Contact
 1. 8422 Gemcitabine blaasspoeling

Samen met uw behandelend uroloog heeft u besloten te starten met Gemcitabine-blaasspoelingen. Een blaasspoeling met Gemcitabine is een vorm van chemotherapie, rechtstreeks in uw blaas. Deze behandeling zorgt ervoor dat kwaadaardige cellen niet (of minder snel) terugkomen. In deze folder leest u er meer over.

Waarom een blaasspoeling?

Binnenkort krijgt u een nabehandeling voor een gezwel in uw blaas. Dit gezwel is al eerder door middel van een operatie verwijderd. Dit soort gezwellen noemen we ook wel poliepen. Ze hebben de neiging terug te komen. Daarom krijgt u blaasspoelingen die gericht zijn op het voorkomen en uitstellen hiervan. Voor de blaasspoelingen wordt het medicijn Gemcitabine gebruikt. De blaasspoeling met Gemcitabine is een vorm van chemotherapie, rechtstreeks in de blaas.

Voorbereiding

Wij raden u aan om vanaf vier uur voor de spoeling, en ook tijdens het ophouden van de spoeling, zo min mogelijk te drinken. Gebruikt u medicijnen? Neem dan alleen wat slokjes water om uw medicijnen in te nemen. Als u meer drinkt, kunt u uw plas minder goed ophouden. Bovendien wordt het medicijn vermengd met urine waardoor het minder goed kan werken. Slikt u diuretica/plastabletten? Neem diuretica dan na het uitplassen van de spoeling en niet ervoor.

Behandeling

De behandeling bestaat uit in totaal 16 spoelingen: zes spoelingen 1 keer per week, dan tien spoelingen 1 keer per maand. De spoelingen vinden poliklinisch plaats. U krijgt een afspraakschema mee voor de blaasspoelingen.

Vóór iedere blaasspoeling vraagt de verpleegkundige of u last heeft gehad van bijwerkingen. Bij klachten wordt uw urine onderzocht. De uroloog kijkt regelmatig in uw blaas door middel van een cystoscopie. Dit is noodzakelijk om eventueel toch nieuw optredende gezwelletjes op te sporen.

 • Tijdens de behandeling ligt u op een onderzoekstafel. U hoeft alleen de onderkleding naar beneden te doen.
 • De verpleegkundige reinigt de uitwendige opening van uw plasbuis.
 • Vervolgens brengt zij een dun slangetje (katheter) via de plasbuis in de blaas waarmee zij de blaas eerst helemaal leeg laat lopen. Het inbrengen van de katheter kan een onaangenaam gevoel veroorzaken.
 • Via de katheter laat de verpleegkundige de vloeistof Gemcitabine in de blaas lopen, dit is 90 ml.
 • Het is de bedoeling dat u probeert de spoeling twee uur in de blaas te houden. De verpleegkundige biedt u een inlegkruisje aan.

Als u problemen of vragen heeft, kunt u hiervoor terecht bij de verpleegkundige. Zij kan er ook voor zorgen dat u zo nodig tussentijds bij de uroloog terecht kunt.

Duur van een spoeling

Het inbrengen van de katheter en het laten inlopen van de vloeistof duurt bij elkaar ongeveer tien minuten. U kunt direct daarna naar huis.

Nazorg

 • Na twee uur kunt u de vloeistof thuis op het toilet uitplassen. Bij de eerste twee keer adviseren wij u om dit zittend te doen en om na afloop het toilet twee keer te spoelen met gesloten deksel (als u die heeft). Dit om besmetting van de omgeving of andere personen te voorkomen. Bij morsen op de bril raden wij aan deze schoon te maken met veel water, en vloeibare zeep.
 • Op de dag van uw behandeling en de dag erna, moet u ervoor zorgen dat uw urine niet in contact komt met uw huid. De ingebrachte vloeistof kan de huid namelijk plaatselijk irriteren. De huid dan wassen met water en zeep.
 • Het is belangrijk dat u de eerste 24 uur nadat u de spoeling heeft uitgeplast, extra drinkt om infectie te voorkomen.
 • Wij raden u aan om tot twee dagen na de spoeling, geen geslachtsgemeenschap te hebben. Tenzij u of uw partner een condoom gebruikt.

Bijwerkingen

 • De vloeistof kan soms irritatie geven aan de blaas. U heeft dan een branderig gevoel en vaker drang om te plassen. Meestal duurt dit enkele uren tot twee dagen. Als de klachten langer aanhouden en/of als u koorts krijgt, dan heeft u misschien een echte blaasontsteking. Uw urine moet dan onderzocht worden door de huisarts of uroloog.
 • Om uitwendige irritatie aan schaamlippen of penis te voorkomen, is het belangrijk dat u de schaamstreek na het plassen spoelt of wast met water. Dit hoeft alleen op de dag van de spoeling.
 • Bij huiduitslag en/of jeuk neemt u contact op met de uroloog.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur)

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Als u bekend bent bij de regieverpleegkundige, kunt u ook bij haar met uw vragen terecht. Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 19 december 2022 / 8422