Contact
  1. Isala investeert in robotchirurgie

De Raad van bestuur van Isala heeft besloten blijvend te investeren in robottechnologie. Hiervoor wordt ruim anderhalf miljoen euro vrijgemaakt. Isala heeft sinds 2011 een DaVinci operatierobot in gebruik, en in 2021 kwam daar een tweede robot bij. In april dit jaar vervangt Isala het oudere type operatierobot door een nieuw exemplaar uit de nieuwste, beschikbare generatie operatierobots.

Chirurg Patijn bedient de operatierobot

De specialismen chirurgie, urologie, gynaecologie, thoraxchirurgie en het Oncologisch centrum biedt dit de kans hun specialistische zorg met de robot te continueren en verder uit te breiden. In maart wordt de operatierobot bij Isala Zwolle geleverd en op locatie opgebouwd. Vanaf april nemen de operatieteams de nieuwe robot in gebruik.

Sneller herstel

Als het voor de patiënt aantoonbare voordelen heeft dan wordt er met de robot geopereerd. De robot wordt ingezet bij oncologische behandelingen waarbij het noodzakelijk is organen te verwijderen, of delen daarvan. Bijvoorbeeld van de darm, alvleesklier, lever, baarmoeder, prostaat, blaas of long. Ook bypassoperaties van het hart gebeuren met een operatierobot. Eerder werden ook hartklepoperaties met de robot uitgevoerd, voor deze operaties worden nu andere methoden ingezet.

Polsgewrichtjes

‘Met de nieuwe robot kun je grenzen verleggen van wat je met een kijkoperatie kunt opereren’, vertelt chirurg Gijs Patijn. ‘Je ziet een prachtig 3D-beeld en de robot beschikt over 4 armen. Aan deze armen zitten polsgewrichtjes, waardoor we met meer precisie en controle te werk kunnen gaan. Daarnaast is er gemiddeld minder bloedverlies en herstellen patiënten sneller, waardoor zij eerder het ziekenhuis kunnen verlaten.’

Ergonomie

Alhoewel het primaire doel de verbeterde patiëntenzorg is, heeft het werken met de robot ook voordelen voor medewerkers en artsen. Bij langdurige operaties hoeft er niet meer lang staand gewerkt te worden, de chirurg kan achter de console zitten. Daarnaast is deze nieuwe robot een mooie uitdaging voor de OK-assistenten, en kunnen nieuwe generaties specialisten goed worden opgeleid in de robot-technieken.