ISALA

Anderhalvelijnszorg reumatologie: 'Koken in de keuken'

​Kijken In Elkaars Keuken (KIEK) bestaat al lang en is in de afgelopen jaren nieuw leven in geblazen door MCC Klik. In het algemeen wordt het erg positief gewaardeerd door zowel huisartsen als specialisten. In de HOED Zwolle-Zuid is dit na een geslaagde MCC klik ‘date’ tussen reumatoloog en huisarts afgelopen voorjaar uitgerold in een anderhalvelijns spreekuur (het ‘koken in de keuken’), vergelijkbaar met het spreekuur in Wijhe van de sportarts, waarover in de vorige Klik actueel werd bericht.

Bij evaluatie van de meekijkconsulten met de reumatoloog waren de reacties van zowel de artsen als de patiënten erg positief. De specialist had beter inzicht gekregen over de vragen die er bij de huisartsen leven, de huisartsen kregen handvatten om veel voorkomende ziektebeelden in hun eigen praktijk te kunnen vaststellen en begeleiden. De patiënten waardeerden het dat er goed gekeken en uitgelegd werd, dat er meerdere artsen aanwezig waren, dat ze dichtbij in de praktijk geholpen konden worden en niet naar het ziekenhuis hoefden. Bij bijna 50% van de patiënten werd door dit consult een verwijzing naar de reumatoloog in het ziekenhuis voorkomen.

Om te onderzoeken of er meer huisartsen(groepen) belangstelling hiervoor hebben, heeft de vakgroep reumatologie een enquête gemaakt. Binnenkort zult u deze toegestuurd krijgen.

Marijke de Vries, huisarts en Theo Zijlstra, reumatoloog