Contact
  1. 8439-Mesalazine

Medicijn bij ontstekingsziekten aan de darm

Uw behandelend arts en/of MDL verpleegkundig(e) specialist heeft met u gesproken over het gebruik van Mesalazine. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van Mesalazine en hoe u moet handelen in geval van bijwerkingen. 

Deze folder is géén vervanging van de bijsluiter die bij het medicijn hoort. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, bespreek ze dan met uw arts of verpleegkundige.

Waarom gebruikt u Mesalazine?

Mesalazine wordt voorgeschreven als eerste stap in de behandeling van Colitis Ulcerosa. Voor de ziekte van Crohn is uit onderzoek gebleken dat de werking onvoldoende is.

Wat doet Mesalazine?

Nadat Mesalazine is ingenomen komt het via de maag in de darm terecht. De werkzame stof komt vrij in de dunne darm. De werking treedt geleidelijk in. Mesalazine wordt niet alleen gebruikt om een ontsteking tot rust te brengen maar ook om nieuwe ontstekingen te voorkomen. Van mesalazine zijn verschillende merken op de markt, waarbij het verschilt per merk waar het medicijn in het maag-darmkanaal vrijkomt. Het middel dat je krijgt hangt onder andere af van de plaats van de ontsteking.

Mesalazine is bekend onder de volgende merknamen: Pentasa, Asacol, Salofalk en Mezavant.

Hoe gebruikt u Mesalazine?

Mesalazine is verkrijgbaar in tabletten en als zetpil, klysma en granulaat. De meest gebruikelijke dosis is 3 x 2 tabletten van 500 mg per dag maar tegenwoordig wordt Mesalazine vaak 1 tot 2 keer daags in hogere dosering gegeven. Uw behandelend arts kan in bepaalde omstandigheden echter een hogere of lagere dosis voorschrijven.

Om bijverschijnselen zo veel mogelijk te beperken kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen. Slik de tabletten met water in hun geheel door. Granulaat kunt u met een lepel met vla, yoghurt of kwark innemen.

Van welke bijwerkingen kunt u last krijgen?

Mesalazine heeft meestal weinig bijwerkingen. Heeft u echter last van bijwerkingen, raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of verpleegkundige.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Huiduitslag, jeuk
  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Duizeligheid, hoofdpijn
  • Stemmingsveranderingen
  • Nierfunctiestoornissen(zeldzaam)

U merkt zelf niets bij een nierfunctiestoornis. Daarom controleert uw arts uw bloed minstens 1 maal per jaar.

Zwangerschap/ Vruchtbaarheid en borstvoeding

Mesalazine is niet van invloed op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw. Mesalazine kan tijdens de zwangerschap veilig worden gebruikt. Overleg wel altijd met uw behandelend arts als u een zwangerschap overweegt. Mesalazine kan worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Overleg hierover met uw behandelend arts.

Contact

Heeft u nog vragen, neem dan contact met ons op. Meer informatie leest u in hoofdstuk 1 van het Patiënten Informatie Dossier IBD.

Zwolle, Meppel

Maag-, darm- en leverziekten
088 624 62 23 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD-verpleegkundigen en MDL-artsen binnen het N-ICC (nurses initiative on Crohn and colitis) en het ICC (Initiative on Crohn en colitis). De folder is ontwikkeld volgens N-ICC-richtlijnen om eenduidige voorlichting na te streven in Nederlandse zorginstellingen voor IBD-patiënten.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 8439 / P

Gerelateerde folders