Contact

Robotchirurgie

  1. Robotchirurgie

De inzet van de Da Vinci-robot bij hart- en longoperaties levert grote voordelen op voor u als patiënt. Wij zijn er trots op het eerste hartcentrum van Nederland en het derde centrum in Europa te zijn dat robotchirurgie inzet bij hartlongoperaties.

Dankzij de Da Vinci-robot zijn slechts enkele kleine sneetjes nodig om hetzelfde resultaat te bereiken als via de traditionele operatie, waarbij het gehele borstbeen geopend moet worden. Via de kleine sneetjes brengen we de operatie-instrumenten en een geavanceerde 3D-camera naar binnen. Vervolgens voert de hartlongchirurg de operatie uit terwijl hij het operatiegebied sterk vergroot in 3D op een beeldscherm ziet. Deze manier van opereren valt onder minimaal invasieve chirurgie. Hierdoor hebt u na de operatie geen grote wond en daardoor veel minder pijn. Ook is er een grotere kans op sneller herstel en minder kans op complicaties. Robotchirurgie is inmiddels binnen Isala de standaard voor verschillende complexe hartlongchirurgische ingrepen.

Robotchirurgie Hartchirurgie met Da Vinci-robot in Isala Hartcentrum

Operaties met de Da Vinci-robot

Als u in Isala Hartcentrum wordt behandeld voor een bypassoperatie (omleiding), een ernstig lekkende hartklep (mitralisklep), hartritmestoornissen (Maze-operatie) of bij de afdeling Longgeneeskunde voor longkanker (lobectomie) kunt u in aanmerking komen voor een ingreep met de Da Vinci-robot. 

De voordelen van robotchirurgie

De voordelen van een ingreep met de Da Vinci-robot op een rij:

  • geen grote wond, dus veel minder pijn (en minder narcose- en pijnmedicatie nodig);
  • minder bloedverlies en bloedtransfusies;
  • minder kans op infecties;
  • korter ziekenhuisverblijf;
  • sneller herstel en hervatting van normale dagelijkse activiteiten;
  • kleinere littekens;
  • minder tijd tussen de ingreep en nabehandelingen;
  • vaak betere resultaten en hogere tevredenheid bij de patiënt.
Robotchirurgie met Da Vinci-robot Robotchirurgie met Da Vinci-robot

Waarom kiest u voor Isala Hartcentrum?

Isala Hartcentrum is tot nu toe het enige hartcentrum in Nederland dat de Da Vinci-robot inzet bij zowel hart- als longoperaties. Door gebruik te maken van de modernste operatietechnieken zoals de robot, bieden wij onze patiënten de hoogst mogelijke kwaliteit en de best mogelijke zorg. In plaats van een standaard openhartoperatie, waarbij het gehele borstbeen geopend wordt, kunnen wij veel ingrepen – zoals het herstellen van een hartklep of het vervangen van een mitralisklep – nu uitvoeren via slechts vijf kleine sneetjes. 

Meer weten?

Meer informatie over robotchirurgie bij hart- en longoperaties:

Ervaringen