Contact
 1. 8589-PET-CT-onderzoek choline lever (benigne)

Uw arts heeft een PET-CT-onderzoek choline voor u aangevraagd. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Wat is het doel van het onderzoek?

Het doel van dit onderzoek is het opsporen van eventuele afwijkingen van de lever.

Wat is een PET-CT-onderzoek Choline?

Een PET-CT-onderzoek is een combinatie van de Positron Emissie Tomografie (PET) en een Computer Tomografie (CT-scan). De PET-scan geeft informatie over de stofwisseling. Bij dit onderzoek wordt de radioactieve vloeistof 18F-Choline via een infuus in de bloedbaan ingespoten. Deze stof verspreidt zich door de lever. Vervolgens wordt er een PET-scan gemaakt.

Ook wordt er een CT-scan gemaakt. Een CT-scan maakt met röntgenstraling foto’s van doorsneden van uw lichaam. De computer toont de resultaten van de CT-scan bovenop de resultaten van de PET-scan.

Hoe bereidt u zich voor op dit onderzoek?

 • U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
 • U kunt uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.
 • Draag tijdens het onderzoek kleding zonder metalen onderdelen. Dus zonder ritssluitingen, haakjes, bh-beugels of drukknopen. Sieraden kunt u beter thuis laten.
 • Wilt u tijdens het onderzoek een rustgevend tabletje? Dan is het raadzaam om vervoer te regelen. Dit tabletje heeft namelijk als bijwerking dat u minder alert kunt zijn en daarom mag u na het onderzoek gedurende 8 uur niet zelf deelnemen aan het verkeer.
 • Neem uw telefoon met uw eigen muziek mee. In de voorbereidingsruimte kunt u dan naar muziek luisteren. U kunt ook wat te lezen meenemen.

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?

 • Bent u (mogelijk) zwanger? Vertel het de medewerker die u belt om de vragenlijst door te nemen. Hij of zij belt u 1 of 2 dagen voor het onderzoek.
 • Geeft u borstvoeding? Stop met het geven van borstvoeding tot 6 uur na de injectie van de radioactieve stof. Afkolven is wel toegestaan. De afgekolfde voeding kan gebruikt worden. Het is geen probleem als iemand anders de afgekolfde voeding geeft.
 • Neem geen kinderen en/of (mogelijk) zwangeren mee naar het ziekenhuis. Kom tot 6 uur na het onderzoek zo min mogelijk in contact met kinderen en/of (mogelijk) zwangeren.

Op de dag van het onderzoek

Kunt u iemand meenemen naar het onderzoek?

Uw begeleider kan in de wachtruimte gaan zitten. Vanaf het moment dat u uit de wachtkamer opgehaald wordt, kan uw begeleider niet meer mee.

Belangrijk: Kom op tijd naar uw afspraak. Het radioactieve materiaal is maar heel kort houdbaar. Het wordt speciaal voor u besteld. Daarom is het heel belangrijk dat u op tijd naar uw onderzoek komt. Houd u zich ook goed aan de voorbereiding. Kunt u niet komen? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door.

Hoe verloopt het onderzoek?

De laborant legt uit hoe het onderzoek gaat. Bent u bang voor kleine ruimtes dan kunt u vragen naar een
rustgevend tabletje. Als dit het geval is, mag u na het onderzoek gedurende 8 uur niet zelf aan het verkeer deelnemen.

Het onderzoek ziet er verder als volgt uit:

 • U krijgt een infuusnaald in uw arm. Daarna wordt de radioactieve stof toegediend. De radioactieve stof moet 1 uur inwerken. Tijdens dit uur ligt u op een bed en mag u gewoon bewegen. U krijgt eventueel een deken om te voorkomen dat u het koud krijgt. U mag naar uw eigen muziek luisteren.
 • Na 1 uur gaat u naar de onderzoeksruimte. Er wordt u gevraagd gebit en hoorapparaten uit te doen. Daarna worden de foto's gemaakt met de PET-CT-scanner. Hierbij ligt u op een smal bed. Het bed schuift stapje voor stapje door de scanner schuift. Elke stap duurt ongeveer 2,5 minuut. De scanner maakt geen hard geluid. Er worden foto's gemaakt van uw kruin tot en met uw liezen/knieën. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.

Afbeelding 1. PET-CT scanner

Hoe lang duurt het onderzoek?

In totaal duurt de PET-CT-scan ongeveer 15 minuten. Met de voorbereiding erbij duurt het onderzoek ca. 1 uur.

Let op: Helaas kan het soms gebeuren dat het onderzoek niet kan doorgaan. Dit komt omdat de radioactieve stof soms niet geleverd kan worden. Het maken van deze stof is niet eenvoudig. Het eindproduct moet aan strenge eisen voldoen. Voor het naar het ziekenhuis wordt gebracht, wordt de stof zorgvuldig getest. Soms wordt de levering afgekeurd. Wij horen dit pas kort van tevoren. Als dit gebeurt, moeten we uw onderzoek verplaatsen. Vaak kan het alsnog dezelfde dag, maar op een ander tijdstip. Maar soms moeten we het verplaatsen naar een andere dag. Wij begrijpen dat dit heel vervelend voor u is. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Bekijk hier de voorlichtingsfilm over de PET-CT-scan

In de voorlichtingsfilm kunt u zien hoe een PET-CT-onderzoek ongeveer verloopt.

Let op:  Dit is een algemene film, het precieze verloop van het PET-CT-onderzoek staat hierboven beschreven.

Wanneer krijgt u de uitslag van de PET-CT-scan?

De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen naar:

Nucleaire geneeskunde

088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 9 februari 2024 / 8589