Contact
  1. 8290-Zorg op afstand bij astma
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Astmakompas

Uw longarts heeft uw verteld dat u astma heeft. Astma is goed te behandelen met medicijnen. Ook kunt u leren hoe u het beste kunt omgaan met astma, op het werk, thuis of tijdens het sporten. Met de app Astmakompas kunnen de long-verpleegkundigen van Isala u op afstand coachen hoe u kunt omgaan met astma. Zodat uw klachten niet erger worden. In deze folder leest u meer over deze zorg op afstand.

Waarom het Astmakompas?

Het risico van astma is het krijgen van een longaanval. U wordt dan (extra) benauwd, moet veel meer hoesten of heeft last van slijm. Met de app Astmakompas leert u steeds beter de klachten van een longaanval te herkennen. U beantwoordt wekelijks een aantal vragen in de app. Als uit de antwoorden blijkt dat het minder goed met u gaat, krijgt u via de app direct advies wat u het beste kunt doen. In de app staat namelijk uw longaanval actieplan.

Voordelen van het Astmakompas

  • U krijgt inzicht in uw eigen dag-tot-dag ritme.
  • U leert op tijd de klachten van een longaanval bij u zelf te herkennen en wat u kan doen om een longaanval te voorkomen.
  • U kunt vragen stellen aan uw longverpleegkundige via de app.

Longaanval actieplan

Samen met de longverpleegkundige maakt u een persoonlijk longaanval actieplan. In dit plan staat wat u kunt doen wanneer de astmaklachten erger worden. Hier staat bijvoorbeeld in welke extra medicijnen u kunt nemen. Zo kunt u een longaanval voorkomen.

De longverpleegkundige koppelt uw longaanval actieplan aan de app Astmakompas. Wanneer uit de vragenlijst in de app blijkt dat uw klachten erger worden, staat in het longaanval actieplan in de app precies wat u zelf kunt doen. Zo leert u steeds beter wat u zelf doen als uw klachten erger worden. En heeft u tijdens de dagelijkse dingen, op het werk of tijdens het sporten minder last van de astma.

Astmakompas gebruiken

U kiest zelf of u het Astmakompas wilt gebruiken. Hiervoor heeft u alleen een smartphone of tablet nodig en download u de app Astmakompas. Heeft u de app gedownload? Dan meldt de longverpleegkundige u aan. U krijgt per e-mail een uitnodiging om gebruik te kunnen maken van de app. Deze uitnodiging kunt u accepteren. Hierna wordt u stap voor stap door de app geleid. Daarna kunt u de app gelijk gebruiken.

De belangrijkste onderdelen van de app

Hieronder leest u uit welke onderdelen het Astmakompas bestaat en waarvoor u ze kunt gebruiken.

De zelfhulp

Afbeelding Uitleg
Tabel met afbeeldingen en uitleg
Printscreen app Astmakompas Zelfhulp Via de zelfhulp krijgt u een extra vragenlijst als het minder goed met u gaat. Als u voelt dat het minder goed met u gaat, kunt u de zelfhulp opstarten.

Vraag aan zorgteam

Afbeelding Uitleg
Tabel met afbeeldingen en uitleg
Printscreen app Astmakompas vraag zorgteam Via de knop ‘Vraag aan het zorgteam’ kunt u een vraag aan ons stellen. Doe dit niet bij spoedvragen of -klachten. Bij spoedklachten kunt u contact opnemen met u huisarts. U krijgt binnen twee werkdagen antwoord op uw vraag.

Wekelijkse controle

Afbeelding Uitleg
Tabel met afbeeldingen en uitleg
Printscreen app Astmakompas wekelijkse controle Via de knop ‘Wekelijkse controle’ vult u de wekelijkse vragenlijst in. In de knop staat voor wanneer u de vragenlijst moet invullen. Blijkt uit de wekelijkse score dat het minder goed met u gaat dan wordt de Zelfhulp opgestart. U krijgt tevens met uw longaanval actieplan advies wat u zelf kunt doen zodat de klachten niet erger worden.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Longgeneeskunde
(038) 424 24 56 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00)

Meppel

Longgeneeskunde
(0522) 23 38 60 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00)

12 augustus 2020 / 8290