Contact
  1. Advies vaccinaties en kanker

Advies griepprik: Elk jaar is er in de media veel aandacht voor het nut van de griepprik. Dit leidt tot veel vragen bij patiënten over of zij zelf een griepprik moeten halen en op welk moment.

Hieronder hebben we de adviezen hieromtrent samengevat:

Solide Kanker

Het hebben van een solide kanker is op zichzelf geen reden voor een griepprik
Patiënten met kanker, die nu geen behandeling ondergaan, maar een andere reden hebben waarom de griepprik jaarlijks gegeven wordt (bijvoorbeeld longaandoening, leeftijd, diabetes) krijgen het advies: de griepprik laten plaatsen.

Hematologische maligniteit

Bij patiënten met hematologische aandoeningen en na stamceltransplantatie is er een indicatie voor jaarlijkse vaccinatie tegen influenza, zolang er sprake is van immuunsuppressie door de aandoening of door medicatie.

Patiënten met kanker (solide of hematologisch) die wel een behandeling ondergaan

Voor patiënten met kanker die wel een behandeling ondergaan, is het advies afhankelijk van hun behandeling:

  • Bij chemotherapie: griepprik bij voorkeur 1-2 dagen voor volgende kuur laten plaatsen.
  • Bij doelgerichte therapie: griepprik laten plaatsen, mag op elk moment tijdens de behandeling
  • Bij immunotherapie: griepprik laten plaatsen, mag op elk moment tijdens de behandeling
  • Bij antihormonale therapie: griepprik mag op elk moment, alleen als er een indicatie is
Let op: De griepprik wordt niet via het ziekenhuis toegediend, maar via de huisarts.

Advies pneumokokkenvaccinatie

Er is geen bezwaar tegen het geven van de pneumokokkenvaccinatie aan patiënten die onder behandeling staan van de afdeling oncologie/hematologie. Het is uitdrukkelijk niet zo dat deze vaccinatie pas 3 maanden na afronding van de chemotherapie gegeven mag worden.

  • Voor patiënten met een solide maligniteit lijkt de timing van de vaccinatie niet uit te maken voor de werkzaamheid, deze mag dus op elk willekeurig moment gegeven worden.
  • Voor patiënten met een hematologische maligniteit zijn minder data over de timing, maar het advies blijft om deze gewoon te geven als het aanbod er is.

Griepprik en COVID vaccinatie

Bij patiënten met een hematologische aandoening in tegenstelling tot de algemene populatie blijft het advies net als vorig jaar om 2 weken te laten zitten tussen de griepvaccinatie en de COVID vaccinatie. Deze termijn geldt ook voor andere vaccinaties als deze in het kader van de hematologische behandeling gegeven worden.

COVID vaccinatie

Patiënten met een hematologische aandoening ontvangen een brief waarmee zij een COVID vaccinatie kunnen halen via de GGD/RIVM.

Toestemming patiënt voor tonen gegevens op zorgverlenersportaal

Het Isala Zorgverlenersportaal geeft zorgverleners buiten Isala inzicht in het dossier van hun eigen patiënten. U heeft alleen inzage in het dossier van uw patiënt, als hij of zij toestemming heeft gegeven: ook wel opt-in in de wet genoemd. Patiënten kunnen toestemming geven via:

  • MijnIsala.nl, waar patiënten digitaal toestemming kunnen geven via hun persoonlijke patiëntenportaal.
  • Isala vraagt patiënten in de polikliniek en kliniek om toestemming.
  • Via toestemmingskaartjes.
  • Patiënten kunnen via de website van Isala ook een formulier printen en invullen.

Ik merk dat patiënten weer vaker de toestemmingskaartjes gebruiken. Mocht je deze van patiënten ontvangen, kan je die per e-mail toesturen naar n.m.h.van.vliet@isala.nl.