Contact

Over het Pijncentrum in Isala Diaconessenhuis Meppel

  1. Over het Pijncentrum in Isala Diaconessenhuis Meppel
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Het Pijncentrum in Isala Diaconessenhuis in Meppel biedt onderzoek en behandeling op het gebied van pijn. Vaak gaat het om pijnklachten die al langere tijd bestaan (chronische pijnklachten).

Hoe voelen we pijn?

Pijn is een waarschuwingssignaal van ons lichaam. Als we geen pijn kunnen voelen, kunnen we ons lichaam beschadigen zonder dat we ons dat realiseren. Pijn kan een signaal zijn van een ziekte, gebrek of slijtage.

Door het lichaam loopt een netwerk van zenuwen: het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit zenuwcellen met lange uitlopers die informatie in de vorm van elektrische signalen vervoeren. Pijn ontstaat op het moment dat een zenuwcel een stofje aanmaakt die de zenuwuiteinden prikkelt, bijvoorbeeld als er weefsel beschadigd is. Hierdoor ontstaat er een elektrisch signaal. Dit signaal wordt via het zenuwstelsel naar de hersenen gestuurd. De hersenen vertalen het signaal in pijn.

Chronische pijn

Als pijn langer aanhoudt dan drie tot zes maanden spreken we van chronische pijn. Chronische pijn kan een duidelijke oorzaak hebben. Maar sommige mensen hebben chronische pijn zonder dat daar een oorzaak voor te vinden is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer, maar is een ziekte op zich geworden.

Soorten pijn

De medisch specialisten van het Pijncentrum in Isala Diaconessenhuis houden zich bezig met verschillende soorten pijn. U kunt bij ons terecht voor:

  • Hoofdpijn: cervicale hoofdpijn (uitstralend vanuit de halswervelkolom), posttraumatische pijnen (whiplash), sommige gevallen van migraine
  • Clusterhoofdpijn (syndroom van Horton)
  • Aangezichtspijn
  • Nekpijn, met of zonder uitstraling in schouders en armen
  • Pijn vanuit de borst
  • Rugklachten, met of zonder uitstraling in de benen
  • Gordelroos
  • Littekenpijn/triggerpoints
  • Pijn veroorzaakt door kwaadaardige aandoeningen zoals kanker

Naar het Pijncentrum in Meppel

Uw huisarts of medisch specialist kan u verwijzen naar het Pijncentrum. Als de verwijsbrief is ontvangen, wordt beoordeeld of er voldoende informatie beschikbaar is om een goed behandelplan op te stellen. Indien nodig zal er extra onderzoek plaatsvinden of wordt u doorverwezen naar een andere specialist. Als alle informatie aanwezig is, ontvangt u een vragenlijst en wordt er een afspraak met één van de pijnspecialisten gemaakt. Bij uw eerste bezoek aan het Pijncentrum wordt beoordeeld of er een behandeling bij het pijnprobleem past.

Behandeling

Voor een behandeling in het Pijncentrum in Meppel wordt u voor een periode van twee tot drie uur opgenomen in het ziekenhuis. Het is belangrijk om voor begeleiding naar huis te zorgen. Na een behandeling mag u namelijk niet zelf autorijden.

Team

Het pijnteam in Meppel bestaat uit drie anesthesiologen en vier assistentes. Zij zijn gespecialiseerd in pijnbestrijding. Ook wordt er nauw samengewerkt met andere specialisten zoals revalidatieartsen, neurologen, orthopeden, fysiotherapeuten en psychologen.