Contact
  1. Nieuwe biosimilar insulines vervangen novorapid® of humalog® voor patiënten van aantal zorgverzekeraars

Een aantal grote zorgverzekeraars heeft bepaald dat patiënten die bij hen verzekerd zijn en de kortwerkende insuline van het merk novorapid® of humalog® gebruiken, vanaf eind maart een nieuw soort insuline krijgen. Patiënten die novorapid® gebruiken, krijgen aspart Sanofi®. En patiënten die humalog® gebruiken krijgen lispro Sanofi®. De nieuwe insulines zijn biosimilar insulines. Tijdens het overstappen van deze nieuwe insuline, moeten patiënten de eerste week hun bloedglucosewaarde goed in de gaten houden.

Insuline spuiten

Waarom krijgen patiënten andere insuline?

De nieuwe insulines zijn gelijk is aan novorapid of humalog, maar niet precies hetzelfde. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de nieuwe insuline hetzelfde werkt en net zo veilig is als novorapid of humalog. Deze insuline is alleen veel goedkoper. Daarom hebben enkele zorgverzekeraars bepaald dat patiënten bij hun verzekerd, voortaan deze nieuwe insuline krijgen.

Begeleiding bij overstap naar nieuwe insuline

Als zorgverleners vinden we dat deze nieuwe insuline niet beter of slechter is dan novorapid of humalog. En willen we patiënten zo goed mogelijk helpen bij het overstappen naar de nieuwe insuline.

Geldt dit voor alle patiënten?

Of patiënten voortaan de biosimilar insulines krijgen, ligt aan hun zorgverzekeraar. Daarnaast blijven kinderen en jongeren onder de 18 hun huidige insuline gebruiken. Dit geldt ook voor patiënten die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben. Fiasp wordt niet omgezet naar een biosimilar. Patiënten die een uitwendige insulinepomp gebruiken blijven ook gewoon novorapid of humalog gebruiken.

Valt u onder de groep die overstapt op aspart Sanofi® of lispro Sanofi®, dan leest u hieronder hoe u de nieuwe insuline moet gebruiken. Ook de apothekersassistente geeft u uitleg.
Hoe moet ik de nieuwe insuline gebruiken?
De pennen van insuline aspart Sanofi en insuline lispro Sanofi zien er anders uit dan de oude insuline. Maar u gebruikt ze bijna hetzelfde.
Het kan zo zijn dat u de hoeveelheid insuline die u dagelijks moest gebruiken verandert door deze nieuwe insuline. Daarom is het belangrijk dat u uw bloedglucosewaarden goed in de gaten houdt. Als uw bloedglucosewaardes veranderen neem dan contact op met uw behandelaar. Doe dit ook als u andere bijwerkingen ervaart.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met Isala Diabetescentrum op telefoonnummer (038) 424 23 29 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 – 17.00 uur).