PET-CT-onderzoek choline lever (benigne) PET-CT-onderzoek choline lever (benigne)
- Isala
- Patiëntenfolders
- 8589-PET-CT-onderzoek choline lever (benigne)
Uw arts heeft een PET-CT-onderzoek choline voor u aangevraagd. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.
Wat is het doel van het onderzoek?
Het doel van dit onderzoek is het opsporen van eventuele afwijkingen van de lever.
Wat is een PET-CT-onderzoek Choline?
Een PET-CT-onderzoek is een combinatie van de Positron Emissie Tomografie (PET) en een Computer Tomografie (CT-scan). De PET-scan geeft informatie over de stofwisseling. Bij dit onderzoek wordt de radioactieve vloeistof 18F-Choline via een infuus in de bloedbaan ingespoten. Deze stof verspreidt zich door de lever. Vervolgens wordt er een PET-scan gemaakt.
Ook wordt er een CT-scan gemaakt. Een CT-scan maakt met röntgenstraling foto’s van doorsneden van uw lichaam. De computer toont de resultaten van de CT-scan bovenop de resultaten van de PET-scan.
Hoe bereidt u zich voor op dit onderzoek?
- U mag voor het onderzoek gewoon eten en drinken zoals u gewend bent.
- U kunt uw medicijnen innemen zoals u gewend bent.
- Draag tijdens het onderzoek kleding zonder metalen onderdelen. Dus zonder ritssluitingen, haakjes, bh-beugels of drukknopen. Sieraden kunt u beter thuis laten.
- Wilt u tijdens het onderzoek een rustgevend tabletje (valium)? Regel dan iemand die u na het onderzoek naar huis brengt.
- Na het slikken van valium mag u 72 uur zelf geen fiets, auto, motor of brommer rijden. Bron: Rij veilig met medicijnen
- Neem uw telefoon met uw eigen muziek mee. In de voorbereidingsruimte kunt u dan naar muziek luisteren. U kunt ook wat te lezen meenemen.
Bent u zwanger of geeft u borstvoeding?
- Bent u (mogelijk) zwanger? Vertel het de medewerker die u belt om de vragenlijst door te nemen. Hij of zij belt u 1 of 2 dagen voor het onderzoek.
- Geeft u borstvoeding? Stop met het geven van borstvoeding tot 6 uur na de injectie van de radioactieve stof. Afkolven is wel toegestaan. De afgekolfde voeding kan gebruikt worden. Het is geen probleem als iemand anders de afgekolfde voeding geeft.
- Neem geen kinderen en/of (mogelijk) zwangeren mee naar het ziekenhuis. Kom tot 6 uur na het onderzoek zo min mogelijk in contact met kinderen en/of (mogelijk) zwangeren.
Op de dag van het onderzoek
Kunt u iemand meenemen naar het onderzoek?
Uw begeleider kan in de wachtruimte gaan zitten. Vanaf het moment dat u uit de wachtkamer opgehaald wordt, kan uw begeleider niet meer mee.
Hoe verloopt het onderzoek?
De laborant legt uit hoe het onderzoek gaat. Heeft u angst voor kleine ruimtes of bent u heel erg zenuwachtig voor het onderzoek? Dan kunt u vragen naar een rustgevend tabletje. U krijgt dan een valium tabletje. Na het slikken van valium, mag u 72 uur niet zelf in een auto rijden of op een fiets, brommer of motor. Bron: Rij veilig met medicijnen
Het onderzoek ziet er verder als volgt uit:
- U krijgt een infuusnaald in uw arm. Daarna wordt de radioactieve stof toegediend. De radioactieve stof moet 1 uur inwerken. Tijdens dit uur ligt u op een bed en mag u gewoon bewegen. U krijgt eventueel een deken om te voorkomen dat u het koud krijgt. U mag naar uw eigen muziek luisteren.
- Daarna worden de foto's gemaakt met de PET-CT-scanner. Hierbij ligt u op een smal bed. Het bed schuift stapje voor stapje door de scanner schuift. Elke stap duurt ongeveer 2,5 minuut. De scanner maakt geen hard geluid. Er worden foto's gemaakt van uw kruin tot en met uw liezen/knieën. Het is belangrijk dat u stil ligt tijdens het scannen.
Afbeelding 1. PET-CT scanner
Hoe lang duurt het onderzoek?
In totaal duurt de PET-CT-scan ongeveer 15 minuten. Met de voorbereiding erbij duurt het onderzoek ca. 1 uur.
Bekijk hier de voorlichtingsfilm over de PET-CT-scan
Wanneer krijgt u de uitslag van de PET-CT-scan?
De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.
Contact
Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen naar:
Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)