Contact
 1. 8405-Behandeling van ijzertekort met Ferinject-infuus

​Uw arts heeft u een behandeling met een ferinject-infuus voorgeschreven. Ferinject is een medicijn dat ijzertekorten in het lichaam snel aanvult. Het is een medicijn voor het behandelen van bloedarmoede. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Wat is een Ferinject-infuus?

Ferinject is een medicijn dat wij gebruiken voor het behandelen van bloedarmoede. Het medicijn bevat ijzer. IJzer is een belangrijke bouwstof voor de rode bloedlichaampjes die zorgen voor zuurstofvervoer naar onder andere uw spieren en organen. Ferinject is bruin van kleur. De arts schrijft dit medicijn voor:

 • Bij ernstige bloedarmoede door tekort aan ijzer.
 • Om ijzertekort te voorkomen bij bepaalde aandoeningen waar snel een ijzertekort kan ontstaan (bijvoorbeeld bij nierdialyse).

Voorbereiding op de behandeling

Voor de behandeling met Ferinject hoeft u geen voorbereidingen te treffen. Wel raden wij u aan, dat iemand u begeleidt naar het ziekenhuis en terug.

De behandeling met Ferinject

U krijgt Ferinject via een infuus in een bloedvat van uw arm. De opname op de dagbehandeling duurt ongeveer 1 uur. Het inlopen van het infuus duurt 15 tot 30 minuten. Daarna moet u nog een half uur blijven ter observatie om te zien of u last van bijwerkingen krijgt. De arts houdt bij de bepaling van de dosering rekening met uw leeftijd, gewicht en hoe erg het ijzertekort is. Het geven van het Ferinject doet geen pijn. De meeste mensen merken binnen 1 tot 2 weken het effect van de behandeling. Zo zult u minder moe zijn.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u weer naar huis. U mag zelf autorijden als u dat wilt. Het medicijn heeft geen invloed op uw rijvaardigheid. Ferinject via een infuus is meestal een vervanging van de ijzertabletten. In overleg met uw arts mag u met het innemen van deze tabletten stoppen.

Mogelijke bijwerkingen

De meeste mensen reageren goed op het Ferinject-infuus. Sommige mensen krijgen de volgende klachten:

 • Hoofdpijn
 • Spier-/ gewrichtspijn
 • Duizeligheid
 • Smaakstoornis
 • Buikpijn misselijk/braken
 • Diarree
 • Reactie op de aanprikplek
 • Huiduitslag
 • Allergische reactie

De bijwerkingen merkt u meestal direct na het toedienen van het Ferinject-infuus. Allergische reacties kunnen ook na enkele uren tot 4 dagen na de behandeling nog ontstaan.  Dit merkt u aan pijn in uw spieren en gewrichten en soms krijgt u koorts.  Dit verdwijnt meestal na 2-4 dagen. Het wel of niet hebben van bijwerkingen is niet van invloed op de werking van het medicijn. Het Ferinject-infuus bevat een hoge dosering ijzer.

Wanneer moet u contact opnemen met uw arts?

Bij ernstige bijwerkingen of allergische reactie belt u van maandag tot en met vrijdag, tussen 08:00 – 17:00 naar de polikliniek van uw behandelend arts, via tel. 088 624 50 00. Bij acute zaken ’s avonds en in het weekend belt u naar de afdeling Spoedeisende Hulp, via tel. 088 624 50 00.

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk en uiterlijk een werkdag voor de opnamedag naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de opnamen verkouden, hoest u of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan gerust contact op met de verpleegkundige of specialist van de afdeling of polikliniek waar u onder behandeling bent.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 8405