
Hartfalenpolikliniek
- Isala
- Specialismen en centra
- Hartcentrum
- Controle thuis of in het ziekenhuis
- Hartfalenpolikliniek
Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Helaas is hartfalen niet te genezen, maar met de juiste controle en begeleiding kan uw kwaliteit van leven wel verbeteren.
Voor patiënten met hartfalen biedt Isala Hartcentrum diverse vormen van controle: de Hartfalenpolikliniek in Isala Harthuis te Zwolle, het hartfalenrevalidatieprogramma in Isala Meppel en thuisbehandeling via Chance@home. Meer informatie kunt u vinden bij Isala Harthuis.
Ervaringen
Hartfalenpolikliniek
Uw cardioloog* heeft u aangemeld voor de hartfalenpolikliniek van Isala Hartcentrum, of na opname door een arts-assistent of physician assistant (PA). Tijdens de controles op de hartfalenpolikliniek komt u bij de verpleegkundig specialist (VS) of physician assistant (PA).
Met deze fotoreportage krijgt u een beeld van wat u kunt verwachten tijdens en na een opname in het ziekenhuis bij hartfalen.
*Ook andere verwijzers zoals huisartsen kunnen u doorverwijzen.

Met de ambulance
De ambulance brengt u met ernstige hartklachten naar het ziekenhuis: de Eerste hartlonghulp in Isala Hartcentrum in Zwolle of Eerste harthulp in Isala in Meppel.

Onderzoek
U ligt ter observatie op de Eerste hartlonghulp met klachten als heftige benauwdheid, plotselinge gewichtstoename, het vasthouden van vocht in benen, enkels of buik of kortademigheid. Een cardioloog, een arts-assistent of physician assistant onderzoekt u.

Verder onderzoek
N.a.v. de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de ernst van de klachten, besluit de cardioloog of u verder onderzocht moet worden en of dat in het ziekenhuis of op de polikliniek gebeurt.

Uitleg behandeling
Er zijn diverse onderzoeken om hartfalen vast te stellen en de oorzaak te achterhalen. De onderzoeken gebeuren tijdens een opname in het ziekenhuis of op de polikliniek. De arts/cardioloog bespreekt de uitslag met u en legt de mogelijkheden voor behandeling uit.

Mogelijke onderzoeken
Onderzoeken zijn: een hartlongfoto, hartfilmpje, bloedonderzoek, hartkatheterisatie en een echo. De hartkatheterisatie geeft een beeld van de kransslagaderen en eventuele vernauwingen daarin.

De uitslag
Met de uitslag van de verschillende onderzoeken heeft de cardioloog de ernst van uw hartfalen kunnen vaststellen. De behandeling van hartfalen gebeurt grotendeels met medicijnen en richt zich zoveel mogelijk op het voorkomen en verminderen van klachten.

Extra ingreep
Soms is het nodig om bij de behandeling van hartfalen naast de medicatie een ingreep te verrichten. Dit kan een dotterbehandeling, een hartoperatie en/of het implanteren van een pacemaker dan wel ICD zijn. Dit kan tijdens de opname nodig zijn. Vaak wordt dit tijdens een spreekuur op de polikliniek bepaald nadat de medicatie is ingesteld.

Weer naar huis
Als u gedurende uw verblijf in de kliniek geen vocht meer vasthoudt, mag u naar huis. Na ontslag uit het ziekenhuis krijgt u na een week thuis bezoek van een specialistisch verpleegkundige van Chance@home (alleen in en 30 km rondom Zwolle).

Het thuisbezoek
De verpleegkundige Chance@home informeert tijdens het thuisbezoek naar uw gezondheid, medicatie, maakt een elektrocardiogram (hartfilmpje) en neemt bloed af. In overleg met de cardioloog kan de behandeling worden aangepast of bijgesteld.

Controle(s)
Een paar weken na ontslag heeft u een afspraak op de hartfalenpolikliniek bij de verpleegkundig specialist of physician assistant. Vaak vinden er nog een aantal vervolgconsulten plaats. In veel gevallen zijn de vervolgconsulten telefonisch. Vóór de controles op de hartfalenpolikliniek wordt vaak gevraagd of u bloed wilt laten afnemen.

Spreekuur Hartfalenpolikliniek
Op het spreekuur hartfalenpolikliniek heeft u te maken met een verpleegkundig specialist (VS) of physician assistant (PA). Deze doet lichamelijk onderzoek bij u. De VS of PA stelt uw medicatie tegen hartfalen in en stelt (eventueel in overleg met de cardioloog) uw medicijnen bij.

De verpleegkundig specialist (VS)/ physician assistant (PA)
De VS of PA werkt op de hartfalenpolikliniek en ziet u daar op afspraak. De VS of PA bespreekt met u uw situatie en informeert en begeleidt u bij het omgaan met hartfalen. U krijgt ook adviezen over zout- en vochtbeperking.

De hartfalenpolikliniek
Gemiddeld heeft u 3-4 controles bij de hartfalenpolikliniek, gedurende een aantal maanden. De controles zijn een aanvulling op de behandeling van de cardioloog en komen hier niet voor in de plaats. De hartfalenpolikliniek is voor u en uw partner het eerste aanspreekpunt zolang u hier onder behandeling bent.

Lichamelijk onderzoek
De VS of PA van de hartfalenpolikliniek doet bij het polibezoek lichamelijk onderzoek, zoals het opnemen van uw bloeddruk, het bekijken van uw gewicht, luisteren naar uw longen, voelen aan uw buik en kijken naar uw benen (i.v.m. vocht vasthouden).

Stabiel
Dit alles gebeurt om vast te stellen of u goed bent ingesteld op de medicatie en stabiel bent (dus geen vocht vasthoudt). De resultaten hiervan worden indien nodig teruggekoppeld aan uw behandelend cardioloog.

Dagelijks leven
Hartfalen is een chronische aandoening en vraagt om aanpassingen in het dagelijks leven, gedrag en uw toekomstverwachting, maar ook van de partner. De VS of PA bespreekt ook hoe het met hén gaat, zodat ondersteuning geen belasting wordt.

Tijdstip innemen medicatie
De medicijnen dient u op vaste tijdstippen in te nemen en is voor een langdurige periode. De medicatie dient onder andere om het vocht af te drijven, het hart te ontlasten en het hartritme te beheersen.

Leefstijl adviezen
Een zeer belangrijk onderdeel van uw behandeling zijn de leefstijl adviezen over conditieverbetering en vocht- en zoutbeperking. U krijgt een beweeg-, vocht- en voedingsadvies. Het is uitermate belangrijk om deze adviezen zoveel mogelijk op te volgen.

Ontslag hartfalenpolikliniek
Nadat de medicatie goed is ingesteld, verwijst de VS of PA u weer naar uw eigen cardioloog. Bij het ontslag wordt eventuele deelname aan hartfalenrevalidatie met u besproken.
* de foto is ter illustratie. De medicijnen op de afbeelding zijn niet de medicijnen hartfalen.

Hartfalenrevalidatie
Hartfalenrevalidatie kan een goed hulpmiddel zijn om lichamelijke activiteiten te blijven verrichten. Zo zorgt u ervoor dat uw uithoudingsvermogen niet verder afneemt.

Contact
Heeft u vragen of krijgt u toch klachten zoals toename van kortademigheid of van uw gewicht, als u ’s nachts vaker moet plassen of als u buikgriep heeft? U kunt dan op werkdagen contact opnemen met de hartfalenpolikliniek, zolang u daar onder behandeling bent. Na ontslag van de hartfalenpolikliniek kunt u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie, of met uw huisarts.






















