ISALA

Hersenscan IBZM

In de meeste gevallen is een IBZM een vervolgonderzoek op het FP-CIT-onderzoek. Na het FP-CIT-onderzoek bekijkt de nucleair geneeskundige of een IBZM-onderzoek nodig is. Met deze aanvullende hersenscan kan er onderscheid gemaakt worden tussen M. Parkinson en MSA (multiple systeem atrofie) of PSP (progressive supranuclear palsy).

Het verloop van een IBZM

We dienen de patiënt intraveneus I-123-IBZM (I-123-3-iodo-6-methoxybenzamide) toe. Ongeveer 1,5 tot 2 uur na injectie vervaardigen we de opnamen. Een dubbelkopsgammacamera maakt de opnamen van de dopaminetransporters. Hierbij draaien de detectoren stapsgewijs 360 graden zo dicht mogelijk rond het hoofd.

Liganden die zich binden aan de dopamine D2 receptor laten de postsynaptische functie van de dopaminergeneurotransmissie in het striatum zien. I-123 IBZM (I-123-3-iodo-6-methoxybenzamide) bindt zich aan de dopamine D2 receptoren. Hiervan is de hoogste concentratie aanwezig in het striatum; de overgrote meerderheid is postsynaptisch gelegen.

Indicatie voor een IBZM

Differentiaal diagnostiek tussen M.Parkinson enerzijds en MSA of PSP anderzijds, maar niet tussen MSA (Multiple Systeem Atrofie) of PSP (Progressive Supranuclear Palsy).

Voorbereiding op een IBZM

Voor het onderzoek dient de patiënt te staken met bepaalde medicatie. De patiënt krijgt een overzicht van deze medicijnen thuisgestuurd of de secretaresse van de afdeling spreekt de lijst telefonisch met de patiënt door.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op de site van de afdeling Nucleaire geneeskunde.​