Contact

Verkouden of grieperig

 1. Verkouden of grieperig
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Wilt u iemand opzoeken in Isala, maar bent u verkouden of grieperig? Of heeft u een andere infectieziekte zoals buikgriep of diarree? Overweeg dan of een bezoek aan het ziekenhuis verstandig is. Veel patiënten hebben minder weerstand en kunnen daardoor gevoeliger zijn voor infecties.

Verkouden, grieperig of infectie

Ga bij voorkeur niet bij een patiënt op bezoek als u verkoudheid- of griep(verschijnselen) heeft. Ook bij een infectie (zoals een huidinfectie), diarree of koorts is dat niet verstandig.

Kinderziektes

Voor kinderen geldt dit ook als zij een kinderziekte hebben (zoals waterpokken, roodvonk, mazelen, rode hond, kinkhoest, bof, vijfde of zesde ziekte) of korter dan drie weken voor het bezoek in contact zijn geweest met iemand met een kinderziekte.

Misschien kunt u uw bezoek uitstellen totdat uw klachten over zijn? Wanneer bezoek aan een patiënt toch noodzakelijk is, meldt u zich dan (voor u zelf of uw kind) eerst bij de verpleging, via de balie van de verpleegafdeling.

Richtlijnen bezoek bij infectie

Heeft de patiënt die u gaat opzoeken, een infectieziekte? Of vermoedt u dat de patiënt besmet is? In dat geval vragen we u om deze richtlijnen te volgen:

 • Gebruik niet het toilet van de patiënt. Maak gebruik van de bezoekerstoiletten in het ziekenhuis.
 • Als u de kamer van de patiënt verlaat, was dan uw handen heel goed met water en zeep of de alcohol dispenser. Deze hangen op de toiletten en in de gang.
 • Als u meerdere patiënten in het ziekenhuis wilt bezoeken, ga dan eerst naar de andere patiënten. Bezoek de besmette patiënt als laatste en ga daarna naar huis.

We begrijpen dat het volgen van deze richtlijnen extra aandacht van u vraagt. We vertrouwen op uw medewerking. Met uw hulp kunnen we verspreiding van infectieziekten voorkomen.

Besmetting voorkomen

Infectieziekten worden overgedragen van mens op mens. De veroorzakers zijn bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. U kunt een infectieziekte oplopen door bijvoorbeeld:

 • contact met besmette personen, besmette oppervlaktes of besmet water
 • het inademen van besmette lucht

Een infectieziekte kan in het ziekenhuis grote problemen veroorzaken. In het ziekenhuis zijn veel mensen bijeen die elkaar razendsnel kunnen besmetten. Ook hebben veel patiënten minder weerstand, waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties.

Wat kunt u doen?

 • Pas handhygiëne toe:
  - na toiletbezoek
  - na hoesten of niezen
 • voorafgaand aan het uitvoeren van verzorgende handelingen zoals voor en na het helpen van de patiënt bij het eten en/of bij toiletbezoek.
 • Raak wonden, katheters en/of verbanden niet met de handen aan.
 • Houd de hand, of een papierenzakdoek voor de mond bij niezen en hoesten of hoest in de binnenkant van de elleboog. Pas daarna handhygiëne toe.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg na gebruik. Pas daarna handhygiëne toe.
 • Volg de instructie(s) van de medewerker op als u iemand bezoekt die in isolatie wordt verpleegd.