Contact

Samen duurzaam

  1. Samen duurzaam

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) betekent dat bedrijven de taak op zich (willen) nemen om te werken aan maatschappelijke vraagstukken zoals luchtvervuiling, klimaatverandering, voorwaarden voor goed werk of de toename van het aantal ouderen in de samenleving. Zo ook Isala.

MVO begint met het proberen om problemen niet groter te maken. Door MVO houden we dus rekening met de maatschappelijke gevolgen van onze activiteiten. Dat geldt voor alle processen in het ziekenhuis, zowel in de zorg als op afdelingen die de zorg ondersteunen. Daarom is MVO helemaal opgenomen in de Isala strategie onder Duurzaamheid.

Isala Zwolle

Het Isala ziekenhuis in Zwolle is duurzaam gebouwd. Bij alle materiaalkeuzes die zijn gemaakt, stonden kwaliteit en duurzaamheid voorop. Hierbij waren met name een lange levensduur en een laag energieverbruik belangrijk. Er is ook gekeken naar de mate van vervuiling van milieu en energieverbruik tijdens het bouwen en bij het vervoer en de verwijdering van materialen. De volgende voorbeelden geven een idee hoe duurzaam ons ziekenhuis is.

Energiebesparing

  • De gevel van het ziekenhuis moest voldoen aan bepaalde isolatienormen. Er is gekozen voor een glassoort die zelfs boven die normen ligt. Hierdoor zijn de kosten lager voor koeling en verwarming van het gebouw.
  • In het gebouw wordt gebruik gemaakt van koude- en warmteopslag. Dit is een manier om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. De techniek wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen of te koelen. In de zomer wordt uit de warme lucht energie opgeslagen. In de winter wordt deze energie gebruikt om de lucht in het gebouw te verwarmen.
  • Energiebesparende lichten: in douches en toiletten gaat het licht vanzelf aan als er iemand binnenkomt en vanzelf weer uit kort na vertrek. Ook zijn op diverse plekken lampen geplaatst die de lichtsterkte vanzelf afstemmen op het aanwezige daglicht.
  • De energie die vrijkomt als een lift stopt, wordt opgeslagen en hergebruikt om de lift weer op gang te brengen.

Natuurlijke materialen

Er zijn zo veel mogelijk duurzame en natuurlijke materialen gebruikt, die bij intensief gebruik toch 15 tot 20 jaar en veelal levenslang meegaan. Bijvoorbeeld bakstenen gevels en een combinatie van marmoleum, natuursteen, bamboe en pvc op de vloeren.

Slimme zonneschermen

De zonneschermen hebben een sensor die snel aanvoelt als het warm wordt. Om de warmte buiten te houden, gaan de schermen vanzelf naar beneden. Per kamer kan het zonnescherm op een andere stand gezet worden. Zo worden kamers die niet in gebruik zijn alleen gekoeld als dat nodig is.

Regionale leveranciers

Waar mogelijk schakelt Isala regionale leveranciers in. Behalve dat het leuk is om producten uit de regio te gebruiken, zijn zo ook vervoerskosten bespaard. Bovendien betekent minder vervoer ook minder milieuvervuiling.

Nieuwbouw Meppel

Ook voor de nieuwbouw in Meppel geldt dat het gebouw duurzaam is in materiaalkeuze, gebruik, inkoop, beheer en onderhoud en voor de toekomst. In het definitief ontwerp speelt duurzaamheid een grote rol: geen gasaansluiting meer, maar zonnepanelen. Energie wordt opgeslagen door middel van koude- en warmteopslag en gebruikt voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Daarnaast hebben de architecten de omgeving als inspiratie gebruikt. Patiënten zijn in het nieuwe ziekenhuis omringd door veel daglicht én hebben uitzicht op het prachtige, groene Reestdal.

People, profit en planet

Duurzaamheid binnen Isala gaat verder dan gebouwen. Het gaat over people, profit en planet. Binnen Isala vormen deze drie P's de basis van MVO. We maken werk van duurzame inzetbaarheid van onze werknemers, dragen bij aan het beschikbaar houden van de zorg en gaan verspilling van materialen en energie tegen door een kritisch inkoopbeleid. Sinds oktober 2019 is Isala ook partner van de Green Deal 2.0 en heeft daarmee de intentie uitgesproken om een bijdrage te leveren aan duurzame zorg.

Ervaringen