ISALA

Maag-, darm- en leverziekten

De (internationale) term IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease, vrij vertaald: darmziekten gepaard gaande met ontstekingen. De ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa behoren tot deze groep darmziekten. Hun chronische karakter heeft grote gevolgen voor het dagelijkse leven van patiënten met deze ziekten. Controle en begeleiding van een medisch specialist is dan ook vaak noodzakelijk.

Binnen Isala worden patiënten met de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa behandeld door een multidisciplinair team binnen het IBD-centrum. In dit centrum werken MDL-artsen, IBD- verpleegkundigen, chirurgen, pathologen, radiologen en diëtisten samen om zo bij elke klacht gespecialiseerde zorg te bieden. Naast de behandeling door de eigen medisch specialist kunnen mensen met IBD ook bij de IBD-verpleegkundige terecht voor informatie en begeleiding op een eigen verpleegkundig spreekuur.

Laagdrempelig verpleegkundig spreekuur

Het doel van het verpleegkundig spreekuur is de patiënt een laagdrempelig aanspreekpunt te bieden. De IBD-verpleegkundigen geven de patiënt informatie over de ziekte, behandelmogelijkheden en medicatie. Daarnaast bieden ze de patiënt begeleiding om in het dagelijkse leven zo goed mogelijk met deze chronische ziekte om te gaan. Naast het bezoeken van het verpleegkundig spreekuur kunnen patiënten telefonisch en per e-mail bij de IBD-verpleegkundigen terecht met vragen of bij verergering van hun klachten.

Wilt u een patiënt verwijzen naar het IBD-centrum, dan kunt u een fax sturen naar de polikliniek MDL of digitaal doorverwijzen via ZorgDomein. Wilt u ook meteen het Isala patiëntentoestemmingsformulier meesturen als er aanvullend onderzoek elders is verricht? Wij kunnen dan voorafgaand aan het polikliniekbezoek de correspondentie of beelden opvragen. In eerste instantie wordt er een gecombineerde afspraak bij de MDL-arts en IBD-verpleegkundige voor uw patiënt ingepland.