Contact
  1. Samenwerking tussen Isala en Ziekenhuis St Jansdal op gebied van laboratoriumdiagnostiek wordt versterkt

Sinds 2020 wordt onder de noemer ‘LabDiagonaal’ de eerstelijnsdiagnostiek voor de Klinische Chemie, Medische Microbiologie en Pathologie binnen onze regio aangeboden.

LabDiagonaal

LabDiagonaal is een samenwerkingsverband voor de eerstelijnsdiagnostiek tussen TergooiMC (Hilversum), Deventer Ziekenhuis, MeanderMC (Amersfoort), Ziekenhuis St Jansdal (Harderwijk), Gelre Ziekenhuis (Apeldoorn) en Isala dat samen optrekt richting de zorgverzekeraars om tot goede regionale contract afspraken te komen. Dat was de primaire doelstelling. De secundaire doelstelling van de samenwerking binnen LabDiagonaal is om gezamenlijk een efficiëntere en service gerichte zorg voor de patiënt en huisartsen te leveren.

De gegunde aanbesteding m.b.t. de eerstelijnsdiagnostiek en daarmee de contracten met de zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ loopt eind 2023 af. Om hoofdaannemer te blijven voor het aanbieden van deze diagnostiek hebben Isala en Ziekenhuis St Jansdal de intentie om de samenwerking te intensiveren. Dit onder dezelfde noemer LabDiagonaal, maar nu veel meer gericht op de inhoudelijke samenwerking tussen deze twee instellingen. Wat deze verdergaande samenwerking tussen de Klinische Chemie, Medische Microbiologie en Pathologie exact zal betekenen wordt de komende periode verder uitgewerkt.
De belangen van patiënten/inwoners, de medewerkers, huisartsen en medisch specialisten worden in alle fasen van deze verkenning zorgvuldig meegenomen. Huisartsen van het EDC Meppel en het Diagnosepuntoverleg Zwolle worden betrokken in dit traject.

Integrale diagnostiek

We zetten in op integrale diagnostiek waarbij de laboratoria van de Klinische Chemie, Medische Microbiologie en Pathologie streven naar efficiënte en doelmatige inzet van onze diensten voor de eerstelijn - én ziekenhuisgebonden diagnostiek. Dit betekent dat het bij de samenwerking tussen Isala en St Jansdal niet meer alleen gaat om de eerstelijns diagnostiek. Het integrale aanbod is in beeld ten einde de ketenzorg te optimaliseren. Om deze samenwerking te intensiveren zijn werkgroepen samengesteld om te kijken hoe we onder andere onze ICT-diensten (eventueel 1 gekoppeld Laboratorium Informatie Systeem), diagnostiek, logistiek (bodes en prikposten) en gezamenlijke service kunnen optimaliseren.

Belang huisartsen

Als aanvrager van diagnostiek zijn onze huisartsen cruciaal. Zoals eerder genoemd betrekken wij de huisartsen van het EDC Meppel en het Diagnosepuntoverleg Zwolle bij de doorontwikkeling van LabDiagonaal. De visie van de huisartsen is cruciaal voor de verdere ontwikkeling van een sterke laboratoriumorganisatie met als doel om samen met huisartsen en ketenpartners kwalitatief hoogwaardige ketenzorg te bieden aan de patiënt.

Door als ziekenhuizen en huisartsen nauw samen te blijven werken binnen LabDiagonaal zijn we ervan overtuigd dat we ook de komende jaren de eerstelijnsdiagnostiek kunnen contracteren met de verschillende zorgverzekeraars en zo voor de regio kunnen behouden