Contact
  1. 8286-Gewrichtsvervangende operatie bij artrose duimbasis
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bij een gewrichtsslijtage van de duim kan een operatie nodig zijn. Om u zo goed mogelijk voor te bereiden op deze operatie willen we u informeren over wat u te wachten staat rondom en na de operatie. Hier leest u wat artrose is, wat de chirurg tijdens de operatie gaat doen en wat u in de eerste drie maanden na de operatie kunt verwachten.

Wat is artrose van de duimbasis?

Artrose, ook wel slijtage genoemd, is een aandoening van de gewrichten. In een gewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met kraakbeen, dat ervoor zorgt dat de botten soepel en pijnloos over elkaar heen schuiven. Bij artrose slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven. Er ontstaan pijnklachten en uiteindelijk gaat het gewricht kapot.

Illustratie van artrose in de duim

Afbeelding 1: Artrose van de duimbasis

In de hand ontstaat artrose vaak in het basisgewricht van de duim. De vorm van dit gewricht geeft de duim de mogelijkheid veel kanten op te bewegen, waardoor het mogelijk wordt met duim en vingers iets vast te pakken (pincetgreep).

Symptomen

Vrouwen krijgen deze aandoening vaker dan mannen. Meestal ontstaat het na het veertigste levensjaar. Eerder letsel van dit gewricht (breuken of verstuikingen) vergroten de kans om later artrose te krijgen.

Het eerste symptoom van artrose van de duimbasis is pijn bij grote grepen en precisiegrepen bij het vastpakken van voorwerpen met de duim en vingers, bijvoorbeeld bij het openen van potjes, het openen van het autoportier en het omdraaien van sleutels. Zware belasting van de duim en weersveranderingen (in temperatuur of luchtvochtigheid) kunnen de pijn uitlokken.

Naarmate de artrose verergert, gaat de kleinste beweging al pijn doen. De kracht neemt af, het gewricht zet op en lijkt uit de kom te gaan. Uiteindelijk wordt de beweging van het gewricht beperkt.

Voor de operatie

Voor aan de operatie krijgt u van de handtherapeut (dit is een gespecialiseerde fysiotherapeut of ergotherapeut) informatie over de periode na de operatie en adviezen over wat u de tijd na de operatie wel en niet kan en mag doen.

Vragenlijst

Ook zal uw handfunctie worden onderzocht bij het eerste bezoek aan de handtherapeut. Hierbij meten wij onder andere de beweeglijkheid en kracht van uw hand en duim. Daarnaast krijgt u via e-mail vragenlijsten toegestuurd over pijn en de gevolgen van uw handprobleem bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Deze metingen herhalen we drie maanden na de operatie. Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 10 minuten.

Het invullen van de vragenlijsten kan u zelf en uw handtherapeut meer inzicht geven in welke dagelijkse activiteiten u nog pijn of problemen opleveren. Op deze manier monitoren wij samen met u het herstel en kunnen wij zo nodig bijsturen. Ook helpt dit ons om een beter beeld te krijgen van het herstel van alle patiënten met duimproblemen en door te ontwikkelen.

Operatie

U krijgt een operatie waarbij het gewricht wordt vervangen door een kunstgewrichtje, ook wel prothese genoemd. Hierdoor wordt het schuren van de botten tegen elkaar voorkomen met als gevolg verlichting van de pijn. De beweeglijkheid blijft daarbij zo veel mogelijk behouden. Het doel van de operatie is pijnvermindering waardoor u uw hand beter kunt gebruiken.

U wordt een dag opgenomen. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving van alleen de arm of onder algehele narcose. De plastisch chirurg vervangt tijdens de operatie de basis van het middenhandsbeentje van de duim door een prothese. Daarna wordt er een kommetje gefreesd in het handwortelbeentje waar het prothese kommetje in wordt gezet. Samen vormen deze weer een beweeglijk nieuw gewricht.

Duimprothese op röntgenfotoDuimprothese

Afbeelding 2: Duimprothese

Na de operatie

Gipsverband

Na de operatie krijgt u een gipsverband om uw duim en pols. Een week na de operatie komt u terug op de gipskamer. Het gipsverband wordt verwisseld voor gips om het operatiegebied rust te geven en te beschermen zodat de prothese kan vastgroeien. Dit gips blijft drie weken zitten. Het is belangrijk om zwelling te vermijden door de hand goed hoog te houden.

Roken wordt afgeraden omdat het de bloedvaten vernauwt wat een negatieve invloed heeft op het herstel van de weefsels.

4 weken na de operatie mag het gips eraf. Dezelfde dag heeft u een afspraak bij de handtherapeut die u bij het herstelproces verder zal begeleiden.

Bewegen

De handtherapeut informeert u na het verwijderen van het gips over het weer gaan bewegen zodat u uw duim weer goed kan gebruiken. De pols en de duim voelen eerst stijf aan en zijn mogelijk gezwollen, maar door te gaan bewegen verdwijnen deze klachten binnen enkele weken.

Napijn

Door de operatie is uw oorspronkelijke pijn verminderd. Het kan echter mogelijk zijn dat u last krijgt van operatie napijn. Deze pijn wordt geleidelijk minder (6-12 weken).

Dagelijkse activiteiten

Omdat het 6 tot 8 weken duurt voordat het kunstgewrichtje goed is ingegroeid, mag er de eerste 6 weken na de operatie nog geen kracht op de duim komen. Dit betekent dat u de duim niet zwaar mag belasten, dus geen voorwerpen met kracht vastgrijpen of belastende activiteiten zoals wringen, tassen dragen, snoeien, enzovoort.

U mag uw hand wel gebruiken bij lichte dagelijkse activiteiten zoals zelfverzorging (aankleden, tanden poetsen, brood smeren, enzovoort). Wees u bewust dat een langdurige lichte belasting (bijvoorbeeld het vasthouden van uw telefoon of een boek) ook belasting is en klachten kan veroorzaken.

Wij raden u af om als oefening in een balletje of spons te gaan knijpen, omdat dit vaak leidt tot overbelastingsklachten zoals peesontstekingen. De eerste zes weken na de operatie raden we autorijden of fietsen af.

Uit onderzoek is gebleken dat het doen van oefeningen het herstelproces niet versnelt of verbetert. Wel moet de belasting op de duim en het kunstgewrichtje rustig en geleidelijk worden opgebouwd om complicaties te voorkomen.

Controle

Drie maanden na de operatie komt u voor controle bij de plastisch chirurg. De handtherapeut meet de handfunctie opnieuw om de voortgang van het herstel in kaart te brengen.

Het meeste herstel gebeurt in de eerste drie maanden na de operatie, daarna gaat het herstel nog langzaam door. Zo’n drie maanden na de operatie is de pijn nagenoeg verdwenen en kunt u de meeste activiteiten weer uitvoeren. Op geleide van klachten kunt u uw dagelijkse werkzaamheden weer gaan opbouwen. De kracht en de beweeglijkheid van de duim is na drie maanden nog niet volledig terug, maar herstelt in de loop van het jaar na de operatie. Vaak geven mensen in deze periode nog enige pijnklachten aan ter hoogte van de duimmuis. Dit is een bekend verschijnsel dat over het algemeen, wanneer u uw activiteiten stap voor stap weer opbouwt, na zes maanden verdwijnt. Na ongeveer een jaar is er een eindsituatie bereikt qua herstel.

Uw afspraak bij de handtherapeut

U krijgt drie afspraken bij de handtherapeut:

  • voor de operatie;
  • vier weken na de operatie;
  • drie maanden na de operatie.

Heeft u in de tussenliggende weken vragen of zorgen? Dan kunt u altijd een extra afspraak maken. Neem ook contact op met uw handtherapeut als u plotselinge verergering van (pijn)klachten heeft die niet binnen één week minder worden door rust te nemen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle en Heerde

Handtherapie
(038) 424 71 82 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 25 juni 2020 / 8286