Coronavirus: Behandeling op de verpleegafdeling. Informatie voor naasten. Coronavirus: Behandeling op de verpleegafdeling. Informatie voor naasten.
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8337-Coronavirus Behandeling verpleegafdeling naasten.
Uw naaste is opgenomen op de cohortafdeling voor coronapatiënten in Isala. Vaak gebeurt dit onverwachts en dat kan moeilijk zijn. In deze folder leest u alles wat voor u als naaste belangrijk is om te weten. Zoals wanneer u op bezoek mag komen, hoe u met uw naaste kunt bellen, welke spullen u kunt brengen, hoe u de kleding van uw naaste wast, tips voor het ontslag en welke coronamaatregelen er voor uzelf gelden.
Wanneer kunt u of uw kind niet op bezoek komen?
- Bij gezondheidsklachten die passen bij corona zoals hoesten, neusverkoudheid, koorts en kortademigheid.
- Als u betrokken bent bij bron- en/of contactonderzoek van de GGD.
- Als u wacht u op de uitslag van een coronatest.
- Als u minder dan 10 dagen geleden uit een oranje gebied (reisadvies overheid) gekomen.
- Als u in thuisquarantaine zit.
Hoeveel bezoekers zijn welkom?
- Er mogen maximaal 2 bezoekers per dag komen (1 bezoeker tegelijkertijd).
- Bezoekers zijn 13 jaar of ouder.
- Per bezoeker mag 1 kind mee t/m 12 jaar.
- Bezoekers wachten niet bij de ingang van de verpleegafdeling, maar in de centrale wachtruimten of buiten.
Melden bij aankomst
Komt u op bezoek? Dan meldt u zich bij aankomst op de afdeling altijd even bij de balie. U krijgt dan een chirurgisch mondneusmasker dat u tijdens uw bezoek moet dragen. De verpleegkundige legt u uit hoe u deze moet gebruiken. Bij het verlaten van de cohortafdeling gooit u het mondneusmasker weg in de daarvoor bestemde vuilnisbak op de cohortafdeling. Ook desinfecteert u uw handen. Verlaat het ziekenhuis hierna zo snel mogelijk.
Bezoektijden
De actuele bezoektijden en meer informatie vindt u op www.isala.nl/bezoektijden. U mag alleen tijdens het bezoekuur bij uw naaste komen. Alleen voor patiënten die naar verwachting op korte termijn overlijden wordt hier een uitzondering voor gemaakt. Hiervoor is altijd toestemming van de arts en verpleegkundige nodig.
Hoe kan ik contact hebben met mijn naaste?
U kunt zelf bellen met uw naaste via zijn of haar mobiele telefoon. Neem de telefoon en de oplader dus mee voor de patiënt, als deze bij opname niet is meegebracht. Verder kunt u de patiënt of de verpleegkundige spreken als u op bezoek komt.
Heeft uw naaste geen eigen telefoon en heeft hij of zij u al langere tijd niet gezien of gesproken? Dan zijn er iPads op de cohortafdeling, waarmee de patiënt kan videobellen. De verpleegkundige helpt zo nodig bij het videobellen.
Kunt u niet op bezoek komen en niet bellen met uw naaste? Dan kunt u bellen met de verpleegkundige die voor hem of haar zorgt. U kunt bellen vóór 07.00 uur of na 10.30 uur. De verpleegkundige vertelt u hoe het met uw naaste gaat en wat het afgesproken beleid is. De verpleegkundige geeft deze informatie alleen als u de eerste contactpersoon van de patiënt bent. Dit zijn wij wettelijk verplicht en hier is geen uitzondering op te maken.
Ook kunt u als eerste contactpersoon gebeld worden door de arts of verpleegkundige. Het telefoonnummer waarmee zij bellen, is altijd een anoniem nummer.
Wanneer kan ik spullen voor mijn naaste brengen?
Een opname op de cohortafdeling is vaak onverwacht. Hierdoor heeft de patiënt vaak nog spullen nodig nadat hij of zij al in het ziekenhuis is opgenomen. Probeer spullen zoveel mogelijk mee te brengen tijdens het bezoekuur. Kan het echt niet wachten? Geef de spullen dan af bij de balie op de afdeling. De secretaresse zorgt ervoor dat de spullen door de verpleegkundige bij de patiënt worden gebracht. Denk ook aan spullen waarmee uw naaste zich kan bezighouden. Bijvoorbeeld iets om te lezen, te puzzelen, muziek te luisteren of iets anders zoals handwerkmateriaal of schrijfspullen.
Hoe was ik de kleding voor mijn naaste?
Wat fijn dat u de kleding voor de patiënt gaat wassen. De verpleegkundige stopt de vuile kleding in een schone, plastic zak die mee naar huis gegeven wordt. Was de kleding op 60 graden, zodat het virus niet op de kleding overleeft. Was uw handen direct nadat u de vuile kleding in de wasmachine heeft gestopt. De plasticzak gooit u weg bij het huisvuil.
Hoe verloopt het ontslag uit het ziekenhuis?
Als uw naaste het ziekenhuis mag verlaten, dan wordt de eerste contactpersoon daar over gebeld. De patiënt kan dit in overleg met de verpleegkundige zelf doen. Of de verpleegkundige belt naar de eerste contactpersoon.
Vast tijdstip
De verpleegkundige spreekt een tijd met u af waarop u de patiënt komt ophalen. Houdt u zich alstublieft aan deze tijdsafspraak. Buiten het bezoekuur mogen er namelijk geen mensen onnodig in het ziekenhuis komen. Bent u te vroeg? Wacht dan in uw auto op de parkeerplaats.
Er wordt een vast tijdstip afgesproken zodat de verpleegkundige, arts en apotheek genoeg tijd hebben om alles voor het ontslag te regelen.
Alternatief vervoer
Kunt u uw naaste niet zelf ophalen? Vraag dan een ander familielid of kennis om dit voor u te doen. Lukt dit niet, dan kan er een taxi worden geregeld door de secretaresse of verpleegkundige. De kosten van de taxi zijn voor de patiënt. Een ambulance wordt alleen ingezet als dit medisch noodzakelijk is. Hierop is geen uitzondering mogelijk.
Rolstoel
Vaak lukt het de patiënt na opname nog niet om van de afdeling helemaal naar de hoofdingang te lopen. Komt u de patiënt ophalen? Neem dan een rolstoel mee uit de Centrale hal. U heeft een euromunt nodig om de rolstoel van het slot te halen. Er kan géén rolstoel van de afdeling worden geleend.
Medicijnen
Heeft uw naaste bij ontslag nieuwe medicijnen nodig? Dan zorgt de apotheek ervoor dat deze medicijnen op de afdeling worden gebracht voordat de patiënt met ontslag gaat. Zo hoeft de patiënt niet meer langs de apotheek in de Centrale hal.
Wat zijn de maatregelen voor mijzelf? (RIVM, 2021)
Als u in quarantaine bent, gelden de volgende leefregels:
- Blijf thuis en ontvang geen bezoek.
- Blijf op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten.
- Was uw handen en nies of hoest in de elleboog.
- Heeft een huisgenoot COVID-19? Vermijd dan contact met de huisgenoot die besmet is en houd uw spullen en huis schoon.
- Heeft u zelf COVID-19? Ga dan in isolatie. Blijf zoveel als mogelijk alleen op een eigen kamer. Zo zorgt u dat uw huisgenoten geen contact met u kunnen hebben.
De richtlijnen van het RIVM kunnen soms wijzigen. Kijk voor de meest actuele richtlijnen op de website van het RIVM.