Contact
  1. Bevallen in bad

Zwangeren kunnen vanaf 1 juni bevallen in een speciaal bevallingsbad bij Isala Vrouw-kindcentrum in Zwolle. Steeds meer vrouwen kiezen bewust voor bevallen in water en de voordelen ervan. De vrouwen die in bad zijn bevallen, zijn veelal enthousiast en raden het andere zwangeren ook aan. Isala Vrouw-kindcentrum biedt zwangeren op deze manier meer mogelijkheden om hun bevalling naar eigen inzicht in te vullen.

Bevalbad

Vlnr: Lotte Middelbrink (verpleegkundige), Joost Bosma (gynaecoloog), Ingrid Nijeboer (eerstelijns verloskundige) en Bibi de Graaf-Highet (tweedelijns verloskundige)

Voordelen

  • Warm water ontspant en geeft rust.
  • Hierdoor maakt je lichaam bepaalde hormonen aan (endorfinen), die pijnstillend werken. Weeën worden daardoor beter opgevangen en zorgt voor minder behoefte aan andere pijnstillers in de beginfase van de bevalling.
  • Water maakt gewichtloos; je beweegt makkelijker in water en kunt daardoor ook gemakkelijker een andere houding aannemen.
  • Minder kans op scheurtjes of een knip.
  • Rustigere overgang voor de baby vanuit de baarmoeder in het warme water.
  • Direct huid-op-huid-contact; na de geboorte kan de baby gelijk bij de moeder bloot op de borst worden gelegd.

Poliklinisch

Momenteel is het alleen nog mogelijk om poliklinisch in bad te bevallen. De eigen verloskundige begeleidt de bevalling dan samen met een kraamverzorgende of verpleegkundige van de afdeling. Als een vrouw een medische indicatie heeft om in het ziekenhuis te bevallen, is een badbevalling nog niet mogelijk. Dat heeft te maken met eventuele bewakingsapparatuur, denk aan het meten van de hartslag van de baby of het meten van weeënactiviteit.

Belangstelling?

Wilt u ook op deze manier bevallen of bent u nieuwsgierig geworden? Informeer dan bij uw eigen verloskundige voor meer informatie.