Contact

Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling

  1. Wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Ons Hand-polscentrum streeft ernaar om operatietechnieken en behandelmethoden steeds verder te verbeteren. Daarvoor is het meten van de handfunctie essentieel.

Meten en vragenlijsten

Gedurende de behandeling meten we de spierkracht van uw hand en vingers, en brengen we de beweeglijkheid van uw handgewrichten in kaart. Daarnaast krijgt u via e-mail vragenlijsten over pijn en de gevolgen van uw handprobleem bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten toegestuurd. Het invullen van de vragenlijsten duurt ongeveer 10 minuten. Wij vragen u om de vragenlijst zo snel mogelijk na de behandeling in te vullen (bij voorkeur op dezelfde dag als de behandeling). Op deze manier krijgen wij een beter beeld van het herstel van alle hand-polspatiënten, en kunnen de behandeling blijven ontwikkelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Wij kunnen u vragen deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. U hoeft u dit niet te doen. Als u wel wilt deelnemen, krijgt u extra controlemetingen (naast uw normale behandeling). Deze metingen duren ongeveer 30 minuten. Hierbij noteren wij enkele persoonlijke gegevens, zoals geslacht, leeftijd en duur van uw klachten.
Daarnaast vult u een vragenlijst in over pijn en dagelijkse activiteiten, meten we de spierkracht in uw hand en vingers en brengen we de beweeglijkheid van uw handgewrichten in kaart. In enkele gevallen worden er ook extra röntgenfoto’s gemaakt.

Overzicht recent wetenschappelijke onderzoeken

Handtherapeuten van het Isala Hand-polscentrum voeren een aantal wetenschappelijk onderzoeken uit.

  • Tele-medicine in de handrevalidatie: Hoe toepasbaar is het oefenen met behulp van een internetportaal en werkt dit net zo goed als oefenen in aanwezigheid van de handtherapeut?
  • Milde vorm van slijtage van het duimbasisgewricht: Welke spalk geeft de meeste pijnverlichting?
  • Gevorderde vorm van slijtage van het duimbasisgewricht: Een nieuw gewricht of het verwijderen van een handwortelbeentje? De uitkomsten van twee verschillende operatietechnieken worden met elkaar vergeleken.
  • Ernstige duimbasisartrose: Het verwijderen van een handwortelbeentje of het verwijderen van een handwortelbeentje waarbij met behulp van een lichaamseigen pees het middenhandsbeentje van de duim wordt gefixeerd?
  • Trainen van de spierkracht en stabiliteit van de onderarm of direct opereren na het scheuren van de meniscus (TFC) van de pols?

Resultaten

Na analyse worden de resultaten gepubliceerd in (internationale) wetenschappelijke tijdschriften en gepresenteerd op congressen. U en andere patiënten kunnen de resultaten lezen op posters die op verschillende plaatsen in het Isala Hand-polscentrum hangen. Uiteraard is uw anonimiteit als deelnemer altijd gewaarborgd. Aan de hand van de gegevens in de artikelen, presentaties en op de posters kunt u niet worden herkend.

Ervaringen