Contact
  1. Kijkje in de keukens van ergotherapie

In twee spreekkamers van Ergotherapie vind je volledig ingerichte keukens. Je kunt er elektrisch koken of op gas. Op het aanrecht staat een koffiezetapparaat en een Senseo. Er is een magnetron, koelkast en een goed gevulde voorraadkast. ‘Het zijn onze therapiekeukens’, legt ergotherapeut Maarten van der Hoek uit. ‘Patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis en cognitieve en/of motorische klachten hebben, nodigen wij hier uit zodat wij kunnen beoordelen of zij zich na ontslag veilig thuis kunnen redden.’

Maarten van der Hoek in therapie keuken

De patiënten die Maarten en zijn collega’s zien in hun keukens zijn van alle leeftijden. ‘Patiënten na een ongeluk, een hersenbloeding, een tumor in het hoofd, hersenvliesontsteking of met motorische problemen. Wij kijken met behulp van opdrachten in de keuken of iemand zich veilig thuis kan redden. Of dat iemand het weer kan leren, bijvoorbeeld in een revalidatiecentrum.’

Blik soep

Voordat patiënten naar de therapiekeukens komen, doen zij vaak eerst een test op de afdeling. Maarten: ‘Wij laten ze bijvoorbeeld woorden herhalen, kijken of iemand zich kan concentreren en doen testen in tijd, plaats en coördinatie. Daarna laten wij patiënten in de keuken een taak doen die past in hun belevingswereld en uitdagend is. Wanneer ik een oudere man tegenover mij heb die normaal nooit in de keuken staat, doen wij dat nu ook niet. Dan geef je een andere opdracht, bijvoorbeeld een kastje in elkaar zetten. Taken die wij in de keuken kunnen geven zijn bijvoorbeeld: zet koffie, of warm een blik soep op. Maar ook meervoudige opdrachten als dek de tafel, zet koffie en bak een eitje. Lukt het om alles te doen en is alles tegelijk klaar? Soms leiden wij patiënten expres af om te kijken hoe ze daar mee omgaan.’

Echte koffie

Niet iedereen zet koffie op dezelfde manier. Maarten: ‘Daar houden wij zeker rekening mee. De een doet één schepje koffie per kopje, de ander houdt juist van sterkere koffie. Of de hoeveelheid boter die in de koekenpan wordt gedaan voor het bakken van een ei, dat kan ook verschillen. Wij proberen iedereen op zijn gemak te stellen, maar soms zijn mensen best gespannen als ze hier komen. Een ander vindt het juist heerlijk. Even van de afdeling af en iets doen en vervolgens echte koffie kunnen drinken. De ene keer gaat het prima, de andere keer juist niet. Zo vroeg ik laatst aan een man die een hersenbloeding had gehad om een kop Senseo koffie te maken. Het lukte hem niet. Ik legde hem uit hoe het werkte. Wij praatten daarna nog even en ik vraag hem nogmaals om het doen. Is iemand leerbaar? Ook de tweede keer ging het niet goed. Soms is het best confronterend voor patiënten en dan vloeit er wel eens een traantje. Maar het helpt mensen ook bij het krijgen van inzicht in hun ziekte’

Eenduidige rapportage

‘Wij observeren patiënten in de keuken en analyseren wat zij doen aan de hand van een meetinstrument. Dat helpt ons bij het maken van duidelijke rapportages. Zodat wij antwoord kunnen geven op de vraag van de behandelend arts: “kan iemand veilig naar huis” en advies kunnen geven over het na-traject.’