ISALA

Nucleaire geneeskunde

​De afdeling Nucleaire geneeskunde werkt voornamelijk met radioactieve stoffen, die we inzetten voor diagnostiek en behandeling. Op aanvraag van specialisten, en soms ook huisartsen, doen wij onderzoek naar afwijkingen in de botten, nieren, longen, hart, schildklier, hersenen, lever, milt, endocriene organen en de maag.

Daarnaast gebruiken wij radioactieve stoffen in de vorm van nuclidentherapie bij schildklieraandoeningen, skeletmetastasen en persisterende synovitis (aanhoudende gewrichtsvliesontstekingen). U leest meer over nuclidentherapie bij Therapieën met radioactieve stoffen.

Afdeling Nucleaire geneeskunde

De afdeling Nucleaire geneeskunde werkt continue aan optimalisatie van de onderzoeken en gebruikt de nieuwste technieken. Al sinds een aantal jaar werken we met de Alcyone (SPECT-CT-scan) voor het maken van myocardscans. Patiënten ondergaan op één dag verschillende onderzoeken om eventuele kalkafzetting in de kransslagaders zichtbaar te maken. Ook kan de doorbloeding van het myocard bij stress en in rust in beeld worden gebracht.

Op dit moment voert de afdeling Nucleaire geneeskunde PET-onderzoeken uit met nieuwe radioactieve stoffen. Hiermee willen we in de toekomst bepaalde afwijkingen nog beter in beeld kunnen brengen.

Straling

De hoeveelheid straling die wij patiënten toedienen, is gering. Deze dosis levert geen gevaar op voor hun gezondheid en geeft geen bijwerkingen. Het verlaat op natuurlijke wijze het lichaam, meestal via de urine. Op de dag van het onderzoek adviseren wij de patiënt veel te drinken en regelmatig te plassen. Dit bevordert de afvoer van de radioactieve stof uit het lichaam.
Straling is er in twee vormen:

  • Natuurlijke achtergrondstraling: bevindt zich van nature in het lichaam en in de ruimte.
  • Kunstmatig veroorzaakte straling: in de vorm van röntgenstraling en nucleaire stoffen.

In het schema hieronder ziet u per onderzoek het type radioactieve stof. Daarnaast geeft het de toegediende hoeveelheid radioactiviteit weer en de bijbehorende stralingsbelasting voor de patiënt.

RadiofarmaconOnderzoekToegediende activiteit​Effectieve dosis (mSv) 
C-14-glycocholzuur Galzuurademtest0,2 MBq  <1 mSv ​
C-14-ureumUreumademtest0,4 MBq  0,0124 mSv ​
F-18-FDG ​PET-scan ​4 MBq/kg ​7,6 mSv (bij 400 MBq)​
Kr-81m ​Longventilatie-onderzoek ​500-700 MBq ​0,068 mSv​
I-123-FP-CIT ​FP-CIT hersenen​185 MBq​4,4 mSv ​
 I-123-IBZM ​IBZM hersenen ​185 MBq​6,29 mSv ​
99mTc-DMSA ​Nierscintigrafie​150 MBq​0,6 mSv ​
99mTc-MAA ​Longperfusiescintigrafie​150 MBq ​2,06 mSv ​
99mTc-MAG3​Renogram  ​100 MBq​0,4 mSv​
99mTc-Pertechnetaat ​Ejectiefractie rust​800 MBq​3,36 mSv ​
99mTc-tetrosfosmin rust​Myocard rust ​740 MBq​5,7 mSv ​
99mTc-tetrosfosmin stress​Myocard stress ​370 MBq ​2,64 mSv ​

 

Opleiding

De afdeling Nucleaire geneeskunde biedt stageplekken voor de opleiding Medische beeldvormende & radiotherapeutische technieken. Over het algemeen is er tweemaal per jaar plek voor een à twee derdejaars MBRT-studenten om hun twintig weken durende stage te verrichten.

Op dit moment kunnen wij een klinisch fysicus en een nucleair geneeskundige opleiden. Ook bieden wij binnen de afdeling Nucleaire geneeskunde een leerplek aan voor co-assistenten en arts-assistenten, voornamelijk met betrekking tot het maken en beoordelen van myocardonderzoeken.

Contact en route

Isala
Hoofdgebouw (V3.1)
Nucleaire geneeskunde
Dokter van Heesweg 2
8025 AB Zwolle
t (038) 424 52 38
Bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur.
Routebeschrijving