Contact

Meestgestelde vragen

  1. Meestgestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Artsen beantwoorden vragen

Wie kan uw vraag beter beantwoorden dan de artsen en zorgverleners van het Isala Hartcentrum zelf. Daarom beantwoorden zij de twee meestgestelde vragen persoonlijk.

Waarom word ik op de verpleegafdeling niet gezien door mijn eigen arts?

Physician assistant Rianne Rijsdijk vertelt hoe de zorgtaken zijn verdeeld.

Waarom spreek ik mijn hartlongchirurgie niet meer na mijn operatie?

Cardiothoracaal chirurg Thanasie Markou geeft u persoonlijk antwoord.

Robotchirurgie met inzet van Da Vinci-robot

Vanaf wanneer voert het Hartcentrum operaties met de da Vinci-robot uit?
In Isala Hartcentrum vinden sinds september 2011 operaties met het da Vinci-systeem plaats. Patiënten die in Isala Hartcentrum of bij de afdeling Longgeneeskunde worden behandeld voor een bypassoperatie (omleiding), een ernstig lekkende mitralisklep of longkanker (lobectomie) kunnen in aanmerking komen voor een ingreep met de Da Vinci-robot. Lees meer informatie in de Isala-folder Opereren met de Da Vinci-robot

Waar wordt het da Vinci-systeem gebruikt?
Het da Vinci-systeem wordt wereldwijd op honderden locaties gebruikt. In grote gezondheidscentra in Australië, België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nederland, Oostenrijk, Roemenië, Saudi-Arabië, Singapore, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.

Zal het da Vinci-systeem de chirurg in de toekomst overbodig maken?
Integendeel. Dankzij het systeem kunnen chirurgen met meer precisie werken. Hierdoor kunnen zij hun techniek verbeteren en hun vermogen vergroten om complexe minimaal invasieve ingrepen uit te voeren. Het da Vinci-systeem is niet programmeerbaar en kan ook niet zelfstandig werken. Het dupliceert alleen direct de handelingen van de chirurg. De chirurg voert de operatie dus volledig uit.

Als een chirurg het da Vinci-systeem gebruikt, werkt hij of zij dan in 'virtual reality'?
Nee. Hoewel hij op een kleine afstand van de patiënt werkt, bekijkt de chirurg het daadwerkelijke beeld van het operatiegebied. Hij voert de operatie uit via minimale snedes met behulp van zeer kleine instrumenten. De chirurg ziet op geen enkel moment een virtueel beeld. Ook kan hij het systeem niet programmeren om uit zichzelf of zonder de directe controle van de chirurg te bewegen of een handeling uit te voeren.

Welke behandelingen zijn al uitgevoerd met het da Vinci-systeem? En welke behandelingen zijn nog meer mogelijk?
Het da Vinci-systeem is ontwikkeld om via snedes van 1 tot 2 cm uiteenlopende complexe operaties uit te voeren. Tot nu toe zijn tienduizenden behandelingen uitgevoerd op het gebied van algemene chirurgie, urologie, gynaecologie en hartlongchirurgie. Bij Isala gebruiken de urologen ook robotchirurgie bij verwijdering van de prostaat. De toepassing van robotchirurgie zal in Zwolle steeds verder worden uitgebreid.

Waarom heet dit systeem het da Vinci-systeem?
De officiële naam is 'da Vinci ® Chirurgisch systeem'. Het heet da Vinci, deels omdat Leonardo da Vinci als eerste een robot uitvond. Om zijn meesterwerken tot leven te brengen, gebruikte hij anatomische en driedimensionele details van tot dan ongekende precisie. Het da Vinci-systeem biedt artsen ook zo veel meer detail en precisie, zodat operaties via piepkleine snedes mogelijk zijn.

Minimaal invasieve chirurgie

Wat is minimaal invasieve chirurgie?
Minimaal invasieve chirurgie houdt in dat de chirurg opereert via kleine snedes in plaats van grote. Hierdoor heeft u geen grote wond en daardoor veel minder pijn. Ook is er een grotere kans op sneller herstel, minder complicaties en lagere ziekenhuiskosten. Dit soort chirurgie is inmiddels standaard geworden voor bepaalde complexe chirurgische ingrepen. In het Hartcentrum passen wij minder invasieve chirurgie al voor diverse operaties toe. Zoals bij het uitnemen van longweefsel of bij operatie van een klaplong.

Waarom is een nieuwe manier van minimaal invasieve chirurgie nodig?
Ondanks het wijdverbreide gebruik van minimaal invasieve chirurgie worden deze technieken toch voornamelijk bij slechts enkele operaties – vaak routineprocedures – toegepast. Dit komt vooral door de beperkte mogelijkheden van de traditionele technologie.

Bij de traditionele minimaal invasieve chirurgie opereert de chirurg met niet-buigzame, met de hand bestuurde instrumenten. Deze leidt hij door kleine snedes, waarbij hij het operatiegebied op een standaardbeeldscherm bekijkt. Maar om complexe operaties als een bypassoperatie of lobectomie uit te voeren, heeft de chirurg een gedetailleerder en scherper beeld van het operatiegebied nodig. Hierbij biedt robotchirurgie een prima uitkomst.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een minimaal invasieve operatie met het da Vinci-systeem?
Daarop is geen algemeen antwoord mogelijk. Hoewel uit klinische studies blijkt dat het da Vinci-systeem doeltreffend is bij minimaal invasieve operaties, kunnen de resultaten per patiënt verschillen. Ingrepen met het da Vinci-systeem zijn mogelijk niet voor iedere patiënt geschikt. Vraag uw arts altijd naar de verschillende behandelmethoden en naar de bijbehorende risico's en voordelen.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van de traditionele operatiemethoden?
Grote voordelen voor chirurgen zijn bijvoorbeeld:

  • Meer precisie bij het opereren
  • een groter bewegingsbereik
  • meer controle over fijne motoriek
  • betere visualisatie en betere toegang

Voordelen voor u als patiënt kunnen onder meer zijn:

  • een korter ziekenhuisverblijf
  • minder pijn, minder infectierisico, minder bloedverlies, minder transfusies, minder littekenvorming
  • sneller herstel en een snellere terugkeer naar uw normale dagelijkse activiteiten.

Geen van deze voordelen kunnen wij echter garanderen, omdat de resultaten afhankelijk zijn van zowel uw persoonlijke situatie als de ingreep.

Waarom kunnen chirurgen geen complexe operaties als hartchirurgie uitvoeren via openingen van 1 tot 2 cm?
Complexe operaties als hartchirurgie vereisen een uitmuntend zicht op het operatiegebied en de mogelijkheid om instrumenten in zeer kleine ruimten met grote precisie en controle te bewegen. In het verleden hanteerden chirurgen een invasieve aanpak voor hartchirurgie, zoals 'open sternotomie'. Via een incisie van ongeveer 30 cm spleet de chirurg het borstbeen en trok hij de ribben uiteen. Dat gaf voldoende zicht en de chirurg voldoende ruimte om zijn handen en instrumenten bij het operatiegebied te kunnen brengen. Maar dit leidde tot veel pijn, bloedverlies en een lange hersteltijd voor de patiënt.

Tegenwoordig maken chirurgen kleinere snedes voor uiteenlopende hartoperaties. Maar veel hartchirurgen vinden dat zij door die heel kleine openingen van 1 tot 2 cm slechter zicht hebben op het operatiegebied en er minder goed bij kunnen. Robotchirurgie biedt zeer goed zicht en goede toegang tot het operatiegebied.

Ervaringen