Contact
  1. 8327 Genitale wratten

Genitale wratten zijn wratten op de geslachtsdelen. Deze ontstaan enkele weken tot maanden na contact met het virus. Bij vrouwen zitten de wratten vooral op of rond de schaamlippen, bij de ingang van de vagina of rond de anus. Soms ook in de vagina of op de baarmoedermond. Bij mannen zitten de wratten meestal op en rond de penis, balzak en rondom de anus.

Oorzaak

Wratten rond de anus betekent niet automatisch dat er anaal seksueel contact is geweest. Wratten op de geslachtsdelen en rond de anus zijn een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Ze komen veel voor. Net als andere wratten zijn ze onschuldig, maar kunnen heel vervelend zijn. Genitale wratten ontstaan door een virus, het Humaan Papillomavirus (HPV). Er zijn verschillende soorten HPV-virussen. Sommige van deze virussen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Maar genitale wratten komen door andere typen van het papillomavirus. Genitale wratten zijn onschuldig en hebben niets te maken met baarmoederhalskanker.

Het virus wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen, maar besmetting kan ook via de vingers en zelfs door handdoeken van personen met genitale wratten gebeuren. Lang niet iedereen die de infectie krijgt, krijgt ook echt wratten. Meestal verloopt een infectie zonder klachten. Maar ook dan kan iemand die geïnfecteerd is, het virus wel doorgeven aan anderen.

Klachten

Vaak zijn er eerst een paar kleine wratten die groeien en zich uitbreiden. Soms zijn er klachten zoals jeuk, pijn of een branderig gevoel. Niet iedereen merkt bij zichzelf genitale wratten op; ze zijn soms moeilijk te ontdekken. Wratten kunnen inwendig zitten en daardoor niet direct te zien. Genitale wratten kunnen zich sterk uitbreiden en flink groeien. Dit komt vooral voor bij zwangerschap of bij een infectie met het HIV-virus. De wratten zijn dan vaak ook moeilijker te behandelen.

Behandeling

De belangrijkste reden om genitale wratten te behandelen is cosmetisch; alleen voor het uiterlijk. De wratten verdwijnen meestal vanzelf, zonder behandeling. Maar dit kan jaren duren. Kleine en nieuwe wratten reageren beter op behandeling. De behandeling is intensief en wordt voorgeschreven door een arts. Meestal kunt u gewoon zelf de behandeling doen. Door regelmatig, een aantal dagen per week, een crème of vloeistof op de wratten te smeren. Deze behandeling kan vijf tot zestien weken duren.

Uw arts kan de wratten ook bevriezen, wegbranden of -snijden. Wegsnijden gebeurt vooral als het er veel zijn (‘trossen’). Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Ondanks behandeling kunnen wratten nog regelmatig terugkomen. Ook kan het virus na behandeling nog steeds aan anderen worden overgedragen. Bij aanwezigheid van genitale wratten is het verstandig ook onderzoek naar ander SOA’s te laten doen.

Meer informatie

Meer informatie over SOA’s vindt u op de website van Soa Aids Nederland. Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van HIV-infectie en andere SOA’s: www.soaaids.nl Voor jongeren is er de informatiesite www.sense.info.

Voor meer vragen over SOA’s kunt u ook de Aids Soa Infolijn bellen:
0900 - 204 204 0 (0,10 eurocent per minuut)
maandag t/m woensdag van 10.00 uur tot 20.00 uur
donderdag en vrijdag van 14.00 uur tot 20.00 uur

Of mail naar: infolijn@soaaids.nl

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Dermatologisch centrum
088 624 55 06 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Meppel

polikliniek Dermatologie
088 624 96 42 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kampen

polikliniek Dermatologie
088 624 68 42 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur)

Laatst gewijzigd 18 maart 2022 / 8327