Contact

Pijnservice

  1. Pijnservice

De Acute Pijn Service streeft naar een zo optimaal mogelijke pijnbestrijding bij operatiepatiënten. Een goede pijnbestrijding bevordert het herstel na de operatie en gaat complicaties tegen. Het APS-team bestaat uit een anesthesioloog en anesthesiemedewerkers.

Afhankelijk van het type operatie gebruiken we verschillende soorten pijnbestrijding. Hierbij kunt u denken aan tabletten, medicijnen die met behulp van een pompje via een infuus worden toegediend of pijnbestrijding door middel van zenuwblokkades. Patiënten die pijnbestrijding met behulp van een pompje krijgen, worden elke dag door iemand van het APS-team bezocht. Ook vindt er regelmatig overleg met de behandelend artsen plaats.

Pijnpomp

Om de postoperatieve pijnbestrijding te optimaliseren, is vanaf de dag van de operatie de Acute Pijn Service beschikbaar voor pijnproblemen. Bij patiënten die na de operatie een pijnpomp hebben, komt vanaf de eerste dag dagelijks een anesthesiemedewerker langs. De anesthesiemedewerker evalueert de pijnstilling en mogelijke bijwerkingen en past dit zo nodig aan. Na enkele dagen wordt er gekeken of er kan worden overgegaan op pijnstilling door tabletten of door injecties.

Pijnstilling via de pijnpomp kan op verschillende manieren:

  • Medicatie via een bloedvat (PCA-techniek)
    U heeft een pijnpomp waarmee u zelf zoveel pijnstilling toedient als u nodig hebt.
  • Verdoving in de ruimte rond het ruggenmerg (Epidurale catheter)
    Via een slangetje in de rug krijgt u continue een verdovend middel toegediend, waardoor een deel van het lichaam verdoofd wordt.
  • Verdovingsmedicatie rondom de zenuw (Loco-regionale catheter)
    Via een slangetje in de buurt van de zenuw die door het operatiegebied loopt, krijgt u continu een verdovend middel toegediend, waardoor de zenuw naar het pijnlijke gebied verdoofd is.

Pijnscore

De pijnscore is één van de methoden om een indruk te krijgen van de ernst van de pijn. Tijdens de pre-operatieve screening krijgt u informatie en een folder over het afnemen van de pijnscore. De verpleegkundige of anesthesiemedewerker vraagt u regelmatig om een cijfer (tussen 0 en 10) te geven. Het cijfer 0 staat voor geen pijn en het cijfer 10 staat voor de ergst denkbare pijn. Aan de hand van deze informatie passen wij de pijnbestrijding aan.

Ervaringen