Contact

Over de afdeling

  1. Over de afdeling

Wanneer u bent opgenomen in het ziekenhuis verzorgt de Klinische farmacie de zorg rond uw medicijnen. Medicatieveiligheid is een belangrijk onderdeel van ons werk. Zo controleren we of de combinatie van uw medicijnen veilig gebruikt kan worden en houden we in de gaten of de voorgeschreven dosering bij u past. Daarnaast zorgen we dat uw thuismedicatie goed in kaart wordt gebracht en dat u de juiste medicatie krijgt uitgereikt of toegediend.

Voorbereiding op uw opname

Voor een opname zijn er twee belangrijke dingen die u kunt doen om de zorg rondom uw medicatie soepel te laten verlopen:

  • Geef uw thuisapotheek toestemming om uw medicatiegegevens te delen.
  • Neem uw medicijnen mee naar het ziekenhuis

Apotheek servicepunt

Bij het apotheek servicepunt (ASP) vragen we de thuismedicatie van patiënten uit en leggen dit vast in het systeem zodat uw arts weet wat u thuis gebruikt. Dit doen we o.a. aan de hand van de gegevens uit het LSP (landelijk schakel punt). Om dit goed te kunnen doen hebben we uw hulp nodig.

Om fouten bij medicijnvoorschrijving te helpen voorkomen, adviseert Isala patiënten hun apotheek toestemming te geven voor het overdragen van hun medicijngegevens. Dit kunt u regelen via de website www.ikgeeftoestemming.nl of u kunt toestemming geven in uw eigen apotheek. Wilt u meer weten over het elektronisch delen van uw medische gegevens? Kijk dan op www.vzvz.nl.

Uw thuismedicatie wordt in kaart gebracht voor of tijdens de opname. De apothekersassistent neemt alle medicijnen samen met u door en legt dit vast in uw dossier zodat uw arts precies weet welke medicijnen u thuis gebruikt en hoe u dit gebruikt.

Opname

  • Opname voor OK: u krijgt een telefonische afspraak voor het pre-operatief spreekuur met de apothekersassistente. Tijdens een gesprek met de anesthesist hoort u of u voorafgaand aan uw operatie eventueel (al dan niet tijdelijk) moet stoppen met bepaalde medicijnen. Neem bij opname altijd uw thuismedicatie mee.
  • Ongeplande/spoed opname: binnen 24 uur na opname komt een apothekersassistente aan het bed. Uw arts bepaalt vervolgens of uw medicijngebruik moet worden aangepast (dosering, tijdelijk stoppen/stoppen of nieuwe medicatie).

Receptverwerking

Tijdens uw opname zorgt de centrale apotheek van de Klinische farmacie dat uw medicijnen op de afdeling komen zodat de verpleegkundige het aan u kan geven of toedienen. De medicatie die het ASP met u doorgenomen heeft, wordt door de arts bekeken en hij maakt hier recepten van in het Elektronisch Voorschrijf Systeem (EVS). De arts stuurt de recepten via het EVS naar de centrale apotheek, waar het wordt verwerkt en waar de medicatiecontrole wordt uitgevoerd. Ook recepten voor nieuwe medicatie worden hier verwerkt, zo is er te allen tijde een totaalbeeld van uw medicatiegebruik.

Het verstrekken van medicatie tijdens opname

In de centrale apotheek van de Klinische Farmacie gebeurt de geneesmiddelenverstrekking op patiëntniveau via de medicijnverdeelwagen. De medicatie wordt centraal uitgezet in wisselcassettes. Deze cassettes worden dagelijks gevuld door apothekersassistenten. De wagens gaan gevuld naar de afdeling zodat de verpleegkundige u uw medicatie kan aanreiken/toedienen.

Laboratoriumonderzoek

Voor sommige medicijnen is het nodig om uw bloed te controleren. Dan zien we hoeveel medicijn er echt in uw lichaam terecht komt. We noemen dit ‘bloedspiegelbepaling’. Dit is bijvoorbeeld nodig voor sommige antibiotica, middelen tegen depressie, psychosen en epilepsie. Als er teveel medicijn in uw bloed zit, kan dit een verhoogd risico op bijwerkingen geven. Onze ziekenhuisapotheker geeft dan een seintje aan uw arts, zodat die de dosering kan aanpassen. Andersom kan natuurlijk ook: dat er te weinig medicijn in uw bloed zit, waardoor het medicijn niet goed werkt. Ook dan neemt de ziekenhuisapotheker contact op met de behandelend arts en wordt de dosering verhoogd.

Klaarmaken van medicijnen

De meeste medicijnen worden kant-en-klaar ingekocht. Maar in het ziekenhuis worden ook medicijnen gebruikt die niet kant-en-klaar te koop zijn. Deze medicijnen maken we voor u op maat klaar. Dit kan in de vorm van een drankje, als capsule, injectiespuit of als zalf of crème. Vooral injecties maken wij op grote schaal. Dit is te zien in deze video, opgenomen bij onze productie-unit. We maken veel medicijnen klaar voor gebruik. Dit doen we op grote schaal voor bijvoorbeeld chemotherapie. Deze medicijnen maken we veilig en met grote zorg klaar in een speciale ruimte, in speciale afzuigkasten.

Ontslaggesprek

Wanneer u weer naar huis gaat (met ontslag) draagt het ASP zorg voor een actueel medicatieoverzicht en de recepten voor eventuele nieuwe medicatie. In Isala Zwolle worden de recepten digitaal verstuurd naar veelal de poliklinische apotheek (Isala apotheek) en worden de nieuwe medicijnen zoveel mogelijk bij u aan bed bezorgd, uiteraard met uitleg. Kunt u na ontslag niet gelijk naar huis maar gaat u naar een andere instelling (bijvoorbeeld revalidatiecentrum, verpleeghuis, ander ziekenhuis)? Dan regelen wij dat alle gegevens rondom uw medicijngebruik naar die instelling gaan.

Daarnaast is de afdeling Isala Klinische Farmacie verantwoordelijk voor de ontvangst, registratie, verstrekking, opslag, teruggave en vernietiging van studiemedicatie voor klinisch geneesmiddelen onderzoek in samenwerking met de specialist en de Isala Academie.

Kwaliteitsborging

De Klinische farmacie heeft een Quality Assurance afdeling die ervoor zorgt dat alle activiteiten zijn vastgelegd en geborgd in een kwaliteitssysteem. De daarin opgenomen procedures en werkinstructies zijn gebaseerd op de geldende normen en standaarden voor de ziekenhuisfarmacie (BAZ = Beroepsstandaard voor Apotheken in Ziekenhuizen) en op wet- en regelgeving. De Klinische farmacie voldoet aan de eisen voor GMP-Z (Good Manufacturing Practice Ziekenhuis), GMP voor het collegiaal doorleveren van eigen bereidingen en is in bezit van een fabrikantenvergunning. Daarnaast is het Klinisch Farmaceutisch en Toxicologisch laboratorium ISO 15189 geaccrediteerd.

Personeel

De ziekenhuisfarmacie wordt in Isala in de volle breedte ingezet. Klinische farmacie is georganiseerd rond de units: Laboratorium, Productie, Logistiek & Assortimentsbeheer, Klinische Geneesmiddelen Onderzoek, Farmaceutische Patiënten Zorg. Bij de afdeling Klinische farmacie werken meer dan 240 medewerkers waaronder analisten, apothekersassistenten, logistiek medewerkers, (ziekenhuis)apothekers en overige personeelsleden. Klinische farmacie beschikt over speciaal erkende opleidingsplaatsen tot ziekenhuisapotheker. Daarnaast biedt de afdeling een stageplek voor verschillende opleidingen, zoals de analisten- en apothekersassistenten opleiding. 

Klinische farmacie levert hoogwaardige farmaceutische patiëntenzorg. De afdeling adviseert Isala’s zorgprofessionals en maakt custom-made geneesmiddelen voor Isala en derden. Onze kernwaarden zijn: servicegericht, innovatief en doelmatig.

 

Ervaringen