Contact
  1. Een nieuw gewricht is geen kleine ingreep

Wie een nieuwe knie of heup krijgt, heeft vaak minder pijn en is een stuk mobieler dan voorheen. De meeste mensen zijn ermee geholpen, aldus orthopedisch chirurg Guus Haeseker. “Maar een nieuw gewricht is geen kleine ingreep.”

Veel mensen krijgen last van artrose in hun heupen en knieën. Hoe komt dat?

“Bij artrose slijt het kraakbeen en dat heeft pijn en stijfheid tot gevolg. ­Artrose begint meestal met pijn in de aangedane gewrichten. Je merkt bijvoorbeeld dat het lastiger wordt om je veters te ­strikken. Of je knieën gaan tijdens het ­wandelen sneller opspelen. Na ­verloop van tijd ­ontstaat er soms ook nachtpijn. Doordat je in je slaap lang stilligt, verergeren de stijfheid en de pijn. Soms word je er zelfs wakker van en moet je even een rondje lopen om de pijn wat minder te laten worden.”

Wanneer ben je toe aan een nieuwe heup of knie?

“Als mensen zich met ­pijnklachten bij ons melden, maken we altijd een röntgenfoto om vast te stellen dat het daadwerkelijk om artrose gaat. Is dat het geval, dan gaan we niet direct over tot het vervangen van het gewricht. Zo’n ingreep vergt namelijk behoorlijk wat van een patiënt. Je kunt in het begin andere dingen doen om het gewricht te ontlasten, ­zoals overgewicht verminderen of de spieren rondom het gewricht versterken. Ook kun je af en toe een pijn­stiller of pijnstillende zalf gebruiken. Soms geeft de orthopeed een ­injectie in het gewricht tegen de pijn. Als de klachten na verloop van tijd erger worden en ze het ­dagelijks functioneren echt belemmeren, kan een vervangend gewricht een optie zijn.”

Lees hier het hele artikel met onze orthopedisch chirurg Guus Haeseker