Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

Bij het specialisme gynaecologische oncologie kunnen patiënten terecht voor de behandeling van kanker aan de geslachtsorganen: baarmoeder, eierstokken en schaamlippen.

Helaas krijgen veel vrouwen in Nederland kanker in hun baarmoeder, eierstokken en eileiders. Kanker aan de schaamlippen komt minder vaak voor. Het aantal vrouwen dat baarmoederhalskanker krijgt, neemt af door de screening met behulp van het bevolkingsonderzoek. Ook wordt er preventief (tegen HPV-infecties) gevaccineerd. De verwachting is dan ook dat baarmoederhalskanker jaarlijks flink zal afnemen.

Samenwerking

De zorg voor patiënten met gynaecologische kanker is in Nederland goed georganiseerd. Zo zijn er landelijke werkgroepen waar afspraken worden gemaakt. Deze afspraken over de behandeling en het vervolgbeleid worden in alle regio’s in Nederland als een leidraad gebruikt om de zorg vorm te geven.
Isala werkt samen met Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) voor de behandeling van gynaecologische oncologie. Door deze concentratie van zorg, bieden wij u meer expertise bij de begeleiding en (operatieve) behandelingen.

Ook in Isala werken specialisten van het behandelteam nauw samen; gynaecoloog-oncologen, internist-oncologen en radiotherapeuten. In een multidisciplinair overleg (MDO) zitten deze specialisten om de tafel en worden alle patiënten besproken. Ook is er dan een patholoog aanwezig die de microscopische beelden laat zien en bespreekt. De radioloog sluit ook aan voor de röntgenbeelden.
Na het multidisciplinair overleg wordt een behandelplan gemaakt die met u en uw naasten wordt besproken. Ook stellen wij uw huisarts op de hoogte van het behandelplan.

De meeste patiënten kunnen wij in Isala Zwolle of Meppel behandelen. Door de regionale samenwerking concentreren wij de zorg voor specifieke soorten gynaecologische kanker in het UMCG. U kan dan nog steeds terecht in uw eigen ziekenhuis voor onderzoeken, diagnose en de voor- en nabehandelingen. De zorg wordt tussen de ziekenhuizen afgestemd en vastgelegd in gezamenlijke zorgtrajecten. Ook de multidisciplinaire overleggen vinden gezamenlijk tussen de ziekenhuizen plaats via videoconferencing. Zo krijgt u de best mogelijke zorg.

Vast aanspreekpunt

Binnen ieder specialisme in Isala Oncologisch centrum werken regieverpleegkundigen. Hij of zij houdt spreekuur om uw vragen te beantwoorden en de effecten van de behandeling te controleren. Zij spreekt uw taal én de taal van de artsen en denkt met u mee. Zo heeft u tijdens uw zorgtraject één aanspreekpunt.

Ervaringen