Contact
Kopbeeld

Poliklinieken en centra

  1. Poliklinieken en centra

De afdeling Interne geneeskunde van Isala in Zwolle heeft diverse poliklinieken en centra gespecialiseerd in specifieke aandoeningen.

Diabetescentrum

Het Diabetescentrum van Isala is één van de grootste diabetescentra van Nederland. Het behandelteam bevindt zich op één plek, zodat wij u de juiste zorg op maat kunnen bieden. In ons Diabetescentrum worden mensen met diabetes van alle leeftijden behandeld. Kinderartsen en internisten werken er naast elkaar. Omdat we samen met diabetesverpleegkundigen, podotherapeuten en diëtisten op een afdeling werken kunnen we makkelijk overleggen, en ú heeft uw hele behandelteam op één plek. Lees meer op de site van het Isala Diabetescentrum.

Dialysecentrum

Het Dialysecentrum biedt alle vormen van niervervangende behandeling voor patiënten met een nierziekte. Niet alleen in ons ziekenhuis, maar ook bij u thuis. Ook vakantiedialyse behoort tot de mogelijkheden. In ons dialysecentrum staat een professioneel en gemotiveerd behandelteam voor u klaar. Nefrologen, gespecialiseerde dialyseverpleegkundigen, technici en afdelingsassistenten, allemaal zijn ze vastbesloten om u als patiënt de best mogelijke zorg te bieden. Lees meer op de site van het Isala Dialysescentrum.

Endocrinologie

Het vakgebied endocrinologie en metabolisme houdt zich bezig met hormoon- en stofwisselingsziekten. Klieren in het lichaam, zoals de schildklier, bijnier, alvleesklier en hypofyse produceren hormonen. Als er in een klier te veel of te weinig hormoon gemaakt wordt, kan er sprake zijn van een hormoonziekte, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Graves (teveel schildklierhormoon), de ziekte van Addison (te weinig bijnierhormoon) of diabetes mellits type 1 (te weinig insuline). Ook kunnen er zwellingen in klieren ontstaan, die goedaardig (bijvoorbeeld hypofyseadenoom) of kwaadaardig (bijvoorbeeld schildklierkanker) kunnen zijn.

Voorbeelden van veelvoorkomende stofwisselingsziekten zijn diabetes mellitus type 2 en osteoporose. Ook voor zeldzame stofwisselingsziekten, zoals porfyrie en osteogenesis imperfecta kunt u bij Isala terecht.  

Schildklierpolikliniek

De Schildklierpolikliniek is speciaal voor patiënten met schildklieraandoeningen. Een internist-endocrinoloog en een endocrinologie verpleegkundige houden hier een gecombineerd spreekuur. De volgende patiënten worden tijdens dit spreekuur gezien:

  • Patiënten met hypothyreoïdie die zwanger zijn of een kinderwens hebben. Bij een kinderwens en tijdens de zwangerschap staan patiënten onder extra controle vanwege de mogelijke effecten van hypothyreoïdie voor moeder en kind. Na de bevalling worden patiënten over het algemeen terugverwezen naar de huisarts.
  • Patiënten met moeilijk te behandelen hypothyreoïdie. Zij kunnen verwezen worden naar de Schildklierpolikliniek om de behandeling tijdelijk over te nemen.

Meer informatie is ook te vinden in de folder Schildklierafwijkingen: voor en tijdens de zwangerschap.

Infectieziekten

Op de afdeling infectieziekten worden patiënten behandeld met allerlei soorten infecties, zoals gecompliceerde bacteriële infecties, ernstige virale infecties en infecties die in het buitenland of in de tropen zijn opgelopen. Infecties worden veroorzaakt door micro-organismen zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Ze kunnen ontstaan als het afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. Het HIV-behandelcentrum en het Hepatitis-behandelcentrum zijn onderdeel van de afdeling Infectieziekten. Lees meer over de afdeling Infectieziekten.

Oncologisch centrum

De afdeling Oncologie/Hematologie van Interne geneeskunde is onderdeel van het Isala Oncologisch centrum. Wanneer het vermoeden bestaat dat u kanker heeft, is het prettig zo snel mogelijk te weten waar u aan toe bent. Bij Isala Oncologisch centrum hoeft u niet lang op de uitslag te wachten. Ons doel is een spoedige geruststelling voor wie dit mogelijk is en zorgvuldig onderzoek en een vlotte start van de behandeling voor wie dit noodzakelijk is. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat elke patiënt de behandeling krijgt voorgeschreven die door meerdere specialisten is geadviseerd. Lees meer over het Oncologisch centrum.

Centrum voor ouderengeneeskunde

Het Centrum voor ouderengeneeskunde richt zich op de medische specialistische zorg voor ouderen (ook wel geriatrie genoemd). De combinatie van ouderdom, complexe zorg en de aanwezigheid van verschillende ziekten naast elkaar, maakt oudere patiënten extra kwetsbaar. Ziekte verloopt op oudere leeftijd vaak anders dan bij jongere mensen. Standaard zorg en behandeling volstaan dan in de meeste gevallen niet. De specifieke kennis en ervaring die dan nodig is, heeft de internist Ouderengeneeskunde. Lees meer over het Centrun voor ouderengeneeskunde.

Vaatrisicopolikliniek

De Vaatrisicopolikliniek is een polikliniek speciaal voor patiënten met een hart- en vaatziekte of mensen die hierop een verhoogd risico lopen. De meest voorkomende hart- en vaatziekten zijn een hartinfarct, hartkramp of pijn op de borst (angina pectoris), een beroerte (CVA) en etalagebenen (claudicatio intermittens).

De oorzaak van hart- en vaatziekten is vaak een afsluiting van een bloedvat als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Het doel van de polikliniekbezoeken is om risicofactoren voor hart- en vaatziekten op te sporen en te behandelen. Tijdens het vaatrisicospreekuur krijgt de patiënt behandeling om de kans op slagaderverkalking en op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Het eerste bezoek

Bij het eerste bezoek wordt uw medische voorgeschiedenis en eventuele klachten in kaart gebracht en een lichamelijk onderzoek verricht. Als u voorafgaand aan het eerste bezoek bloed heeft moeten prikken en urine heeft moeten inleveren, worden de uitslagen van dit laboratoriumonderzoek met u besproken. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. U kunt bijvoorbeeld medicatie krijgen tegen een hoge bloeddruk of om het cholesterolgehalte te verlagen. Ook wordt er samen met u gekeken naar mogelijke aanpassingen van uw leefstijl.

Enkele weken na het eerste bezoek krijgt u een nieuwe afspraak om te bespreken wat de resultaten van de behandeling zijn. Afhankelijk van de uitslagen worden daarna nieuwe afspraken gepland. Wanneer de streefwaarden behaald zijn, wordt u terugverwezen naar uw huisarts of behandelend specialist.

Het behandelteam

Het behandelteam bestaat uit twee internisten met aandachtsgebied vasculaire geneeskunde, twee verpleegkundig specialisten en een cardiovasculaire verpleegkundige.

Risicofactoren

Risicofactoren voor het ontstaan van slagaderverkalking zijn:

  • roken
  • een verhoogde cholesterolwaarde in het bloed
  • een hoge bloeddruk
  • overgewicht
  • suikerziekte
  • weinig tot geen beweging
  • erfelijke factoren

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.