Contact

Radiologie in Isala Diaconessenhuis Meppel

 1. Radiologie in Isala Diaconessenhuis Meppel
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Op de afdeling Radiologie (vroeger ook wel de röntgenafdeling genoemd) wordt met beeldvormende technieken onderzoek gedaan naar de binnenkant van het menselijk lichaam. Dit gebeurt om een goede diagnose te kunnen stellen.

Onderzoek

Bij beeldvormende technieken kunt u denken aan de volgende onderzoeken:

 • Röntgenfoto's en CT-onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstraling.
 • Echografie, waarbij gebruikt wordt gemaakt van geluidsgolven.
 • MRI, waarbij gebruikt wordt gemaakt van magnetische velden en radiogolven.

Behandeling

Op de afdeling Radiologie worden ook verschillende behandelingen uitgevoerd, waarbij de radioloog gebruik maakt van radiodiagnostische ondersteuning. Hierdoor kan een bepaalde ingreep worden uitgevoerd met weinig of geen schade aan de omgevende weefsels. Tijdens de behandeling vindt er een constante controle plaats door middel van echografie of röntgenapparatuur. Voorbeelden zijn het dotteren van de grote bloedvaten in de buik of benen, draineren van ontstekingsholten, biopsieën of het toedienen van geneesmiddelen.

Röntgenstraling

Door röntgenstralen kunnen verschillende organen in het menselijk lichaam zichtbaar gemaakt worden. Deze straling is niet voelbaar of zichtbaar. Het is bekend dat röntgenstralen schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Naast het gebruik van röntgenstraling voor medische doeleinden, staat iedereen ook bloot aan straling vanuit de kosmos en de directe leefomgeving. Van alle straling die een mens gedurende zijn leven ontvangt, is slechts een beperkt deel afkomstig van medische toepassingen. Dat neemt niet weg dat iedere toepassing zorgvuldig moet worden afgewogen en er beschermende maatregelen worden genomen om geen onnodige straling op te lopen.

Contrastmiddelen

Contrastmiddelen zorgen ervoor dat organen en bloedvaten beter afgebeeld kunnen worden. Op een gewone röntgenfoto zijn deze namelijk niet tot nauwelijks zichtbaar.
Er zijn drie soorten contrastmiddelen:

 • Jodiumhoudend contrastmiddel
  Dit kan zowel in de bloedbaan worden gespoten als worden gedronken. De moderne jodiumhoudende contrastmiddelen zijn erg veilig, maar als uw nierfunctie verminderd is kunnen er complicaties optreden. Daarom controleren wij bij iedereen voorafgaande aan de toediening de nierfunctie. Een onschuldige bijwerking is dat veel mensen een warm gevoel ervaren tijdens de toediening. Dit warme gevoel verdwijnt binnen een minuut.
 • Bariumpap
  Dit kan worden gedronken of via een slangetje worden ingebracht. Als er bijvoorbeeld een foto van de slokdarm moet worden genomen, moet de patiënt een bekertje bariumpap innemen. Op het moment dat hij/zij dit doorslikt, is de weg die het barium volgt zichtbaar en kunnen hiervan röntgenfoto's worden genomen. Bariumhoudende contrastmiddelen kunnen geen kwaad en worden via de natuurlijke weg uitgescheiden.
 • Gadoliniumhoudend contrastmiddel
  Dit kan in de bloedbaan worden ingespoten bij een MRI-onderzoek. In het algemeen treden hierbij geen complicaties op.

Zwangerschap

Röntgenstralen kunnen een schadelijke werking hebben op de ongeboren vrucht. Daarom verzoeken wij u voorafgaand aan het onderzoek te melden dat u zwanger bent of dit denkt te zijn. Dit geldt ook voor onderzoeken waarbij contrastmiddelen gebruikt worden.

Locaties

Voor onderzoeken, zoals een röntgenfoto, echografie, mammografie, CT-scan en MRI kunt u terecht in Isala Diaconessenhuis Meppel. In Steenwijk kunt u röntgenfoto's laten maken. Wanneer u een verwijzing heeft van uw huisarts, maakt u zelf een afspraak voor uw onderzoek. Lees hier mee over op de pagina Contact en locaties