Contact

Hoe verloopt een (natuurlijke) bevalling?

  1. Hoe verloopt een (natuurlijke) bevalling?

Een bevalling verloopt bij elke vrouw anders. Ook de manier waarop u de bevalling ervaart, is heel persoonlijk. Toch zijn bij elke bevalling de volgende fases te onderscheiden:

Weeën

Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die leiden tot ontsluiting – het opengaan - van de baarmoedermond waardoor de baby geboren kan worden. Als weeën vóór de 37 weken zwangerschap optreden, spreken we van vroegtijdige weeën. Gedurende de zwangerschap trekt de baarmoeder regelmatig samen. Deze samentrekkingen gaan langzaam over in voorweeën die ongeveer 30 tot 40 seconden aanhouden. Als de weeën een uur lang om de vijf minuten komen, is het tijd om contact op te nemen met het ziekenhuis. Dit kan het begin van de bevalling zijn.

Breken van de vliezen

Na het bereken van uw vliezen komt de bevalling meestal binnen 24 uur op gang. Het is in elke situatie verschillend hoeveel vruchtwater u verliest. Vruchtwater hoort kleurloos te zijn. Soms is de kleur echter groen of bruin. De baby heeft dan in de baarmoeder gepoept. In dat geval houden we uw kindje extra in de gaten.

Ontsluiting

De ontsluitingsfase wordt ook wel de actieve fase genoemd. Ontsluitingsweeën zijn nodig om de baarmoedermond te openen. Als de ontsluiting volledig is, namelijk 10 centimeter, zijn persweeën nodig om de baby naar buiten te persen. Als de baarmoederhals kort en verstreken is, er ontsluiting is en u regelmatige weeën heeft is de bevalling begonnen. De duur van de ontsluiting is lastig vast te stellen. Ook kan het zijn dat de ontsluiting al begonnen is, zonder dat u het merkt. Daarnaast duurt de ontsluiting bij vrouwen van een eerste kindje langer dan bij vrouwen die al eerder een kindje gebaard hebben. 

Uitdrijvingsfase

Wanneer het hoofdje goed is ingedaald, de vliezen zijn gebroken en u het gevoel heeft dat u moet persen, kan de uitdrijving beginnen. Soms mag u nog niet persen, ondanks dat u volledige ontsluiting heeft. Uw kindje is dan nog niet voldoende diep ingedaald, waardoor persen te veel kracht zou kosten. De uitdrijving duurt bij een eerste kindje ongeveer een half uur à anderhalf uur, bij een tweede of derde kindje is dit vaak korter.

De komst van uw baby

Tijdens het persen is het belangrijk dat u goed naar uw verloskundige of arts luistert. Zij laat u afwisselend persen en zuchten om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen. Na een tijdje is het hoofdje van de baby langzaam te zien en wordt uw baby geboren. Als alles in orde is wordt u kindje met een doek afgedroogd en gelijk op uw borst gelegd. Wat een bijzonder moment!

Nageboorte

Na de geboorte van uw baby moet ook de moederkoek of placenta nog geboren worden.

Zorg na de bevalling

Vooral bij een eerste bevalling kan het voorkomen dat uw vagina, schaamlippen of het weefsel tussen de vagina en de anus inscheuren. Soms wordt er een knip gezet om de bevalling te bespoedigen of om inscheuren te voorkomen. Na de bevalling kijkt de verloskundige of arts of hechtingen nodig zijn.

Lees alles over Bevallen in Isala.

Handen op zwangere buik

Ervaringen