Contact
 1. 8348 - 24 uurs urine verzamelen, verdelen en inleveren

Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u 24-uurs urine moet verzamelen, verdelen en inleveren voor onderzoek. In deze folder leest u hoe u dit moet doen.

Wat heeft u nodig?

Afbeelding Uitleg
Tabel met afbeeldingen en uitleg
Illustratie benodigdheden
 1. Een buisje van 10 ml
 2. Opvangbokaal 3 liter
 3. Aanvraagformulier van een specialist

Hoe verzamelt u de urine?

Afbeelding Uitleg
Tabel met afbeeldingen en uitleg
Illustratie eerste plas niet in bokaal
 • Begin rond 8.00 uur s ’morgens met urine verzamelen wanneer u 24 uurs urine moet verzamelen.
 • Plas zodra u wakker bent de eerste keer op het toilet (niet in de bokaal).
 • Noteer de datum en tijdstip van uitplassen in het toilet op het formulier. Nu begint u met het opvangen van de urine in de bokaal tot en met de volgende ochtend 8.00 uur.
Illustratie raak de dop niet aan. Open de bokaal wanneer u gaat plassen en leg de dop met het uitstekende gedeelte omhoog. Raak dit deel niet aan!
Illustratie prik niet in dop De beschermende sticker op het deksel niet verwijderen. Ga nooit met een vinger of voorwerp in de opening van de deksel. Hierin bevindt zich een scherpe naald.
Illustratie opvang urine
 • Vang de urine op in de bokaal. Sluit de deksel na het opvangen en bewaar de bokaal rechtop op een donkere koele plek.
 • Noteer de datum en tijdstip van de laatste keer uitplassen in de bokaal op het formulier. U bent nu klaar met het opvangen van de urine.

Hoe verdeelt u de urine?

Na de laatste keer uitplassen gaat u de urine verdelen. De urine moet vanuit de bokaal in het buisje van 10 milliliter. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe u dit moet doen. Tenslotte staat beschreven hoe u een afspraak kunt maken voor het inleveren van de urine.

Afbeelding Uitleg
Tabel met afbeeldingen en uitleg
Illustratie verwijder niet dop van buisje

De urine moet uiteindelijk in het buisje komen. Haal de dop nooit van het buisje af. Het buisje is vacuüm, zodra de dop eraf is kunt u hem niet meer gebruiken.

Illustratie bokaal met streepjes Zet de bokaal rechtop op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld op een tafel). Kijk op de bokaal hoeveel urine er verzameld is. Ieder klein streepje staat voor 100ml. Schrijf het totale volume op het aanvraagformulier.
Illustratie keer bokaal 3-5 keer om Zorg dat de dop van de bokaal goed gesloten is. Keer de bokaal rustig 3-5 maal om, zodat de urine goed gemengd is. Er mag niet hard geschud worden.
Illustratie sticker van dop Trek de beschermende sticker een stukje los (niet helemaal verwijderen) zodat het afnamepunt zichtbaar wordt.
Illustratie bokaal schuin houden Houd de bokaal schuin, zodanig dat de urine tegen de dop staat. Druk de buis (met de dop) in de opening van het afnamepunt. De naald gaat door de dop heen. De buis vult zich met urine. Wacht tot de urine niet meer in de buis stroomt en trek de buis van het afnamepunt. Plak de beschermende sticker weer over de opening in de deksel van de bokaal.
Illustratie gooi restant urine weg Gooi het restant van de urine weg in het toilet. Schroef de dop goed op de bokaal. De bokaal kunt u in de  container gooien.

Hoe levert u de urine in?

 • U kunt de buis urine inleveren op een van onze prikposten. Indien u van uw arts een formulier voor het urine onderzoek heeft meegekregen, dan graag dit formulier ook inleveren.
 • Indien u ook een afspraak voor bloedprikken heeft, dan kunt u de buis urine (en formulier) tijdens die afspraak inleveren.
Laatst gewijzigd 20 november 2023 / 8348