Maandag 13 februari verscheen er een artikel in NRC met verhalen van vier patiënten die door een cardioloog uit Isala (advies voor) een pacemaker of ICD kregen. In Isala beslissen artsen in teamverband en samen met de patiënt wat de beste behandeling voor iemand is. Bij deze patiënten is niet in alle gevallen geheel voldaan aan de standaarden die Isala hanteert en dat trekken wij ons zeker aan. Een patiënt mag nooit druk ervaren om voor een bepaalde behandeling te kiezen. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat deze patiënten met een naar gevoel terugkijken op hun ervaringen. We nemen de signalen van deze patiënten zeer serieus.

Cardiologie in het nieuws
- Isala
- Specialismen en centra
- Hartcentrum
- Meestgestelde vragen
- Cardiologie in het nieuws
In de afgelopen periode is de afdeling Cardiologie van Isala vaak in het nieuws geweest. We kunnen ons goed voorstellen dat u naar aanleiding van alle berichtgeving vragen heeft. Of dat u zich zorgen maakt. Omdat u onder behandeling bent van een cardioloog. Of een familielid of naaste heeft met hartproblemen. We informeren u graag.
We geven hieronder antwoord op de meest gestelde vragen. Weet dat onze betrokken en bevlogen medewerkers zich iedere dag weer inzetten voor de beste zorg en begeleiding. Zodat u en alle andere hartpatiënten de best mogelijk cardiologische zorg van ons kunnen krijgen. Nu en in de toekomst. Ook onze medewerkers raakt het hoe er naar hun werk gekeken wordt.
In Isala beslissen artsen in teamverband en samen met de patiënt wat de beste behandeling voor iemand is. Dat geldt ook voor de keuze van een ICD of pacemaker. Een cardioloog moet u goed voorlichten over de voor- en nadelen van een behandeling. En u als patiënt beslist uiteindelijk. U mag nooit de druk ervaren om wel of niet voor een behandeling te kiezen.
U als patiënt beslist of en welke u behandeling of operatie het beste bij uw situatie past. Een cardioloog moet u goed voorlichten over de voor- en nadelen van een behandeling. Bijvoorbeeld over de impact van een ICD op uw verdere leven. U bespreekt dit altijd persoonlijk met uw cardioloog. Er zijn ook patientenfolders om u te informeren. Voor patiënten die een ICD krijgen is er ook een voorlichtingsbijeenkomst. Ook patiëntenverenigingen geven informatie of bieden een keuze-hulpen aan. Bijvoorbeeld de Harteraad. Deze informatie kan u ook helpen een keuze te maken.
Twijfelt u over uw keuze naar aanleiding van de berichtgeving? Bespreek dit met uw behandelend cardioloog.
Het gebeurt nu dat patiënten met een ICD of pacemaker langer dan we zouden willen niet voor controle op de poli zijn geweest. Dat vinden we heel ernstig. Daarom nemen we maatregelen omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan. We zijn daarom sinds november 2022 begonnen met een inhaalslag. Bij het maken van de planning/afspraken kijken we samen met de artsen welke patiënten als eerste gezien moeten worden.
Het overgrote deel van de patiënten met een ICD maakt daarnaast gebruikt van thuismonitoring. Zien wij met thuismonitoring dat het niet goed gaat met uw hart of ICD, dan nemen wij direct contact met u op voor een afspraak op de polikliniek.
Pacemaker
Wij zien patiënten met een pacemaker regelmatig op de poli, waar wij de pacemaker uitlezen. Pacemakers hebben een levensduur van meer dan 10 jaar. De levensduur kent verschillende stadia. Als we constateren dat de batterij van de pacemaker nog maar 1 jaar meekan, dan komt een patiënt vaker voor controle naar de polikliniek. Blijkt bij controle nog een levensduur van de batterij <6 maanden, dan krijgt een patiënt het advies de pacemaker te laten vervangen. Het komt bijna nooit voor dat pacemakers pas in een volgende fase (ERI = Elective Replacement Indicator) vervangen worden; dan is overigens de resterende levensduur van de pacemaker nog 3 tot 6 maanden.
Wij erkennen dat patiënten met een pacemaker langer dan gebruikelijk moesten wachten op een controle-afspraak. Dat vinden we heel ernstig. Daarom nemen we maatregelen omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan.
ICD
Het overgrote deel van onze patiënten met een ICD volgen wij via de thuismonitoring. Een heel enkele keer komt het voor dat we door thuismonitoring zien dat de batterij een resterende levensduur van 3-6 maanden heeft. In dat geval nemen we direct contact met u op voor een afspraak op de polikliniek.
In Isala beslissen artsen in teamverband en samen met de patiënt wat de beste behandeling voor iemand is. Een arts is daarbij gehouden aan de richtlijnen van de medische beroepsgroep. Dat geldt ook voor het plaatsen van een ICD of pacemaker.
Misschien wilt u na de berichtgeving in de media met ons praten over uw eigen ervaring? Of heeft u vragen over waarom er bij u een ICD of pacemaker is geplaatst. We gaan graag met u in gesprek. U kunt contact opnemen met de polikliniek Cardiologie.
Het plaatsen van een ICD is een bewezen levensreddende behandeling voor patiënten met een verhoogde kans op een acute hartdood. Een ICD heeft impact op het dagelijks leven van patiënten. Dat mag niet onderschat worden. Lees meer in de folder ICD-implantatie
Patiënten moeten nu vaak te lang wachten op een controleafspraak. Dat vinden we heel ernstig. Daarom nemen we nu maatregelen omdat er geen patiëntonveilige situaties mogen ontstaan. Bij het maken van de planning/afspraken kijken we samen met de artsen welke patiënten als eerste gezien moeten worden.
We doen er alles aan om voor patiënten, die al te lang wachten op een controleafspraak, zo snel mogelijk een afspraak te plannen. We kijken samen met de artsen welke patiënten als eerste gezien moeten worden. Patiënten krijgen hierover zo snel mogelijk bericht van de polikliniek. We plannen steeds een paar weken vooruit.
U krijgt zoveel mogelijk een afspraak bij uw vaste cardioloog. Dat kan allen niet altijd. Het kan zijn dat u niet dezelfde behandelend cardioloog heeft tijdens uw controle afspraak bij Isala. Doordat we wijzigingen hebben bij artsen en personeel, kan het zijn dat een andere cardioloog op de afspraak ziet dan u verwacht of gewend bent. Daar waar mogelijk wordt er gezorgd voor een vaste cardioloog die de controles uitvoert. De komst van enkele nieuwe cardiologen gaat ons daar hopelijk bij helpen.
Maakt u gebruik van thuismonitoring of zorg op afstand? Hierin verandert niks. Zien wij met thuismonitoring dat het niet goed gaat met uw hart of pacemaker/ICD, dan nemen wij direct contact met u op.
Ook de begeleiding met de Thuismeten app gaat gewoon door volgens het behandelplan dat u met uw cardioloog besproken heeft.
Nee, de wachtlijst voor een (open)hartoperatie, uitgevoerd door de thoraxchirurgen, is niet langer dan voorheen.
De wachttijden voor enkele specialistische ingrepen op de Hartkatheterisatiekamers kunnen langer zijn dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld voor een geplande behandeling tegen ritmestoornissen. In bijzondere situaties hebben we afspraken met andere hartcentra dat zij bij acute situaties patiënten kunnen overnemen.
Doet u mee aan een wetenschappelijk onderzoek? Dit gaat gewoon door. Er wordt behandeld en begeleid volgens het behandelplan dat u met uw cardioloog besproken heeft.
Isala gaat de manier waarop wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd de komende maanden wel veranderen. Nu wordt u begeleid door een onderzoeksverpleegkundige van Diagram B.V. Vanaf dit voorjaar gaat Isala Hartcentrum zelf het cardiologisch wetenschappelijk onderzoek doen. Met eigen onderzoeksverpleegkundigen. We zijn nu per studie aan het kijken hoe we het onderzoek gaan overnemen. De doelstelling en de uitvoering van het wetenschappelijk onderzoek verandert niet. We nemen contact met u op als we weten wanneer u toe bent aan een volgende controle in het kader van wetenschappelijk onderzoekt voor u betekent.
Bent u onder behandeling en verergeren uw klachten of krijgt u opnieuw klachten aan uw hart? Neem dan contact op met de polikliniek Cardiologie. We overleggen met u of u zo snel mogelijk een afspraak kunt krijgen op de polikliniek. Of dat het nodig is om, na overleg met uw huisarts, een verwijzing te krijgen voor de Eerste hartlonghulp in Zwolle of Eerste harthulp in Meppel moet.
Bij nieuwe klachten is uw huisarts altijd uw eerste aanspreekpunt.
Let op!
Heeft u acute, levensbedreigende hartproblemen? Bel altijd 112.
Heeft u acute, levensbedreigende hartproblemen? Bel altijd 112.
U kunt zelf kiezen bij welk ziekenhuis u onder behandeling wilt zijn. Wilt u in een ander ziekenhuis verder behandeld worden, dan kan dat. U kunt dit aangeven bij uw behandelend cardioloog of de polikliniek Cardiologie. Uw cardioloog zal na overleg met u een doorverwijzing regelen naar een cardioloog in een ander ziekenhuis.
Overweegt u een overstap naar een ander ziekenhuis? We hopen dat u met ons uw zorgen wilt delen. Door ze met uw behandelend cardioloog te bespreken. We gaan graag met u in gesprek.
Voor mensen die acuut iets aan hun hart krijgen, bijvoorbeeld een hartinfarct, is in Isala altijd plaats. Isala heeft een belangrijke rol in de regio als traumacentrum. Isala Zwolle heeft een Eerste hartlonghulp en Isala Meppel een Eerste harthulp waar patiënten met acute hartproblemen terecht kunnen. Ook houden we altijd ruimte voor patiënten die een spoedingreep aan het hart moeten ondergaan. Mocht er in uitzonderlijke situaties geen plaats zijn voor een spoedingrijpen, bijvoorbeeld voor een dotterbehandeling, dan hebben we afspraken met hartcentra in de regio en wordt daar de ingreep gedaan.
Ik heb een verwijzing van mijn huisarts gekregen, kan ik bij Isala Hartcentrum op tijd terecht?
Ook wanneer u onder behandeling bent bij een cardioloog in een ander ziekenhuis en een ingreep bij Isala Hartcentrum nodig is, kunt u bij ons terecht. Zowel bij spoedeisende als planbare ingrepen. We hebben regelmatig contact met de cardiologen uit andere ziekenhuizen. Mocht er in uitzonderlijke situaties geen plek zijn voor een ingreep? Dan kijken we met uw eigen cardioloog in welk ander hartcentrum u terecht kunt. Hierover hebben we afspraken met andere hartcentra in de regio.
Sinds begin 2021 loopt er een ingrijpend verbetertraject voor de werkwijze en het werkklimaat bij de vakgroep Cardiologie, waarbij een externe voorzitter en vice-voorzitter zijn aangesteld. Er is gewerkt aan een betere artsenplanning en een nieuw vakgroepreglement. Het stelsel van rangen en standen verdwijnt. Isala werkt mee aan een fraudeonderzoek van het Openbaar Ministerie (OM) waar ook twee cardiologen van Medisch Specialistisch Bedrijf Isala bij betrokken zijn. Deze cardiologen is de toegang tot Isala ontzegt. Als mogelijk benadeelde partij willen we de onderste steen boven hebben. Een van die maatregelen is onderzoek naar de huidige inkoopprocedures door accountant KPMG. Het herinrichten van de onderzoekspraktijk van alle wetenschappelijke studies en het verbreken van de banden met Diagram B.V. is ook onderdeel van het verbetertraject.
We vinden het belangrijk om te blijven benadrukken dat de genoemde problemen zich voordoen bij de vakgroep Cardiologie. Niet bij de vakgroep Thoraxchirurgie, die met de cardiologen samenwerkt binnen Isala Hartcentrum.
Zolang het fraudeonderzoek loopt, kunnen we niets vertellen over het verloop hiervan, waar het onderzoek precies om gaat en wie betrokken zijn. Ook al leest u hier veel over in de kranten. We geven het OM alle ruimte om hun onderzoek te doen en verlenen hierin alle medewerking.
Zolang het fraudeonderzoek loopt, kunnen we niets vertellen over het verloop hiervan, waar het onderzoek precies om gaat en wie betrokken zijn. Ook al leest u hier veel over in de kranten.