Contact
  1. Succesvolle digitale Wetenschapsavond

Dinsdagavond vond de eerste digitale Wetenschapsavond plaats. Waar vorig jaar nog ruim 350 bezoekers in theater Odeon waren, wist het publiek nu de weg naar het virtueel congrescentrum goed te vinden. Met pitches en posters vanuit 20 verschillende vakgroepen, was het programma dan ook zeer divers.

Leeg theater wetenschapsavond

In de Hanzestrohmzaal opende bestuursvoorzitter Rob Dillmann de avond. Daarna volgden de pitches van onderzoekers uit Isala. Tien onderzoekers deden hun pitch in de Hanzestrohmzaal en tien in de Dommerholtzaal. Na de drie minuten durende pitch kon het publiek vragen stellen via de chat. Aan het einde mocht het publiek bepalen wie de beste pitch had gegeven. De winnaar van de publieksprijs was Svenja Haak, AIOS op de Spoedeisende hulp. Zij liet met haar onderzoek zien dat longechografie een snel en stralingsvrij alternatief kan zijn voor het uitsluiten van pulmonale manifestatie van COVID-19. Vooral bij patiënten zonder cardiopulmonale voorgeschiedenis.

Masterclass

Vervolgens stond een presentatie van Eline Dijkman en Heleen den Hertog, beide deelnemers aan de Masterclass 2020. Zij vertelden over hun eigen onderzoekslijnen, het succes van de masterclass en legden het publiek een aantal vragen voor over wetenschappelijk onderzoek in Isala. Na de pitch van de masterclass was de prijsuitreiking.

Beste poster

De twaalf posters waren de hele avond te bekijken in de digitale foyer. Ook was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de postermakers. De jury verkoos de poster De Sysmex hematopoietische voorlopercel-meting als voorspeller van het aantal stamcellen van Bianca van ’t Veen, analist bij het klinisch chemisch laboratorium, als winnaar. Uit haar onderzoek bleek dat de HPC-meting een snel, eenvoudig en minder kostbaar alternatief is voor het bepalen van het aantal CD34+-stamcellen in bloed. De snellere uitslag verkort het proces van stamceloogst tot invries procedure en leidt tot een kortere ligduur en eerder ontslag van de patiënt.

Innovatieve onderzoek

De volgende prijs was voor het meest innovatieve onderzoek. Fenneke Blankespoor, ANIOS Kindergeneeskunde, kreeg de Isala Science Award voor haar onderzoek naar high-flow versus low-flow zuurstoftoediening bij kinderen met bronchiolitis. Het onderzoek toont aan dat high-flow geen toegevoegde waarde heeft ten opzichte van low-flow bij de behandeling van matig-ernstig benauwde kinderen met bronchiolitis. De kosten van een high-flow behandeling liggen echter beduidend hoger dan een low-flow behandeling en daarom heeft de low-flow behandeling de voorkeur.

Werkpaard

Het Werkpaard, de prijs voor degene die naast zijn of haar klinische werk veel onderzoek heeft verricht, was dit jaar voor AIOS Heelkunde Vincent Meyer. Hij was voorgedragen door de chirurgen Erik van Westreenen en Wouter de Vos tot Nederveen Cappel. Binnen de Isala Colorectal Research Group heeft Vincent diverse datasets verzameld, geanalyseerd en verwerkt tot manuscripten. Erik en Wouter zijn onder de indruk van zijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen.          

Volgend jaar

De Wetenschapsavond werd, zoals ieder jaar, georganiseerd door de Isala Academie. De datum voor volgend jaar kan alvast in de agenda gezet worden. De 22ste editie vindt plaats op dinsdag 14 december 2021.