ISALA

Maag-, darm- en leverziekten

​De afdeling Maag-, darm- en leverziekten (MDL) houdt zich bezig met ziekten van de spijsverteringsorganen. Wij behandelen mensen met een acute of chronische aandoening van de slokdarm, maag, dunne en dikke darm, alvleesklier, galwegen en lever. Zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, darmpoliepen, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, coeliakie, maagaandoeningen en icterus. Onze MDL-afdeling is een van de grootste van Nederland. Wij behandelen jaarlijks zo'n 30.000 patiënten.

Polikliniek

De MDL-afdeling van Isala heeft drie poliklinieken: één in Zwolle, één in Meppel en één in Heerde. Kinderen kunnen terecht op de polikliniek Kindergeneeskunde voor maag-, darm- en leverziekten.

Op de polikliniek in Zwolle werken secretaresses, MDL-artsen, arts-assistenten in opleiding tot specialist en specialistisch verpleegkundigen. In Heerde houdt een van de MDL-artsen spreekuur. Jaarlijks zien wij ongeveer 10.000 nieuwe patiënten en 20.000 controlepatiënten. Hiermee zijn wij een van de grootste MDL-afdelingen van Nederland.

Kliniek

Op de verpleegafdeling werken verpleegkundigen, afdelings- en voedingsassistenten, secretaresses, diëtistes, arts-assistenten in opleiding tot medisch specialist en MDL-artsen. Per dag zijn er drie verschillende ploegen van verpleegkundigen. MDL-artsen bezoeken tenminste twee keer per week hun patiënten. De dagelijkse zorg is in handen van de zaalarts.

Jaarlijks worden op de MDL-afdeling in Zwolle zo'n 2.300 mensen opgenomen. Dit zijn vaak erg zieke patiënten die een complexe behandeling moeten ondergaan of mensen die veel onderzoeken achter elkaar moeten ondergaan.

Multidisciplinaire samenwerking

De MDL-afdeling werkt intensief samen met de afdelingen Radiologie, Radiotherapie, Chirurgie en Oncologie en het IBD-centrum van Isala. MDL-patiënten met kanker worden door een multidisciplinair team behandeld in het Oncologisch centrum Isala. Tijdens het gehele behandeltraject krijgen zij begeleiding van een regieverpleegkundige.

Contact en route

Onderzoek en behandeling vinden deels plaats op de polikliniek MDL en op de Endoscopieafdeling.

Isala
Hoofdgebouw (V2.0 en V3.3)
Maag-, darm- en leverziekten en Endoscopie
Dokter van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
t (038) 424 62 23 (polikliniek MDL)
t (038) 424 56 37 (endoscopie)
f (038) 424 30 56
e MDL@isala.nl
Routebeschrijving

De polikliniek en endoscopie afdeling zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur. De dienstdoende MDL-arts is 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar via de telefooncentrale van het ziekenhuis: (038) 424 50 00.

Isala IBD-centrum

De IBD verpleegkundige is bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 9.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur.
(t) (038) 424 78 70
(e) mdlverpleegkundigen@isala.nl
Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de polikliniek MDL.