Contact
  1. 8574-Zorg op afstand bij zwangerschapsdiabetes

U bent onder behandeling bij het diabetescentrum van Isala omdat u zwangerschapsdiabetes heeft. Met u is besproken dat u gebruik gaat maken van zorg op afstand. Met zorg op afstand kunnen uw zorgverleners u op afstand coachen hoe u kunt omgaan met uw zwangerschapsdiabetes. Hiervoor gebruikt u de Thuismeten app. In deze folder leest u meer over wat zorg op afstand is en hoe de Thuismeten app werkt.

Wat is zorg op afstand?

Zorg op afstand betekent dat u op afstand door een verpleegkundige specialist en diabetesverpleegkundige begeleid wordt voor uw zwangerschapsdiabetes. Met zorg op afstand stuurt u gegevens over uw gezondheid aan ons door. Dit kan een meting van uw bloedglucosewaarden zijn. Maar ook een vragenlijst over hoe u zich voelt. Als u gegevens aanleiding geven om contact met u op te nemen, dan belt uw zorgverlener om dit met u te bespreken. En u op afstand gerichte informatie of hulp te geven.

Waarom zorg op afstand?

Met zorg op afstand krijgt u zelf meer inzicht in uw bloedglucosewaarden tijdens uw zwangerschap. Omdat u zelf uw bloedglucosewaarden in de gaten houdt. En leert wat u kunt doen als deze waarden te hoog of te laag zijn. In de app vindt u ook informatie over zwangerschapsdiabetes, bijvoorbeeld over leefstijl en voeding. Zo kunt u zelf uw bloedglucosewaarden gezond houden.

U hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen. Als u verder weg woont of als u ver in uw zwangerschap bent, kan dat erg prettig zijn.

Hoe werkt zorg op afstand?

De rest van uw zwangerschap tot zes weken na de bevalling maakt u gebruik van Zorg op afstand.

Het Isala Diabetescentrum nodigt u uit om in het ziekenhuis kennis te maken met uw verpleegkundig specialist en/of diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis. Deze zorgverleners begeleiden u voor uw zwangerschapsdiabetes. Tijdens deze afspraak bespreekt uw zorgverlener wat u kan verwachten en wat we van u verwachten.

U stuurt op vaste tijden gegevens over uw gezondheid aan ons door. Dit kan een meting van uw bloedglucosewaarden zijn. Maar ook een vragenlijst over hoe u zich voelt. Deze gegevens stuurt u door naar uw zorgverleners. U kunt ook zelf kijken wat u kunt doen bij een te hoge of te lage bloedglucosewaarde. In de Thuismeten app staan uw persoonlijke streefwaarden voor een gezonde bloedglucosewaarde.

Uw zorgverlener kijkt drie keer per week op vaste dagen met u mee. Daarnaast krijgt uw zorgverlener een melding als uw glucosewaarde hoger is dan uw vooraf bepaalde streefwaarden.  Als uw zorgverlener merkt dat het minder goed met u gaat, belt zij met u. Ze bespreekt dan met u wat u zelf kunt doen om uw bloedglucosewaarden gezond te houden. Of dat u misschien medicijnen (insuline) moet gebruiken om uw bloedglucosewaarden gezond te houden.

Twijfelt u zelf? U kunt ook altijd zelf contact opnemen met uw zorgverlener.

De verpleegkundig specialist neemt zes weken na de bevalling telefonisch contact met u op. Tijdens deze afspraak bespreekt de verpleegkundig specialist uw bloedglucosewaarden en eventuele andere aandachtspunten.

Hoe geef ik mijn gegevens door?

U stuurt eenvoudig en veilig uw gezondheidsgegevens door naar de Thuismeten app van Luscii. Via de Thuismeten app geeft u de thuismetingen van uw bloedglucosewaarden door.

Hoe vaak geef ik mijn gegevens door?

Er wordt voor u een schema klaargezet in de Thuismeten app. Zo is voor u duidelijk op welke dagen u uw een thuismeting moet doen en instuurt. Of een korte vragenlijst invult. U krijgt via de Thuismeten app en eventueel per e-mail een melding wanneer u een meting moet doen.

Hoe meet ik mijn bloedglucosewaarden

U meet uw bloedglucosewaarden met een bloedglucosemeter. De bloedglucosemeter is een klein apparaat dat met een druppel bloed uit uw vinger uw bloedglucosewaarden kan meten.

Deze meter krijgt u van de uw verpleegkundig specialist en/of diabetesverpleegkundige tijdens uw afspraak in het ziekenhuis. U krijgt dan ook uitleg hoe het apparaat werkt.

Let op!
Uw gegevens worden niet direct gecontroleerd. U moet daarom altijd uw meetwaarden zelf beoordelen met uw persoonlijk behandelplan. De Thuismeten app helpt u daarbij.

Hoe installeer ik de Thuismeten app?

De secretaresse meldt u aan voor zorg op afstand. Om gebruik te kunnen maken van de Thuismeten app, heeft u een smartphone of tablet nodig. U moet de Thuismeten app van het bedrijf Luscii downloaden op uw smartphone of tablet. Hieronder staat stap voor stap hoe u dat doet.

  • U ontvangt een e-mail van Luscii over de Thuismeten app op het e-mailadres dat u heeft doorgegeven. U kunt de Thuismeten app dan installeren. Belangrijk is dat u deze mail in het ziekenhuis kunt lezen zodat we u in het ziekenhuis uitleg kunnen geven over de Thuismeten app.
  • Als u de mail niet direct ziet, kijk dan bij de spam of ongewenst e-mail.
  • U downloadt de Thuismeten app op uw telefoon of tablet via de App Store of via de Play Store.
  • Om de registratie te voltooien, ontvangt u per mail een controle code. Vul deze code binnen 15 minuten in, anders verloopt de code en moet u zich opnieuw registreren.
  • Heeft u problemen met het installeren van de Thuismeten app? Maak dan gebruik van de helpdesk van Luscii. U kunt bellen met (085) 13 05 851 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 8.30 uur tot 17.00 uur) of stuur een email naar: support@luscii.com. Of ga naar de online hulppagina www.luscii.com/hulp.

Hoe werkt de Thuismeten app?

Heeft u de Thuismeten app geïnstalleerd? Bekijk dan de video 'Hoe werkt Thuismeten' van Luscii. Hierin leggen we uit hoe de Thuismeten app werkt. U krijgt ook uitleg over de Thuismeten app tijdens uw afspraak in het ziekenhuis.

De belangrijkste onderdelen van de Thuismeten app:

Acties


Op deze plek vindt u de metingen die u die dag moet doen (zie afbeelding 1). Dit zijn bijvoorbeeld de vragen die u moet invullen

Achter iedere actie staat een blauwe knop. Heeft u al een actie ingestuurd? De startknop verandert van blauw naar grijs.

U ontvangt van ons een e-mail en een melding in de app als u die dag metingen moet doen. Vindt u de e-mail niet nodig? U kunt dit wijzigen in uw instellingen.

Het is altijd mogelijk een extra meting te doen. Bijvoorbeeld als u zich minder goed voelt. Klik hiervoor op de grijze knop naast de meetwaarde. Zo kunt u een extra meting doen.

Afbeelding 1: actiescherm Acties

Zelfzorg

Bij Zelfzorg (afbeelding 2) staat extra informatie over: zwangerschapsdiabetes. En. U vindt hier onder andere:

  • informatie over zwangerschapsdiabetes;
  • tips voor een gezonde(re) leefstijl en voedingspatroon tijdens uw zwangerschap;
  • een video over hoe de bloedglucosemeter werkt;
  • wat u kunt doen bij een lage- of hoge bloedglucosewaarde;
  • wat u kunt doen bij ene hoge bloedglucosewaarde;
  • de streefwaarden van uw bloedglucose.

Afbeelding 2: actiescherm Zelfzorg

Berichten

Het kan dat uw zorgverleners contact met u willen. Voor aanvullende vragen bijvoorbeeld, of een extra meting. Vaak nemen ze telefonisch contact op. Maar ze kunnen u ook een bericht sturen. Als u een vraag voor ons heeft, kunt u deze ook via ‘berichten’ naar ons sturen. Uw verpleegkundig specialist of diabetesverpleegkundige belt u dan terug. U kunt ook altijd bellen met Isala Diabetescentrum.

Metingen

Uw zorgverleners in het ziekenhuis kunnen uw metingen van uw bloedglucosewaarden zien zodra u ze verstuurd heeft. Drie keer per week controleren ze uw bloedglucosewaarden die u doorstuurt met de Thuismeten App. Als uw bloedglucosewaarden te hoog is, hoger dan de streefwaarden die vooraf zijn bepaald, dan krijgt uw zorgverlener een melding om meteen uw waarden te controleren.

Als zij merken dat het minder goed met u gaat, bellen zij met u. Ze bespreken dan met u wat u zelf kunt doen om uw bloedglucosewaarden gezond te houden. Of dat u misschien medicijnen (insuline) moet gebruiken om uw bloedglucosewaarden gezond te houden.

Wat moet ik doen bij (technische) problemen?

Problemen met de Thuismeten app?

Heeft u (technische) problemen met de Thuismeten app? Maak dan gebruik van de helpdesk van Luscii. U kunt bellen met (085) 13 05 851 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 8.30 uur tot 17.00 uur) of stuur een email naar: support@luscii.com. Of ga naar de online hulppagina www.luscii.com/hulp.

Problemen met tablet of smartphone?

Heeft u problemen met uw eigen apparaat (iPad, tablet, smartphone) en u kunt geen meting invullen? Laat ons dan weten dat u geen vragenlijst of metingen kunt invullen. Dan kunt u contact opnemen met het Medisch Coördinatie Bureau via telefoonnummer 088 624 70 31 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag 8.30 - 16.30 uur).

Contact

Heeft u toch nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Diabetescentrum
088 624 23 29 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel, Steenwijk

Diabetescentrum
088 624 45 45 (bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Laatst gewijzigd 20 januari 2023 / 8574