Contact
  1. 8635-Renografie bij kinderen (jonger dan 6 jaar)

Uw kind krijgt een renografie. Met een renografie gaan we kijken hoe groot de nieren van uw kind zijn en hoe de nieren werken. In deze folder leest u hoe het onderzoek gaat. 

Voorbereiding

De kinderafdeling regelt een dagopname voor het onderzoek. U hoort via de secretaresse van de kinderarts hoe laat u en uw kind daar moeten zijn. Op deze afdeling krijgt uw kind een infuus ingebracht.

Melden in het ziekenhuis

Locatie Isala Zwolle

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met het identiteitsbewijs (ID of paspoort) van het kind aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u bij de dagopname op de kinderafdeling verwachten.
Locatie Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg
Voor elke afspraak meldt u zich met het identiteitsbewijs (ID of paspoort) van uw kind aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen.

Het onderzoek

  • Voor het onderzoek moet uw kind veel drinken, maximaal 0.5 liter. Uw kind mag wel plassen.
  • Vlak voor het onderzoek moet uw kind de blaas nog een keer goed leeg plassen.
  • Op de kinderafdeling krijgt uw kind het infuus ingebracht.
  • Daarna gaat u met uw kind naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Waar uw kind via het infuus een radioactieve stof krijgt toegediend.
  • Om te zorgen dat de foto’s scherp worden, is het belangrijk dat uw kind stil blijft liggen. Soms leggen wij uw kind in een vacuümmatje zodat het kind zo min mogelijk beweegt.
  • Direct na de toediening van de radioactieve vloeistof maakt de radioloog de foto’s.
  • Het maken van de foto’s duurt ongeveer een uur. Soms is het nodig dat er op een later tijdstip (tussen 15 min en 3 uur nadat de foto’s klaar zijn) nog een extra foto wordt gemaakt. Dit bepaalt de radioloog tijdens het onderzoek.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die uw kind krijgt toegediend is niet gevaarlijk. Het gaat op een natuurlijke manier weer uit het lichaam. Voor een groot deel door het uit te plassen. Uw kind moet daarom op de dag van het onderzoek veel drinken en vaak plassen.

Mogelijke risico’s onderzoek

Voor het toedienen van de radioactieve stof maken we gebruik van een infuus in een bloedvat. Hieronder noemen wij een paar mogelijke complicaties:

  • Regelmatig: blauwe plek (hematoom) op de plaats van het prikken (toediening).
  • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en radioactieve stof komt niet in de bloedbaan. Dit kan soms een korte tijd pijn doen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar jullie dokter. De dokter gaat u en uw kind meer over de uitslag vertellen.

Let op
Gaat uw kind binnen 3 dagen na het onderzoek vliegen? Dan is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde in Zwolle.

Nucleaire geneeskunde

088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 21 september 2023 / 8635