ISALA

Lymfesysteemscintigrafie

Het endocrien systeem bestaat uit een aantal klieren die hormonen afscheiden. Verstoringen in de endocriene klieren brengen we in beeld met verschillende scintigrafiën, o.a. lymfesysteemscintigrafie.

Lymfesysteemscintigrafie

In het menselijke lichaam bevinden zich 800 tot 2000 lymfeklieren variërend in grootte van 3 tot 15 millimeter. Het lymfestelsel heeft een afvoerfunctie en activeert lymfocyten.
Lymfklieren kunnen gaan ontsteken (lymfadenitis). Door primair (aangeboren) lymfoedeem of secundair lymfoedeem (vaak als gevolg van chirurgie, traumata of oncologisch ingrijpen) kan de functie van het lymfesysteem ernstig verstoord raken.

Tijdens een lymfesysteemscintigrafie brengen we met behulp van 99mTc-nanocolloïd het lymfesysteem in beeld. Wij kijken hierbij voornamelijk naar de transportsnelheid en het transportvolume van de radioactiviteit en de symmetrie (links-rechts).

Indicaties voor een lymfesysteemscintigrafie

  • onverklaarbaar oedeem op jonge leeftijd (jonger dan 35 jaar);
  • als veneuze of ander aantoonbare pathologie is uitgesloten en de diagnose lymfoedeem nog niet te stellen is op basis van vooronderzoek;
  • discrepantie tussen traumata en zwelling, bijvoorbeeld na een insectenbeet, verstuikte enkel of een knieoperatie.

Verloop van een lymfesysteemscintigrafie

Tijdens het onderzoek geven we twee injecties in de huid van de voet of de hand. Direct na deze injecties worden er foto’s gemaakt. Een paar uur later maken we opnieuw foto’s van het lymfesysteem. We verwachten dat deze foto’s transport van de radioactiviteit laten zien.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op de site van de afdeling Nucleaire geneeskunde.​