Contact
 1. 8557-MRI-onderzoek van de prostaat

Voor patiënten met een CIED

U heeft een CIED en binnenkort krijgt u een MRI-onderzoek van uw prostaat. Uw (huis)arts heeft u verteld, waarom dit onderzoek bij u nodig is. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt. Lees de folder goed om u op het onderzoek voor te bereiden.

Wat is een MRI?

Met een MRI maken we doorsnede-opnames, bijvoorbeeld van een orgaan of weefsel. De afkorting MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Voor het maken van de opnames worden dan ook een magneetveld en radiogolven gebruikt. Een computer vormt uit deze signalen een beeld van het lichaam. Er worden dus geen röntgenstralen gebruikt. Het onderzoek is veilig en pijnloos.

Voor uw afspraak

 • Voor dit MRI-onderzoek krijgt u een medicijn (Buscopan). Dit medicijn vermindert tijdelijk de knijpfunctie van de darmen. U krijgt dan een infuus geprikt in uw arm. Wanneer het (bloed)prikken bij u moeilijk gaat, laat ons dit van te voren weten.
 • Laat metalen en magnetiserende voorwerpen zoveel mogelijk thuis.
 • Wanneer u bij de oogarts bekend bent met glaucoom (groene staar) of verhoogde oogboldruk, geef dit dan aan.

Heeft u medische implantaten?

De magnetische straling kan een geïmplanteerd medisch apparaat ontregelen. Metalen voorwerpen of metaalsplinters in het lichaam kunnen zich verplaatsen en zo schade aanrichten.
Het gaat bijvoorbeeld om:

 • een pacemaker;
 • een (niet afkoppelbare) insulinepomp;
 • gehoorbeenimplantaten;
 • een kunstgewricht (binnen 6 weken na de operatie);
 • een glucosemeter (bijvoorbeeld een Freestyle Libre);
 • een neurostimulator;
 • vaatclips in het hoofd.

In sommige gevallen is een MRI-onderzoek toch mogelijk. Uw behandelend arts overlegt hierover met de radioloog.
Als u twijfelt of u in de MRI mag, neem dan contact met ons op.

U heeft een CIED (pacemaker en/of ICD) in uw lichaam. U kunt hiermee in uw geval een MRI-scan ondergaan, echter zullen wij hier aanpassingen voor moeten doen tijdens het scannen.

Een van deze aanpassingen is dat er gebruik gemaakt zal worden van een extra antenne om de prostaat goed in beeld te brengen.

De dag van het onderzoek

Meld u een kwartier voor de afgesproken tijd in het ziekenhuis. In de folder ‘Aanmelden bij de digitale aanmeldzuil’ leest u, hoe u zich meldt voor uw afspraak.

Wat neemt u mee:

 • uw identiteitsbewijs;
 • makkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een joggingbroek, een T-shirt of een pyjama. Deze kleding kunt u dragen tijdens het onderzoek. Het is belangrijk dat er geen metaal zoals knopen, ritsen en opdruk in de kleding zit.

Voor het onderzoek

Omdat de MRI een grote magneet is, mogen er geen magnetiserende voorwerpen mee de MRI-ruimte in. Ze zouden ongelukken kunnen veroorzaken. Laat metalen voorwerpen daarom zoveel mogelijk thuis. Voorbeelden van metalen of magnetiserende voorwerpen zijn:

 • muntgeld, creditcards;
 • sieraden/piercings;
 • sleutels;
 • horloge;
 • haarspelden;
 • gekleurde contactlenzen;
 • mascara (bevat vaak metaaldeeltjes);
 • beugels van bh's;
 • gezichtscrème/bodylotion met glittertjes.

Uw kunstgebit, hoorapparaat of bril kunt u in een afsluitbare kleedkamer achterlaten.
Door de MRI kunnen mobiele telefoons, creditcards, bankpassen en andere pasjes met magneetcodering kapotgaan. Laat ze daarom achter in de kleedkamer. Of laat ze thuis, als u ze niet per se nodig heeft.

De pacemakertechnicus zal uw CIED (pacemaker en/of ICD) nameten en zonodig in de goede stand zetten voor het MRI-onderzoek.

Het onderzoek

U gaat liggen op de onderzoekstafel. Om de prostaat goed gedetailleerd in beeld te kunnen brengen wordt via de anus een antenne (endorectale spoel) ingebracht die in de endeldarm tegen de prostaat aan ligt. De laborant zal u verzoeken op uw zij te gaan liggen om zo de spoel in te kunnen brengen. Aan deze spoel zit ook een ballonnetje. Deze wordt opgeblazen om ervoor te zorgen dat de spoel op de juiste plek blijft zitten. Dit kan een gevoel van aandrang geven, maar mag geenzins pijnlijk zijn. Deze spoel blijft gedurende het gehele onderzoek in de endeldarm  zitten. Na het inbrengen kunt u weer op de rug liggen.

Via het ingebrachte infuus zal nu ook het medicijn Buscopan worden toegediend. Vervolgens krijgt u nog een plaat, die ook als antenne fungeert, over uw onderbuik geplaatst.

Het is belangrijk dat u zo gaat liggen dat u lekker ligt, want u moet tijdens het onderzoek heel stil liggen.
Als u goed ligt, schuift de laborant de tafel in de tunnel van de MRI. Deze tunnel is aan het hoofd- en voeteneinde open.
Als u niet in een kleine ruimte durft, kan dit soms moeilijk zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts. Hij kan u een rustgevend middel geven. Ook kunt u misschien een begeleider meenemen naar het onderzoek. Deze persoon zit dan aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel.
Tijdens het onderzoek kan de laborant via een intercom met u praten. De laborant kan u ook zien tijdens het onderzoek. U voelt niets van het onderzoek. Tijdens het maken van de beelden hoort u een zeer sterk kloppend geluid. Om minder last van dit geluid te hebben en uw gehoor te beschermen, krijgt u een koptelefoon op en/of oordopjes in. U kunt door deze koptelefoon ook naar muziek luisteren. Wanneer u dat prettig vindt, kunt u een eigen cd meenemen. Die kan de laborant laten horen tijdens het onderzoek.
Hoelang het onderzoek duurt, hangt af van het lichaamsdeel dat gescand moet worden. Dit kan verschillen van een kwartier tot een uur.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek mag u meteen naar huis. Door het medicijn (Buscopan) kunt u last krijgen van wazig zien of duizeligheid. Totdat de klachten verdwenen zijn, mag u geen autorijden of machines bedienen.

De uitslag

De (huis)arts die het MRI-onderzoek voor u heeft aangevraagd, krijgt de uitslag toegestuurd. Deze arts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u. 

Goed om te weten

Een onderzoek en/of behandeling kost geld. Deze kosten worden misschien niet, of alleen voor een deel, door uw zorgverzekeraar vergoed. En vallen onder uw 'eigen risico'. Wat wel en wat niet vergoed wordt, kan per verzekering verschillen. Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. 

Op de afdeling Radiologie werken ook stagiair(e)s. Heeft u er bezwaar tegen dat een stagiair(e) bij uw onderzoek is? Vertel dit dan aan de laborant die u ophaalt uit de wachtkamer.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie
088 624 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Radiologie
088 624 96 39 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 22 november 2022 / 8557