Contact
  1. 8489-Marcaïnisatie: Behandeling van pijnklachten in het gewricht

Binnenkort komt u voor een behandeling van pijnklachten in de heup, schouder, knie of enkel (marcaïnisatie). In overleg met uw specialist heeft u besloten deze behandeling te ondergaan. Deze folder bereidt u voor op deze behandeling.

 

Wat is het doel van de behandeling?

Het doel van de behandeling is de pijnklachten in uw heup, schouder, knie of enkel te verminderen door het toedienen van een injectie in het gewricht. Vaak gaan aandoeningen van de gewrichten, zoals kraakbeen beschadigingen en artrose gepaard met pijn. Wanneer een behandeling met fysiotherapie of pijnstillers niet voldoende heeft geholpen is het mogelijk het gewricht te injecteren met een pijnstiller en ontstekingsremmer en eventueel Hyaluron.

Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?

  • Wanneer u zwanger bent of denkt dit te zijn laat ons dat dan op tijdweten. Röntgenstralen kunnen gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby.
  • Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastvloeistof geeft u dit dan voor het begin van het onderzoek aan.
  • Gebruikt u bloedverdunners? Bespreek dit met uw behandelend arts. Uw arts kijkt of u met het gebruik van de bloedverdunners tijdelijk kunt stoppen.
  • Overige medicatie kunt u normaal innemen.
  • Neem naar de afspraak een overzicht mee van alle medicijnen die u gebruikt.
  • We raden u aan gemakkelijk zittende kleding te dragen.

De behandeling

De radioloog voert de behandeling uit. Om de juiste plaats van de injectie te kunnen bepalen wordt de behandeling uitgevoerd met behulp van röntgenapparatuur.

Na het bepalen van de positie brengt de radioloog een naald in. Met behulp van contrastvloeistof stelt de radioloog vast of deze op de juiste plaats in het gewricht zit. Door dezelfde naald krijgt u de pijnstiller (Bupivacaine), ontstekingsremmer (Kenacort) en eventueel Hyaluron ingespoten. Hyaluron is een natuurlijk product dat in hoge concentratie aanwezig is het normale gewrichtsweefsel en gewrichtsvloeistof. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

Na de behandeling

Vervoer regelen

Op de dag van de behandeling kunt u niet zelf naar huis rijden. Er is namelijk een verdovingsmiddel gebruikt, hierdoor kunt u tijdelijk minder gevoel hebben. Het is daardoor minder veilig om auto te rijden. Regel daarom van tevoren vervoer.

Wij raden u aan om uw heup, schouder, knie of enkel deze dag te ontzien. U kunt beter geen activiteiten doen waarbij het gewricht zwaar belast wordt, zoals voetbal, hardlopen, tennis, tillen en lang stil staan

De uitslag

Uw behandelend arts vertelt u de uitslag van het onderzoek.

Opleidingsziekenhuis

Op onze afdeling werken stagiaires, co-assistenten en arts-assistenten. Wilt u niet dat er een stagiair bij uw onderzoek is? Meldt het dan aan de laborant die u uit de wachtkamer ophaalt.

Contact

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Afdeling Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Afdeling Radiologie
088 624 96 39 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

 

Laatst gewijzigd 16 augustus 2023 / 8489