Middenrifbreukoperatie tegen refluxklachten (fundoplicatie) Middenrifbreukoperatie tegen refluxklachten (fundoplicatie)
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8408-Middenrifbreukoperatie refluxklachten fundoplicatie
Binnenkort krijgt u een operatie om een middenrifbreuk te verhelpen en tegen refluxklachten. Hier leest u meer over de operatie, de herstelperiode, voeding en medicijnen.
Middenrifbreuk en refluxziekte
Het middenrif is de afscheiding tussen de borst- en buikholte. In het middenrif, dit is een spier, zitten een aantal kleine openingen. Door één hiervan loopt de slokdarm.
Deze opening kan wijder worden. De maag kan door deze te grote doorgang in de borstholte komen te liggen. De kringspier tussen de slokdarm en de maag kan hierdoor minder goed sluiten waardoor er klachten als brandend maagzuur en terugstromende maaginhoud kunnen optreden (refluxziekte).
Ook kan de passage van voedsel naar de maag belemmerd zijn door een middenrifbreuk. Als dit vaak gebeurt, kan de wand van de slokdarm geïrriteerd raken en kunnen er klachten als een pijnlijk of branderig gevoel in de buurt van het borstbeen ontstaan. Verder kunt u last hebben van oprispingen, geïrriteerde keel, hoestklachten, benauwdheid en bloedarmoede.
Diagnose
Veel mensen hebben een middenrifbreuk zonder het te weten omdat het lang niet altijd klachten veroorzaakt. De diagnose wordt daarom vaak per toeval gesteld.
Om een middenrifbreuk vast te stellen, kunnen er onderzoeken gedaan worden:
- Slikfoto: op een röntgenfoto wordt de maag zichtbaar gemaakt door een foto te maken nadat u contrastvloeistof heeft gedronken.
- Gastroscopie: via de mond en slokdarm brengt de arts een slang in de maag. In deze slang zit een camera waardoor de arts de binnenkant van uw maag kan bekijken. Zo kan de arts ook zien of de maag gedeeltelijk in de borstholte ligt.
Operatie
Een operatie kan de middenrifbreuk verhelpen en refluxziekte tegengaan. De operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd; een kijkoperatie of een open operatie. De open operatie wordt tegenwoordig bijna nooit meer gedaan.
Bij een kijkoperatie wordt door een aantal sneetjes (meestal 5) in de buik de operatie uitgevoerd. Dit noemen wij een laparoscopie.
Afbeelding 1: verschil tussen een laparoscopie en open operatie
Tijdens de operatie wordt de onderste slokdarmkringspier verstevigd met een maagplooi. Het deel van de maag dat om de slokdarm wordt gelegd heet de fundus van de maag. Daarom heet deze operatie een fundoplicatie. Dit zorgt ervoor dat de inhoud van de maag niet meer zomaar omhoog stroomt.
Voorbereiding
Vragenlijsten
Voor de opname ontvangt u een e-mail met een link waarop u moet klikken. Dan moet u een aantal vragenlijsten invullen. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Deze vragenlijsten gebruiken we voor de controles op afstand na de operatie. Sommige vragen zijn niet direct van toepassing op uw klachten. Geef dan het best passende antwoord. Het is belangrijk dat u de vragenlijsten voor uw klachten voor de operatie invult. Dit bepaalt de uitgangssituatie.
Preoperatief onderzoek
Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.
Opname
U meldt zich op de opnamedag op het afgesproken tijdstip bij de receptie van het ziekenhuis. U wordt naar de afdeling gebracht.
Dag van operatie
Vlak voordat u naar de operatieafdeling gaat, mag u de operatiekleding van het ziekenhuis aantrekken. U wordt naar de operatieafdeling gebracht. Daar wordt u ontvangen in de zogenaamde holdingruimte (voorbereidingsruimte). Hier ontmoet u nog even kort de chirurg en de anesthesioloog. Op de operatiekamer wordt nog een team-time-out gedaan met u en het hele operatieteam. Vervolgens krijgt u van de anesthesioloog de narcose.
Na de operatie wordt u naar de recoveryruimte (verkoeverkamer of uitslaapkamer) gebracht. Hier blijft u totdat u weer goed wakker bent en de narcose is uitgewerkt. Gespecialiseerde verpleegkundigen bewaken uw ademhaling, hartslag en bloeddruk. De anesthesioloog beslist wanneer u weer terug mag naar de verpleegafdeling.
Om ervoor te zorgen dat u voldoende vocht binnen krijgt, heeft u een infuus in uw arm.
Als u misselijk bent, geef dit dan direct door zodat de verpleegkundige u medicijnen kan geven waardoor deze klachten minder worden.
Herstel
De eerste dagen na de operatie zijn de wondjes nog gevoelig. Bewegen, diep ademhalen en hoesten kan pijn doen. Bij de kijkoperatie is de pijn minder dan bij een open operatie. Volg de onderstaande adviezen op om goed te herstellen:
- Tot enkele dagen na de operatie kunt u gevoelige schouders hebben. Dit komt door het gas (kooldioxide) waarmee de buik tijdens de operatie wordt gevuld. Deze pijn reageert goed op ibuprofen en diclofenac. Meestal is de schouderpijn na enkele dagen verdwenen. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken.
- Tot drie maanden na de operatie kunt u een trekkend gevoel hebben in het geopereerde gebied. Dit komt door de hechtingen. Ze lossen vanzelf op en daarmee verdwijnt ook het trekkende gevoel.
- Wees in het begin voorzichtig met bewegen en activiteiten die pijnlijk zijn. De buikpers maag de eerste 6 weken niet te veel gebruikt worden. Activiteiten waarbij u bijvoorbeeld zwaar moet tillen, moet u in de eerste 6 weken vermijden. Dit is om te voorkomen dat de inwendige hechtingen van de middenrifsbreukcorrectie los knappen.
- De eerste vier weken bent u soms nog moe. Probeer het daarom rustig aan te doen. Wanneer u weer aan het werk kunt, verschilt per persoon. U mag pas na 6 weken zwaar lichamelijk werk weer hervatten. Het is wel belangrijk om voldoende te bewegen door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen.
Voeding
- Op de dag van de operatie mag u proberen te drinken. Op deze dag mag u alleen water, thee en limonade drinken.
- De eerste week na de operatie mag u dik vloeibare voeding eten, deze adviezen krijgt u mee bij ontslag.
- Als u iets eet of drinkt, doe dit dan het liefst als u rechtop zit. Daardoor kan het eten en drinken beter ‘zakken’.
- Soms wordt de eerste dag na de operatie een slikfoto gemaakt. In dat geval mag u pas na de uitslag van deze foto beginnen met vloeibare voeding.
- Verspreid de maaltijden over kleinere hoeveelheden op meerdere momenten tijdens de dag.
Medicijnen
- Als u medicijnen gebruikt dan mag u deze de eerste week niet heel innemen. Ze moeten gemalen worden.
- Voor de medicijnen die niet gemalen mogen worden, krijgt u tijdelijke vervanging. De verpleegkundige zal u dit uitleggen tijdens het ontslaggesprek.
- De maagbeschermers mogen worden afgebouwd, ook dit wordt uitgelegd door de verpleegkundige tijdens het ontslaggesprek.
Mogelijke complicaties
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Er is een kleine kans op complicaties zoals een nabloeding, wondinfectie, abces, perforatie, trombose of longontsteking.
Klachten
Neem contact op met het ziekenhuis als u binnen tien dagen na ontslag een van de volgende klachten heeft:
- temperatuur boven 38 graden Celsius;
- hevige buikpijn;
- rode, gezwollen pijnlijke wondjes of vloeien van pus;
- niets meer kan drinken of eten.
Is de operatie langer dan 10 dagen geleden en heeft u klachten? Dan kunt u terecht bij uw eigen huisarts. Of, buiten kantooruren, bij de huisartsenpost.
Controle
Na 6 weken krijgt u een telefonische afspraak bij de chirurg. Na 3 maanden komt u nog een keer op de polikliniek. Meestal wordt dan voor dit polibezoek een slikfoto aangevraagd. Na dit poliklinische bezoek ontvangt u ieder jaar rond de operatiedatum weer een e-mail met een link voor de vragenlijsten. Hierna wordt u door de doktersassistente van de polikliniek gebeld. Na 5 jaar stopt de controle.
Meer informatie
Op de website van de Maag Lever Darm Stichting en op www.fundoplicatie.nl leest u meer over deze operatie.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met:
Buikchirurgie
088 624 62 95 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00)
088 624 50 00 (bij spoed na 17.00 uur en in het weekend)
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.