen.

Overmatig haargroei in of bij de bilnaad vergroot de kans op (terugkeer van) een haarnestcyste. Het verwijderen van deze haargroei kan dit juist helpen voorkomen. Het verwijderen van de haargroei gebeurt met een laserbehandeling.

Hoe ontstaat een haarnestcyste?

Dat weten we nog niet helemaal. Wel weten we dat overbeharing in en bij de bilnaad de kans op een cyste groter maakt. Haren lijken naar binnen te groeien waar ze dan samen met bacteriën leiden tot een cyste. Daarom is het erg belangrijk om de bilnaad te ontharen en goed schoon te houden.

Dit vergroot de kans op een haarnestcyste:

 • overmatige haargroei in de buurt van de bilspleet;
 • wrijving op deze plaats, bijvoorbeeld bij een zittend beroep;
 • een diepe bilnaad;
 • verandering van de haargroei in de periode van kind naar volwassenen.

Verder komt een haarnestcyste vaak terug. Dit vergroot de kans op terugkeer van een haarnestcyste:  

 • slechte persoonlijke hygiëne;
 • slecht doorbloed weefsel na eerdere operaties;
 • spanning op het operatielitteken.

Laserontharing

Alleen haren die donker van kleur zijn, kunnen met een laser weggehaald worden. Door het weghalen van de haren kunnen we voorkomen dat een haarnestcyste weer terugkomt of groter wordt.

Voor wie is de laserbehandeling geschikt?

Op zich kan iedereen die van overmatige beharing af wil, een laserbehandeling ondergaan. Wel is het resultaat het best bij mensen met een lichte huidskleur en donkere haren. Bij mensen met blond of rood haar zijn de resultaten minder goed.

Wat kan ik van een laserbehandeling verwachten?

Met een laserbehandelingen kan 50% tot 90% van de donkere haargroei worden weggehaald. Het resultaat is afhankelijk van:

 • het aantal laserbehandelingen;
 • de oorspronkelijke haargroei en -kleur.

De haren die na de laserbehandeling overblijven zijn dunner en lichter van kleur. Laserontharing is vaak succesvol om te voorkomen dat een nieuwe haarnestcyste ontstaat. Ook verbetert een laserbehandeling de wondgenezing.

Hoe verloopt de laserbehandeling?

De laserbehandeling richt zich op de haarzakjes. De laser verwarmt de haarzakjes. De donkere kleur van de haren neemt de energie op. De warmte die hierbij vrijkomt, vernietigt de haarzakjes. Zo verdwijnt de haar en kan er geen nieuwe haren meer uit het haarzakje groeien.

Is laserbehandeling pijnlijk?

Een laserbehandeling doet wel wat pijn. Meestal voelen patiënten een warme prik. Mogelijke bijwerkingen van de laserbehandeling zijn roodheid, zwelling en korstjes.

Hoe lang duurt de laserbehandeling?

Het definitieve weghalen van de haren rond de bilnaad duurt ongeveer een kwartier tot een half uur per laserbehandeling. Dit hangt af van de grootte van het te behandelen gebied.

Wat zijn de bijwerkingen en risico’s?

Na de laserontharing is de huid rood en gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele uren tot dagen. Soms zijn er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes te zien. Ook deze verdwijnen weer vanzelf.

Gebruikt u medicijnen die uw huid lichtovergevoelig maken? Vertel dit dan altijd voor de laserbehandeling aan uw huidtherapeut. De combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. 

Zoals bij alle laserbehandelingen is er een – zeer klein – risico dat er verbranding en pigmentvlekken ontstaan. Gebeurt dit? Dan gaan deze vrijwel altijd vanzelf weer weg. Als uw huid zongebruind is, is de kans hierop groter.

Wat moet ik voor en na de laserbehandeling doen?

 • Verwijder vanaf vier weken voor een laserbehandeling de haren alleen nog door te knippen/scheren. Epileren, harsen of een andere ontharingsbehandeling raden wij u af.
 • Bescherm uw huid vier weken voor de behandeling en vier weken na de behandeling tegen de zon. Ga in deze periode ook niet onder de zonnebank en gebruik geen zelfbruiner.
 • Was uw billen en bilnaad op de dag van de behandeling goed en scheer tussen de billen en erboven.

Door wie wordt de behandeling uitgevoerd?

De laserbehandelingen worden door huidtherapeuten van het Isala Dermatologisch centrum uitgevoerd.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Een haar groeit in verschillende fases: de groeifase, de rustfase en de uitvalfase. Voor het beste resultaat behandelen we de haren in de groeifase met laserlicht. Meestal zijn er drie tot zeven laserbehandelingen nodig. Met tussen elke behandeling een tussenpauze van vier tot acht weken.

Contact

Heeft u interesse in een laserbehandeling? Maak dan gerust een afspraak voor een oriënterend gesprek. U wordt dan onderzocht door een huidtherapeut. Samen met u bepaalt de huidtherapeut of u een laserbehandeling bij u mogelijk is. Ook bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intake gesprek besluit om tot laserbehandeling over te gaan, maken wij een behandelafspraak met u.

De laserbehandeling vindt plaats op de afdeling Cosmetische dermatologie en Huidtherapie van Isala Dermatologisch centrum.

Zwolle

Isala Dermatologisch centrum
(038) 424 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)
dermatologiezwolle@isala.nl

Laatst gewijzigd 22 juni 2020 / 8285