Contact

Meestgestelde vragen

 1. Meestgestelde vragen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Heeft u een vraag? Wellicht vindt u het antwoord al in deze lijst met meestgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Stomazorg.

Kan ik met een stoma sporten?
Veel sporten zijn mogelijk met een stoma. Als u gaat sporten, is het verstandig rekening te houden met een aantal adviezen. Lees hierover meer in onze folder ‘Leven met een stoma'.

Welke kleding kan ik het beste dragen met een stoma?
Met een stoma kunt u de kleding dragen die u gewend bent. Maar misschien voelen uw kleren minder prettig aan, bijvoorbeeld omdat uw broek- of rokband drukt op de plek van de stoma. Daarvoor bestaat een hulpmiddel, de locus. De locus kan u aan uw riem bevestigen en beschermt uw stoma tegen een knellende broek- of rokband.

Hoe vaak en hoe moet ik mijn stoma verzorgen?
Dit verschilt per persoon en hangt af van de soort stoma die bij u is aangelegd, het gebruikte stomamateriaal en de conditie van uw huid. De verpleegkundig consulent stoma geeft u verzorgingsadviezen, gericht op uw persoonlijke situatie.

Er een aantal algemene adviezen voor het verzorgen van uw stoma:

 • Zorg dat de huid rondom de stoma schoon en droog is.
 • Breng het opvangmateriaal aan op een vlakke huid.
 • Het is niet nodig om uw buik aan te spannen als u het materiaal bevestigt.
 • Verzorg de stoma regelmatig.
 • Gebruik rond de stoma geen zeep of lotion.

U krijgt van de verpleegkundig consulent een instructiekaart met foto’s en tekst. Hierop kunt u zien hoe u uw stoma moet verzorgen. U kunt deze kaart opnieuw gebruiken als u geopereerd bent.

Is een stoma blijvend of tijdelijk?
Een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn:

 • Tijdelijk: Een tijdelijke stoma krijgt u bijvoorbeeld als een deel van uw darm operatief is verwijderd en er een nieuwe verbinding is gemaakt tussen twee darmdelen. De nieuwe darmnaad moet dan herstellen. Vóór deze verbinding krijgt u een stoma. Deze wordt opgeheven zodra uw darm hersteld is.
 • Blijvend: Een blijvende stoma is nodig als het lichaam zich na de operatie niet meer op de normale manier kan ontlasten. Bijvoorbeeld een operatie waarbij de sluitspier of de blaas is verwijderd.

Het kan vóórkomen dat een tijdelijke stoma toch blijvend wordt. Dit kan gebeuren om de volgende redenen:

 • Het opheffen van de stoma geeft te veel risico voor uw gezondheid.
 • U heeft andere medische problemen, zoals een slecht functionerende sluitspier.
 • U er zelf voor kiest om de stoma niet op te laten heffen.