
Meestgestelde vragen
- Isala
- Specialismen en centra
- Oncologisch centrum
- Meestgestelde vragen
Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over de periode dat u onder behandeling bent bij het Oncologisch centrum. Komt u uw vraag en het daarbij horende antwoord niet tegen? Neem dan contact op met het Oncologisch centrum. Wij helpen u graag!
Ja, laat u vaccineren. Wij raden u aan om het advies van het RIVM te volgen en de prik te halen.
Wanneer u chemotherapie en/ of doelgerichte therapie krijgt, heeft u minder weerstand. Een besmetting met het coronavirus is dan extra zwaar en gevaarlijk. Door u te laten vaccineren beschermt u ook uw familie, vrienden, zorgverleners en andere patiënten.
Er zijn geen risico’s bekend bij vaccinatie van patiënten met kanker (vóór, tijdens of na een behandeling).
Het kan zijn dat u voor uw coronavaccinatie een vragenlijst moet invullen. U heeft hiervoor geen verklaring nodig van uw behandelend oncoloog of hematoloog.
Als het mogelijk is, haal dan de vaccinatie(s) voordat uw behandeling start.
Bent u al begonnen met uw behandeling? Dan kunt u zich laten vaccineren op de datum die in uw uitnodiging staat.
Heeft u vragen over het coronavirus en het vaccin? Kijk dan op de website van het RIVM of bel het (gratis) landelijk informatienummer van GGD 0800-1351. Hier kunt u ook al uw vragen stellen. Dit nummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 t/m 20.00 uur.
Ja. Door kanker en de behandelingen zoals chemotherapie kan je weerstand af nemen, waardoor je een grotere kans hebt om ziek te worden.
Het is daarom extra belangrijk, dat u zich aan de voorzorgsmaatregelen houdt, zoals handen wassen, afstand houden, mondkapje dragen en u op tijd laten testen bij klachten.
Ook raden wij u aan om het vaccin tegen corona te halen, als u een oproep krijgt.
We willen bij onze patiënten de kans op een verminderde afweer kleiner maken, zodat zij beter beschermd zijn tegen de gevolgen van COVID-19. We wegen dan ook de risico’s van de behandeling op verminderde afweer af, tegen de winst die de behandeling oplevert. Dit betekent dat we soms andere kuren zullen geven, kuren zullen overslaan of een behandeling zullen uitstellen. We doen dit alleen als we denken dat we de kanker zo nog steeds goed kunnen behandelen.
Ja. We willen de kans voor patiënten om in aanraking te komen met COVID-19 zo klein mogelijk maken. Zo proberen we het aantal bezoeken van een patiënt aan het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. Een consult zal daarom vaker telefonisch verlopen, controles worden soms uitgesteld, we zullen zo min mogelijk scans en röntgenfoto’s laten maken en proberen ziekenhuisopnames te beperken. Dit doen we alleen als het voor uw kankerbehandeling veilig kan.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om een begeleider mee te nemen naar de dagbehandeling.
Voor actuele informatie over bezoek, bekijk dan onze pagina Op bezoek bij Isala.
Voor een afspraak op de polikliniek Oncologie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Zodra wij deze ontvangen hebben, krijgt u een afspraak. Bent u bekend op de polikliniek, dan kunt u telefonisch een afspraak maken door contact op te nemen met het secretariaat van de polikliniek Oncologie: (038) 424 60 40.
Bent u onder behandeling op de Mammapolikliniek of een andere polikliniek? Dan neemt u contact op met het secretariaat van de betreffende afdeling.
De regieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt, zij is bereikbaar via het secretariaat op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur.
U kunt in dat geval het best de regieverpleegkundige bellen. Dat gaat vaak het snelst. Wilt u toch de arts spreken, dan kunt u dat vragen via de secretaresse van de arts. Zij kan u vaak ook vertellen wie op dat moment het best antwoord kan geven.
Helaas behoort mailen met de arts of secretaressen (nog) niet tot de mogelijkheden.
Wanneer u de regieverpleegkundige belt, krijgt u eerst de secretaresse aan de lijn. Zij wil graag in het kort weten waar uw vraag over gaat. Zij zal altijd naar uw naam en geboortedatum vragen, zodat duidelijk is om wie het gaat. Doorgaans kan de regieverpleegkundige u niet direct te woord staan, maar zal zij u terugbellen wanneer zij niet meer met een patiënt in gesprek is.
Heeft u acute lichamelijke klachten? Geef dit dan duidelijk aan. Wij vragen u vriendelijk te vermelden of u bereikbaar bent op het nummer dat bij uw inschrijvingsgegevens staat genoteerd. Zo niet, geef dan een ander nummer door.
De regieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt. Zij is bereikbaar via het secretariaat op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Zo nodig overlegt zij met de oncoloog en soms verwijst zij u naar uw huisarts. In de Behandelwijzer leest u wanneer u contact met het ziekenhuis moet opnemen.
Bij acute, ernstige klachten buiten kantooruren belt u met het algemene nummer van het ziekenhuis: (038) 424 50 00. Vertel de telefoniste dat u wordt behandeld met chemotherapie en dat er een probleem is.
Tijdens uw polikliniek bezoek kunt u aangeven voor welke medicijnen u een herhaalrecept nodig heeft, dit geldt alleen voor medicatie die is voorgeschreven door uw oncoloog. Als u wilt, kunt u deze medicijnen ook direct afhalen bij de Isala apotheek. U kunt de medicijnen ook ophalen bij uw eigen apotheek.
Wanneer u ontdekt dat u niet genoeg medicijnen heeft tot aan uw volgende bezoek aan de polikliniek, bel dan zo snel mogelijk uw regieverpleegkundige.
Ja, een overzicht kunt u opvragen via het secretariaat van uw behandelend arts.
Ja, u kunt deze brief aanvragen via het secretariaat van uw behandelend arts.
Nieuwe patiënten kunnen, als dat nodig is, binnen een week terecht op de polikliniek, en na overleg vaak nog sneller.