Contact
  1. 8386-Programma stomazorg eigen hand

Het zelf kunnen verzorgen van uw stoma is fijn. Het geeft u meer vrijheid. U hoeft dan bijvoorbeeld niet te wachten op een verpleegkundige die uw stoma verzorgt. Daarom bieden wij u het programma “Stomazorg in eigen hand” aan. Tijdens dit programma leren verpleegkundigen u om zelf uw stoma te verzorgen.

Wat leert u tijdens het programma?

U leert hoe u straks uw stoma dagelijks verzorgt. Ook leert u omgaan met de stomamaterialen.

Wanneer start het programma?

Al voor u uw stoma krijgt. Voordat u geopereerd wordt, krijgt u van een stomaverpleegkundige op de polikliniek uitleg over de stomazorg. U krijgt dan ook stomamaterialen mee naar huis om te oefenen.

Wie geven u uitleg over de stomazorg?

In Isala krijgt u uitleg van een van de stomaverpleegkundige van de polikliniek Stomazorg. Bij u thuis komt eenmalig een verpleegkundige van MediReva. Isala werkt al jaren nauw samen met MediReva. MediReva is een medisch speciaalzaak. Al bijna 40 jaar levert zij door heel Nederland hulpmiddelen en verzorgingsmaterialen op het gebied van onder meer stomazorg.

Op welke momenten krijgt u uitleg?

  1. Voordat u geopereerd wordt, krijgt u van de stomaverpleegkundige op de poli uitleg over de stomazorg. U krijgt daarna stomamaterialen mee naar huis om te oefenen.
  2. De dag na de operatie leert de (stoma)verpleegkundige u hoe u zelf uw stoma verzorgt. Hierna gaat u zelf uw stoma dagelijks verzorgen.
  3. Op de tweede dag na de operatie vindt er een extra oefenmoment plaats op de afdeling. De (stoma)verpleegkundige legt u alles nogmaals uit. Uw partner en/of naaste mag hierbij zijn.
  4. Binnen 4 dagen na ontslag bezoekt een verpleegkundige van MediReva u thuis. De verpleegkundige oefent de stomazorg met u. Hier mag ook uw partner of uw naaste bij zijn. De thuiszorg hoeft deze dag uw stoma niet te verzorgen.

De verpleegkundige van MediReva maakt hiervoor een afspraak met u.

  1. Ongeveer 8 dagen na uw ontslag belt de stomaverpleegkundige van Isala u. De verpleegkundige bespreekt met u hoe het gaat.
  2. Ongeveer 3 weken na ontslag belt een verpleegkundige van MediReva u om te horen hoe het gaat.
  3. Ongeveer 5 weken na uw ontslag heeft u een afspraak op de polikliniek Stomazorg in Isala.
  4. Daarna vinden verdere nacontroles plaats in Isala.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:

Stomazorg
088 624 73 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8386