Contact

Wat is schisis?

  1. Wat is schisis?

Van elke duizend kinderen worden er ongeveer twee geboren met schisis. Een kind met schisis heeft een opening in de lip, kaak of in het gehemelte.

Verschillende vormen

Schisis kent verschillende vormen:

  • lipspleet (cheilo-schisis)
  • lip-kaakspleet (cheilo-gnatho-schisis)
  • gehemeltespleet (palato-schisis)
  • lip-kaak-gehemeltespleet (cheilo-gnatho-palato-schisis).

Lipspleet

Bij een lipspleet (cheilo-schisis) beperkt de spleet zich tot de bovenlip. De spleet is links of rechts aanwezig. De neus is aan de zijde van de spleet enigszins afgeplat. Er kan ook sprake zijn van een dubbele spleet.

Afbeelding 1: Incomplete lipspleet

Afbeelding 2: Lipspleet enkelzijdig

Lip-kaakspleet

Een lip-kaakspleet (cheilo-gnatho-schisis) is een vorm van schisis waarbij behalve de spleet in de lip ook een spleet aanwezig is in een deel van de kaak. De spleet kan doorlopen tot aan het neusgat. Ook bij een lip-kaakspleet is een dubbele spleet mogelijk.

Afbeelding 3: Lip-kaakspleet enkelzijdig

Afbeelding 4: Lip-kaakspleet dubbelzijdig

Gehemeltespleet

Een gehemeltespleet (palato-schisis) beperkt zich tot een spleet in het midden van het gehemelte of aan de achterzijde. Soms gaat dit samen met een te kleine onderkaak.

Afbeelding 5: Gehemeltespleet 

Lip-kaak-gehemeltespleet

Wanneer de spleet doorloopt vanuit de lip en de kaak naar het gehemelte, spreken we van een lip-kaak-gehemeltespleet (cheilo-gnatho-palato-schisis). Ook bij een lip-kaak-gehemeltespleet is een dubbele spleet mogelijk.

Afbeelding 6: Lip-kaak-gehemeltespleet enkelzijdig

Afbeelding 7: Lip-kaak-gehemeltespleet dubbelzijdig

Hoe ontstaat schisis?

Hoe een schisis ontstaat is niet precies bekend. Meestal ontstaat deze aandoening door een combinatie van genetische factoren en stoornissen van buitenaf in de 'gevoelige periode' van de ontwikkeling van de embryo. Een schisis wordt niet veroorzaakt door infecties of medicijngebruik tijdens de zwangerschap; er heeft dus niemand ‘schuld’ aan deze afwijking.

Hoe ziet de behandeling er uit?

Voor u en uw kind is het belangrijk om te weten op welk tijdstip een bepaalde behandeling gaat gebeuren. In het behandelschema en zorgpad ziet u in één overzicht de mogelijke behandeling(en) per leeftijd.

Meer lezen?

In de folder 'Diagnose schisis' leest u meer informatie. Of bekijk al onze patientenfolders voor meer informatie.

Gezin met kinderen met schisis

Ervaringen