Contact
Kopbeeld

Meestgestelde vragen

  1. Meestgestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Radiologie.

Röntgenstraling


Wat is röntgenstraling?
Op 8 november 1895 deed Wilhelm Conrad Röntgen een belangrijke ontdekking. Tijdens experimenten in zijn laboratorium ontdekte hij een nieuwe soort straling. Deze stralen noemde hij X-stralen (X was het symbool voor een onbekende grootheid). Wilhelm Röntgen ontdekte dat de stralen werden doorgelaten door de huid, maar door het botweefsel grotendeels werden tegengehouden. Hierdoor kon hij de botstructuren vastleggen op een fotografische plaat. Röntgenstraling is niet meer weg te denken uit de medische wereld en vormt een belangrijke methode bij het stellen van een diagnose van allerlei ziekten.


Hoe werkt röntgenstraling?
Het principe van een röntgenfoto is gebaseerd op de dichtheid van de materie. Röntgenstralen gaan dwars door weefsels die een lage dichtheid hebben, bijvoorbeeld spieren en de huid. De straling bereikt de film, die hierdoor wordt belicht. Op de foto is dit terug te zien als een zwarte tekening. De röntgenstralen worden in belangrijke mate tegengehouden door weefsels met een hoge dichtheid, zoals botweefsel. De straling bereikt de film niet, waardoor deze plekken onbelicht (wit) blijven. Hoe dichter de materie, hoe lichter de röntgenfoto.


Is röntgenstraling gevaarlijk?

In hoge dosis kunnen röntgenstralen gevaarlijk zijn voor het menselijk lichaam. Maar de stralingsdosis die voor röntgenfoto's gebruikt wordt, is minimaal. In het dagelijkse leven staat een mens constant bloot aan straling. Deze straling is bijvoorbeeld afkomstig uit het heelal, de aardbodem en uit bouwmaterialen zoals beton en gips. Ook tijdens een skivakantie of een vliegreis ontvangt u straling.

 

Zwangerschap en röntgenstraling


Ik ben zwanger. Kan ik dan wel een radiologisch onderzoek of behandeling ondergaan?
Als u zwanger bent of denkt te zijn, kunt u het beste contact opnemen met uw behandelend arts om te bekijken welk onderzoek voor u en uw kind het minst belastend is. Indien mogelijk, kunt u overwegen om te wachten met onderzoek of behandeling tot na de bevalling of totdat u weet of u zwanger bent.

 

Overgevoelig voor contrastmiddel

 

Ik ben overgevoelig voor contrastmiddelen, wat nu?

Neem contact op met uw behandelend arts. Hij kan dan in overleg met de radioloog bekijken of voor u alternatieve onderzoekmethodes mogelijk zijn. Als die er niet zijn, dan kunnen in overleg met u preventieve maatregelen getroffen worden, afgestemd op het overgevoeligheidsprobleem. Zo kan toch een onderzoek of behandeling uitgevoerd worden.

 

Uitslag


Wat gebeurt er met het resultaat van mijn onderzoek?

Na afloop van het onderzoek zal de radioloog de beelden bekijken en beoordelen. De uitslag gaat vervolgens naar de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. De officiële uitslag van uw onderzoek zal u dus altijd van uw behandelend arts krijgen. Deze is er binnen enkele dagen, soms eerder.

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.