Contact

Afdeling Diëtetiek in de praktijk

 1. Afdeling Diëtetiek in de praktijk
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Eten en gezondheid hebben veel met elkaar te maken. Juist als gezondheid niet (meer) vanzelfsprekend is. Het is dan ook logisch dat de diëtist een belangrijke schakel is op weg naar herstel of het streven naar een zo goed mogelijke voedingsconditie.

Een greep uit de praktijk van de diëtist:

 • Patiënten met hartfalen geeft de diëtist adviezen voor een natrium-(zout) en vochtbeperkt dieet. Zij geeft u bereidingstips om de maaltijden toch smakelijk en gezond klaar te maken.
 • Na een grote buikoperatie wordt de dieetbehandeling die tijdens uw opname in gang is gezet, poliklinisch voortgezet. De operatie kan namelijk gevolgen hebben voor uw spijsvertering, waardoor het thuis niet altijd lukt alle voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Bij diabetes is het belangrijk een balans te zoeken tussen de hoeveelheid koolhydraten en de bloedglucoseverlagende medicatie. Gezond eten vormt de basis voor het dieet.
 • Wekelijks geven de diëtisten de groepsvoorlichting ‘Voeding bij zwangerschapsdiabetes’. Wanneer tijdens uw zwangerschap te hoge bloedglucosewaarden worden geconstateerd, wordt u geadviseerd om deel te nemen aan deze groepsvoorlichting.
 • De diëtisten maken binnen de kindergeneeskunde deel uit van diverse behandelteams, zoals het kinderdiabetesteam. Ook zijn wij betrokken bij kinderen met eetstoornissen, darmziektes als coeliakie en ziekte van Crohn, bij voedselallergie en bij onder- en overgewicht.
 • Binnen Isala is er sinds 2002 jaar een behandelteam voor jongeren met eetstoornissen (vooral anorexia). Voor de psychologische begeleiding werken wij samen met de afdeling Jeugd van Dimence en met Karakter.
 • Patiënten met nierfalen worden begeleid bij het aanpassen van hun voeding. Door het beperken van eiwitten, natrium (zout) en kalium in uw voeding kan in sommige gevallen de achteruitgang van de werking van uw nieren worden vertraagd. Dit dieet kan naast medicijnen en leefstijladvie­zen een belangrijke rol spelen bij het behoud van uw nierfunctie en het uitstellen van dialyse. Wanneer u dialyseert met spoelvloeistof in uw buik (peritoneaal dialyse) is het belangrijk dat er een balans is tussen het spoelen, de bloedwaarden, de medicatie en uw voeding. Samen met de arts en een gespecialiseerd verpleegkundige houden wij een combinatiespreekuur.
 • Bij chemotherapie en/of radiotherapie kan de diëtist u op de dagbehandeling komen bezoeken of u kunt een afspraak maken voor het poliklinische spreekuur.
 • Het Isala Harthuis begeleidt patiënten met hartklachten, vaataandoeningen en COPD, op weg naar herstel. De diëtist geeft wekelijks interactief voorlichting in het Harthuis. Ook is er een spreekuur voor individueel advies.
 • De diëtist werkt samen met de Parkinsonpoli van Isala. De MDL-diëtisten (Maag-Darm-Leverziekten-diëtisten) hebben veel ervaring in voedingsgerelateerde klachten bij maag-, darm- of leverziekten.